Θεσσαλονίκη: Ξενοικιάζονται καταστήματα – «Θα κλείσει το 30% των μαγαζιών»

Η δύσκολη κατάσταση που βιώνει η αγορά της Θεσσαλονίκης που μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση βρέθηκε αντιμέτωπη και με μια υγειονομική αρχίζει να γίνεται εμφανής, καθώς ήδη άρχισαν να ξενοικιάζονται αρκετά καταστήματα ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα με τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων να μιλούν για δραματοποίηση της κατάστασης καθώς προχωράμε προς το χειμώνα. Αρκετοί δεν πληρώνουν τα ενοίκια, είτε ζητούν μείωση μισθώματος. Ωστόσο δεν τα βρίσκουν πάντα στο ποσοστό μείωσης με τους ιδιοκτήτες, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα αυξήσει και τις δικαστικές διαμάχες.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα καταστήματα που ξενοικιάζονται είτε μένουν κενά είτε αλλάζουν χέρια με χαμηλότερα μισθώματα.

Μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκη ο πιστοποιημένος εκτιμητής κ. Κώστας Γεωργάκος μεσίτης «Parthenon Real Estate – Georgakos Properties» και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης, εκτιμά ότι το ποσοστό των καταστημάτων που δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν μπορεί να αγγίξει το 30%, και ότι έχουμε μπροστά μας τον πιο δύσκολο χειμώνας που έχουμε περάσει τα τελευταία 20-30 χρόνια.

Οι ενοικιαστές όπως λέει, ζητούν μείωση μισθώματος της τάξης από 30-50%. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προχωρούν σε μειώσεις μισθωμάτων αλλά όχι της τάξεως που ζητούν οι εκμισθωτές. «Και εκεί υπάρχει πρόβλημα».

Από τα καταστήματα που ξενοικιάζονται κάποια θα μείνουν ξενοίκιαστα και κάποια που είναι σε καλά σημεία, σε κεντρικούς δρόμους κλπ. θα ενοικιαστούν και πάλι, ενώ εκτιμάται ότι θα ενοικιαστούν σε χαμηλότερη τιμή. Αν για παράδειγμα κάποιος πλήρωνε 10.000 για ενοίκιο, θα βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ αυτού που ζητάει ο ιδιοκτήτης και αυτού που ζητάει ο εκμισθωτής, ίσως στις 7-8 χιλιάδες.

 

Ο κ. Θανάσης Σαρακίνος, εκπαιδευτής της RE/MAX Ελλάς ανέφερε ότι η αίσθηση είναι ότι υπάρχει μια πτώση στις τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα της τάξης του 5-10%, η οποία αποδίδεται στο ότι οι επενδυτές τηρούν αυτήν την στιγμή στάση αναμονής πριν κάνουν κίνηση για έναρξη επιχείρησης, ενώ κάποια καταστήματα είτε ζήτησαν επαναπροσαρμογή μισθώματος, είτε αναγκάστηκαν κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν.

Υπάρχει ενδιαφέρον για επαγγελματικά ακίνητα και η διάθεση να γίνουν επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα επειδή υπάρχει και διστακτικότητα λόγω της κατάστασης γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς η διαδικασία, όπως επισημαίνει.

Πάντως τονίζει ότι είμαστε στην απαρχή και ότι τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις όλου αυτού που ξεκίνησε από τον Μάρτιο και κατά συνέπεια ασφαλέστερα συμπεράσματα θα έχουμε όταν κλείσει τουλάχιστον ένας χρόνος.

Μοίρασε το άρθρο!