Θεσσαλονίκη: Μεγάλο χτύπημα για τα καταστήματα – «Γυρίσαμε πάλι στο μηδέν»

Στην αβεβαιότητα μπήκαν από χθες ξανά χιλιάδες επαγγελματίες

Βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην αβεβαιότητα οι εκπρόσωποι των καταστημάτων του λιανεμπορίου, καθώς με τα νέα μέτρα που ισχύουν από χθες και στην πόλη μας σταμάτησε και το click away, ενώ τέθηκαν χιλιομετρικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις για την μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ανησυχεί τους επιστήμονες και η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ της χώρας επέβαλαν νέα μέτρα, ενώ λίγες μόνο μέρες πριν γίνονταν λόγος για επαναλειτουργία της Αγοράς.

Η νέα πραγματικότητα προβληματίζει τους επιχειρηματίες που βλέπουν τον τζίρο των καταστημάτων τους ξανά στο ναδίρ.

Ζορπίδης: «Πολύ δύσκολα τα νέα μέτρα»

Ως πολύ δύσκολα χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης. «Δεν τα περιμέναμε. Μπορεί να προέχει η υγεία, όμως η οικονομία βρίσκεται πολύ χαμηλά σε ορισμένους κλάδους της», τόνισε ο κ. Ζορπίδης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Καλογιάννης: «Μεγάλο χτύπημα για την Αγορά»

«Τα νέα μέτρα μας εξέπληξαν. Περιμέναμε να ανοίξει το λιανεμπόριο και αντί γι’ αυτό ανακοινώθηκε εκ νέου το κλείσιμό του, στερώντας ακόμη και την επιλογή του click away. Αυτό ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για την αγορά της πόλης μας, όπως και για την αγορά όλης της χώρας», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κοσμάς Καλογιάννης. Συμπλήρωσε πως «θα αναμένουν από τους λοιμωξιολόγους για το πότε θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα».

Όσο για το τι θα ισχύσει με την οικονομική στήριξή τους σημείωσε πως αναμένουν για να δουν τι θα ανακοινωθεί.

Βλαχογιάννης: «Να αναζητηθούν λύσεις που θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις»

Αναφορικά με τα νέα μέτρα ο Α’ αντιπρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Εμείς ως εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θέλουμε την κατά το δυνατόν ταχύτερη αλλά κυρίως ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Τα επαναλαμβανόμενα lockdown συνιστούν μια κρίσιμη και τραυματική διαταραχή για την οικονομία. Ωστόσο στο θέμα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης πρέπει να εμπιστευόμαστε τις Κυβερνητικές αποφάσεις που βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Πρόκειται για ένα βραχυχρόνιο μέτρο τις οικονομικές συνέπειες του οποίου έχει προφανώς συνεκτιμήσει η Κυβέρνηση. Όμως η κρίσιμη δοκιμασία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι μπροστά μας, γιατί τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν την αναζήτηση λύσεων που θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη σ’αυτές».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΕΒΕΘ προς την κυβέρνηση (σημ. συγκεκριμένα στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη) περί απαλλαγής και του χονδρικού εμπορίου ενδυμάτων και υποδημάτων από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο κ. Βλαχογιάννης σημείωσε: «Το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων δεν συμπεριλαμβάνεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτού του κλάδου ουσιαστικά αδυνατούν να πωλήσουν όσο οι αποκλειστικοί πελάτες τους δηλαδή οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θεωρούνται πληττόμενες. Συνεπώς θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση».

Νικολόπουλος: «Γυρίσαμε πάλι στο μηδέν»

«Τα νέα μέτρα αποτελούν μια δυσάρεστη εξέλιξη για εμάς. Δεν το περιμέναμε. Ελπίζαμε πως μέσα στον Μάρτιο θα άνοιγαν κανονικά τα καταστήματα του λιανεμπορίου για να πάρει μετά από κάποιο διάστημα σειρά και η εστίαση. Αντί γι’ αυτό ισχύουν πλέον απαγορεύσεις για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο. Αυτό για εμάς είναι ένα μεγάλο χτύπημα γιατί στην ουσία απαγορεύουν στους πολίτες να έρθουν στο κέντρο και τους εγκλωβίζουν στους δήμους κατοικίας τους. Επίσης δημιουργήθηκε μια σύγχυση σχετικά με την χιλιομετρική απόσταση. Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα είναι καταστροφικά για το λιανεμπόριο. Τώρα γυρίσαμε ξανά στο μηδέν και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος των Επιχειρήσεων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΕΕΘ κ. Χρήστος Νικολόπουλος. Σημείωσε πως ήδη η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών έχει κλονιστεί αναφορικά με τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους. «Αυτοί που λαμβάνουν τα μέτρα δεν έχουν κάποιο κόστος. Συνεχίζουν να παίρνουν τον μισθό τους. Την ίδια ώρα η Αγορά έχει διαλυθεί και τα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν», σχολίασε προσθέτοντας πως «πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για όλο αυτό που συμβαίνει γιατί προφανώς κάτι δεν γίνεται σωστά».

Μοίρασε το άρθρο!