Θεσσαλονίκη: Η ξελογιάστρα «Νύµφη του Θερµαϊκού»

Μια πόλη ζωντανή, ερωτική, όπως της έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισµό, πολυπολιτισµική, µε 15 ιστορικά µνηµεία που ανήκουν στον Κατάλογο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO

Θεσσαλονίκη, η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της χώρας µας, η οποία ιδρύθηκε το 316/315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, πήρε το όνοµά της προς τιµήν της συζύγου του, ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θυγατέρας του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’. Μια πόλη ζωντανή, ερωτική, όπως της έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισµό, πολυπολιτισµική, µε 15 ιστορικά µνηµεία που ανήκουν στον Κατάλογο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO.

Από τις ιστορικές και γραφικές αγορές, την αγορά Μοδιάνο (κλειστή σκεπαστή αγορά, η οποία έχει πουληθεί, και αυτήν τη στιγµή δεν λειτουργούν καταστήµατα) και την αγορά Βλάλη (Καπάνι) µε τρόφιµα και µαγαζιά µε είδη του εµπορίου µέχρι τα Λουλουδάδικα, το Μπιτ Μπαζάρ µε τα παλαιοπωλεία και τα µεζεδοπωλεία, τη γραφική πλατεία Αθωνος µε τα λιθόστρωτα δροµάκια, την Αψίδα του Γαλερίου (Καµάρα), τη Βαλαωρίτου µε τα µαγαζιά εστίασης αλλά και το Τσινάρι στην Ανω Πόλη κ.ά.

Είναι και τα Λαδάδικα, στο κέντρο της πόλης, πόλος έλξης για νυχτερινή διασκέδαση, µια διατηρητέα περιοχή γεµάτη ταβερνάκια, µπαρ, καφέ, κλαµπ κ.ά. Η αγαπηµένη βόλτα Θεσσαλονικέων και επισκεπτών, η Παραλία της Θεσσαλονίκης, η Παλιά Παραλία µε τον αριστοκρατικό της αέρα, η Νέα Παραλία µε τον σύγχρονο, µοντέρνο και δηµιουργικό της αέρα.

Η Παραλία, από το Λιµάνι µέχρι το Μέγαρο Μουσικής, µε τον Λευκό Πύργο, το άγαλµα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία µόλις 33 ετών είχε κατακτήσει το µεγαλύτερο µέρος του τότε γνωστού κόσµου 4ος αιώνας π.Χ.), τις χαρακτηριστικές «Οµπρέλες» -γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου- που όλοι σταµατούν για µια φωτογραφία, τους 12 θεµατικούς κήπους, αρκετοί από τους οποίους, δυστυχώς, έχουν εγκαταλειφθεί κ.ά. Πύργος Τριγωνίου

Στην Ανω Πόλη, την περιοχή που γλίτωσε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τη Θεσσαλονίκη, µε τα στενά σοκάκια, τις µονοκατοικίες και τα σπίτια µε ή χωρίς χαγιάτια, µε την πόλη απλωµένη στα πόδια σας, µε τον Πύργο Τριγωνίου και τη µοναδική θέα στο Θερµαϊκό Κόλπο και τον επιβλητικό Ολυµπο, θα νιώσετε ότι ο χρόνος έχει σταµατήσει σε µιαν άλλη εποχή. Η Μονή Βλατάδων, το Φρούριο του Επταπυργίου -γνωστό και ως Γεντί Κουλέ-, τα οχυρωµατικά τείχη της πόλης, µε τη συνολική περίµετρό τους να φτάνει τα 8 χλµ., τα γραφικά καφέ και ταβερνάκια που ξεπροβάλλουν ανάµεσα στα στενά και τις µικρές πλατείες είναι λόγοι για να ανηφορίσετε µέχρι εκεί και σίγουρα δεν θα το µετανιώσετε!

