Θεσσαλονίκη: Οι 10 κορυφαίοι εργοδότες στην πόλη

Η μετάβαση της Θεσσαλονίκης από την βιομηχανική της αίγλη, στην πραγματικότητα της κρίσης δημιούργησε εξαιρετικά δυσοίωνα δεδομένα όσον αφορά την απασχόληση στην πόλη, με σημαντικά ποσοστά ανεργίας κατά τα τελευταία χρόνια.  

Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη κατά την κορύφωση της κρίσης το 2015, μετά την επιβολή των capital control έφτασε το δυσθεώρητο 38% ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή με καλές θέσεις εργασίας από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Pfizer, όμως, η πραγματική ανεργία στην πόλη ακόμη και το 2022 έφτανε, σύμφωνα με το ΕΚΘ, το 30%.

Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της πόλης, αλλά και στη σημερινή ανοδική της πορεία, κάποιες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν προσφέροντας χιλιάδες ή εκατοντάδες θέσεις εργασίας, δείχνοντας το μεγάλο τους ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη. Είναι οι επιχειρήσεις που άντεξαν στην πολυετή κρίση, με εξουδετερωμένο το τραπεζικό σύστημα της χώρας, επένδυσαν κόντρα στα τότε δεδομένα και ανέπτυξαν αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, αναδεικνυόμενες σε πυλώνες της εκάστοτε περιοχής. 

Μεγάλη πρωτιά για τον Μασούτη

Μεγάλη πρωτιά στις θέσεις εργασίας που προσφέρει στη Θεσσαλονίκη κατέχει μια εταιρεία «γέννημα – θρέμμα» της πόλης, η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Η μοναδική μη πολυεθνική εταιρεία των πρώτων θέσεων, έχει βαθιές ρίζες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς η ιστορία της ξεκινά το 1976 όταν ο ιδρυτής, Διαμαντής Μασούτης, άνοιγε το πρώτο κατάστημα της κραταιάς σήμερα αλυσίδας, στην οδό Κ.  Κρυστάλλη, στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Αντιγονιδών. Κινούμενη με σταθερό βηματισμό, το 1986 μετρούσε ήδη εννιά καταστήματα στην πόλη και μέχρι το  1987  δημιουργεί το πρώτο «Grand Μασούτης» στην Θέρμη και ενισχύει την παρουσία της Βόρεια Ελλάδα, με καταστήματα σε Καβάλα, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Χαλκιδική.

Μέχρι το έτος 2007 έχει πλέον 161 καταστήματα λιανικής και 15 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry, ενώ το 2009 ανοίγει το πρώτο πράσινο κατάστημα της Ελλάδας, στη Χλόη Καστοριάς. Το 2011, στα 35 χρόνια λειτουργίας, προχωρά σε μια σπουδαία επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, όπου εγκαινίασε στην ημερομηνία ορόσημο για την εταιρεία 11.11.2011  το υπερσύγχρονο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής (Logistics Center) 62.000 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης 145.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Τα 40 της χρόνια, το 2016, η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. τα γιόρτασε όπως άρμοζε στη Θεσσαλονίκη με αποκορύφωμα μια μεγάλη συναυλία που ακολούθησε την τελετή δωρεάς στην πόλη από την οικογένεια Μασούτη μιας αιωνόβιας ελιάς στη Νέα Παραλία, στο ύψος του Λευκού Πύργου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα συμβολίζοντας τη διάρκεια στο χρόνο και την ελληνικότητα της εταιρείας.

Πρέπει να σημειωθεί πως το 2022 η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ διακρίθηκε για 11η συνεχόμενη χρονιά ως Great Place to Work, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας Best Workplaces του Great Place to Work® Institute Hellas, μια από τις πιο αξιόπιστες έρευνες αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ταυτόχρονα διακρίθηκε σε υψηλή θέση κατάταξης και στην Ευρώπη στα Best Workplaces Europe.

Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 10.000 εργαζόμενους και αριθμεί σε σύνολο 389 καταστήματα: 339 super market, 15 GRAND Μασούτης, 1 πράσινο κατάστημα, 23 καταστήματα Cash & Carry και 1 dark store στην Αττική για την εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού καταστήματος. Τα καταστήματα βρίσκονται σε πόλεις της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας και εξυπηρετούν άριστα το λιανικό και χονδρικό εμπόριο. Αναπτύσσονται γεωγραφικά στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής και στα νησιά Κέρκυρα, Θάσο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σκιάθο, Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο, Σαντορίνη, Κάλυμνο και Κρήτη.

Πολυεθνικές στη δεύτερη και την τρίτη θέση

Στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκουμε πολυεθνικές εταιρείες με έδρα το νομό Θεσσαλονίκης, ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν αποκλειστικά τις πανελλαδικές θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Ειδικότερα, πανελλαδικά η εταιρεία ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ O.Ε. έχει προσωπικό 6.700 ατόμων. Στην τρίτη θέση με τη σειρά της βρίσκουμε την ESA Security Solutions, εταιρεία φύλαξης και συστημάτων ασφαλείας, με 3.200 εργαζόμενους πανελλαδικά. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1991 ως Aspis Security και μετονομάστηκε σε ESA Security Solutions το 2015. Το 2008 είχε εξαγοραστεί από τον Δανέζικο πολυεθνικό οργανισμό ISS, ενώ το 2022 το επενδυτικό ταμείο SMERC προχώρησε στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας που από το 2018 ανήκε στο family office της Μαριάννας Λάτση, το Latsco Family Office. Η ESA παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας σε ένα ευρύτατο φάσμα πελατών όπως η Fraport, o όμιλος Cosmote, τα ΕΛΠΕ, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η WIND, η Lamda Development, κτλ.

Από το Παπαγεωργίου μέχρι το Σάνη

Μεγάλες διαφορές στις δραστηριότητες παρατηρούνται από την τέταρτη έως την δέκατη θέση των εργοδοτών. Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, με 1.871 προσωπικό, στην πέμπτη θέση είναι τα σουπερμάρκετ Discount Markt (με επωνυμία ΕΓΝΑΤΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.) και πανελλαδικό προσωπικό 1.370 άτομα, ενώ στην έκτη θέση είναι η εταιρεία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων MECCANICA GROUP Α.Ε. με 993 άτομα προσωπικό. Έβδομη θέση για την εταιρεία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ΣΑΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. με 972. 

Το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΚΕΤΑ) που επισκέφτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι στην όγδοη θέση με 806 άτομα προσωπικό. Η ασφαλιστική εταιρεία ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ είναι ένατη με προσωπικό 733 άτομα και στην δέκατη θέση βρίσκουμε την εταιρεία τροφίμων ARIVIA Α.B.E.E. με 689 άτομα προσωπικό.

Μοίρασε το άρθρο!