Θεσσαλονίκη: Μετατροπή καυστήρα από αέριο σε πετρέλαιο – Τι να προσέξετε

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Ν. Θεσσαλονίκης συνιστώντας ψυχραιμία και υπομονή στους καταναλωτές

Γράφει η Λεμονιά Βασβάνη

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν προβληματίσει τους καταναλωτές που φοβούνται για το τι θα χρειαστεί να πληρώσουν φέτος το χειμώνα. Ωστόσο τα όσα ακούγονται περί μετατροπής του καυστήρα πχ μιας οικοδομής που έχει επιλέξει το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ίσως χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, εξηγεί στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Ν. Θεσσαλονίκης κ. Φώτιος Τσαπαδάς. Όπως ανέφερε «κάθε εγκατάσταση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Σε κάποιες αρκούν 2-3 πράγματα, σε άλλες περισσότερα και σε ορισμένες δεν μπορεί να γίνει μετατροπή. Εξαρτάται πχ από το πόσο παλιά είναι η εγκατάσταση, πού θα μπει η δεξαμενή του πετρελαίου, αν υπάρχει χώρος, αν επιτρέπεται να μπει… Δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις. Και δεν έχουν φυσικά και το ίδιο κόστος».

«Οι σπασμωδικές κινήσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» 

Ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία στους καταναλωτές και τους συμβουλεύει να εξετάσουν όλες τις πιθανές λύσεις, να ζυγίσουν τα δεδομένα και έπειτα να λάβουν μια απόφαση. «Πρέπει να δουν τι απόσβεση θα έχουν, αν μπορεί να γίνει η μετατροπή και τι ενέργεια θα εξοικονομηθεί. Οι σπασμωδικές κινήσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», τόνισε προσθέτοντας ότι μόλις πριν δύο μήνες υπήρχε συζήτηση για το αν θα καταργούνταν ή όχι το πετρέλαιο.

Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιλογή των σωστών τεχνικών στο κομμάτι της μετατροπής. «Οι καταναλωτές πρέπει να προστατευθούν από επιτήδειους που θα υπόσχονται φθηνές λύσεις και έπειτα μπορεί να πληρώσουν ζημιές και να χρεωθούν επιπλέον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη σωστή  κατεύθυνση η επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα

Εν τω μεταξύ ήδη υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο επιδότησης αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα. Ο κ. Τσαπαδάς ανέφερε πως αυτή η κίνηση της πολιτείας «είναι προς την σωστή κατεύθυνση». «Ο κόσμος μάς ρωτάει και για τους ηλιακούς και γενικώς ενδιαφέρεται να μάθει για το πώς μπορεί να έχει εξοικονόμηση ενέργειας. Στο θέμα της αλλαγής τρόπου θέρμανσης και την μετατροπή καυστήρα από αέριο σε πετρέλαιο μέχρι στιγμής, αν και υπάρχει μια ανησυχία, γενικά θα έλεγα ότι τηρεί μια στάση αναμονής», σημείωσε.

Μοίρασε το άρθρο!