thes4.jpg

INFO

  • Πώς θα πάτε: Από Αθήνα θα διανύσετε 500 χλµ. στην εθνική οδό. Αεροπορικώς υπάρχει καθηµερινή σύνδεση µε πολλές πτήσεις και αεροπορικές εταιρείες να προσγειώνονται/απογειώνονται στο/από διεθνές αεροδρόµιο «Μακεδονία» (16 χλµ.), µε τους ανακαινισµένους χώρους στις αφίξεις/αναχωρήσεις. Σιδηροδροµικώς, µε το τρένο, το οποίο αναµένεται να ελαττώσει το ταξίδι από/προς Αθήνα σε περίπου 3,5 ώρες από τις 5,5 ώρες που ισχύει έως τώρα.
  • ∆ιαµονή: Εµβληµατικά πολυτελή ξενοδοχεία, µικρά boutique hotels στην καρδιά της πόλης, ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια όλων των κατηγοριών προσφέρουν ευχάριστη διαµονή. Αναµφίβολα το ιστορικό και ριζικά ανακαινισµένο «Makedonia Palace», µε απεριόριστη θέα στον Θερµαϊκό Κόλπο και στην πόλη, αποτελεί ένα από τα ξενοδοχεία που είναι άρρηκτα συνδεδεµένα µε τη Θεσσαλονίκη!
4.jpg
1.jpg

  • Μουσεία: Αρχαιολογικό µε εκθέµατα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή µέχρι το τέλος της αρχαιότητας (τηλ.: 2313-310201), Βυζαντινού Πολιτισµού (τηλ.: 2313-306400), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών (2310-589140), Κινηµατογράφου στο Λιµάνι (310-508398), Εβραϊκό (2310-257696), Μακεδονικού Αγώνα (2310-229778), Κέντρο ∆ιάδοσης Επιστηµών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (2310-483000), Οικία Κεµάλ Ατατούρκ (2310-248452) κ.ά.
  • Εκκλησίες: Ο ιερός Ναός Αγίου ∆ηµητρίου, πεντάκλιτη βασιλική, χτίστηκε από τον επίσκοπο Ιωάννη τον 7ο αιώνα στα ερείπια παλαιότερου ναού. Στην κρύπτη βρίσκεται ο χώρος µαρτυρίου του αγίου, ενώ υπάρχουν κατακόµβες κάτω από το έδαφος (2310-270008).Αγ. Γρηγορίου του Παλαµά η µητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Ναός της του Θεού Σοφίας, από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, Παναγία της Αχειροποιήτου, η παλαιότερη, καλύτερα σωζόµενη βασιλική της Θεσσαλονίκης, Παναγία Χαλκέων, Αγ. Γεώργιος (Ροτόντα), κτίσµα του 4ου αιώνα, ανεγέρθη από τον καίσαρα Γαλέριο, Αγ. Νικόλαος του Ορφανού, Οσιος ∆αυίδ, Μεταµόρφωση του Σωτήρος, Προφήτης Ηλίας, βυζαντινό λουτρό, µνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO κ.ά.
10_f1.jpg
  • Τοπικές γεύσεις: Το ξακουστό κουλούρι Θεσσαλονίκης, µπουγάτσα µε κρέµα ή τυρί, µυδοπίλαφο, θαλασσινοί µεζέδες, τηγανητός µπακαλιάρος µε σκορδαλιά, σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης, ντολµαδάκια γιαλαντζί, λαχανοντολµάδες µε αβγολέµονο, πατσάς για τους ξενύχτηδες µε σκορδοστούµπι και µπούκοβο, γύρος κλασικός ή στα κάρβουνα, τρίγωνα Πανοράµατος, λουκουµάδες µε µέλι κ.ά. 
Θεσσαλονίκη: Η ξελογιάστρα «Νύµφη του Θερµαϊκού»

Θεσσαλονίκη: Η ξελογιάστρα «Νύµφη του Θερµαϊκού»

Θεσσαλονίκη: Η ξελογιάστρα «Νύµφη του Θερµαϊκού»

Μοίρασε το άρθρο!