Θεσσαλονίκη: Η «Μνήμη της Πόλης» μέσα από 111 φωτογραφίες

Τα μνημεία της πόλης αλλιώς, φωτογράφισαν 16 μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «F14. Κοινόν φωτογράφων». Παρουσιάζουν τις φωτογραφίες τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ένα φωτογραφικό πανόραμα των μνημείων και των κτιρίων της Θεσσαλονίκης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της ίδρυσής της και φτάνουν ως τις αρχές του 20ου αιώνα, συνθέτουν οι 111 φωτογραφίες, έγχρωμες , ασπρόμαυρες και υπέρυθρες που παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση «Μνήμη της Πόλης», είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «F14. Κοινόν φωτογράφων», με στόχο να ταξιδέψει τον επισκέπτη στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 24 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ΄ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όπου και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

barsakelis_8_geni_tzami.jpg
Βασίλης Βαρσακέλης, Γενί Τζαμί

«Φωτογραφίσαμε τα μνημεία της πόλης με έναν διαφορετικό τρόπο, είχαμε μια alternative ματιά για να δώσουμε μια άλλη οπτική. Είμαστε 16 φωτογράφοι που επιλέξαμε μια ιδιαίτερη παρουσίαση των μνημείων και των χώρων που ο επισκέπτης γνωρίζει. Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε μέσα από τη δική μας ματιά τα μνημεία και να τα μετατρέψουμε σε μάρτυρες του πολυπολιτισμικού παρελθόντος και σε μνήμη της πόλης», αναφέρει στο ethnos.gr, ο διευθυντής του «F14. Κοινόν φωτογράφων», Φώτης Παλαιολόγος.

palaiologos_15_aheiropoiitos.jpg
Φώτης Παλαιολόγος, Παναγία Αχειροποίητος

Περπατώντας στη Θεσσαλονίκη των 2500 χρόνων, ντόπιοι και τουρίστες έχουν μια εικόνα, τόσο οξύμωρη, όσο και οικεία. Νησίδες του χθες μέσα στον ασφυκτικό κλοιό του σήμερα. Ανατρέχοντας στην ιστορία, διαπιστώνει κανείς ότι, από τη δημιουργία της έως σήμερα ακόμη, υπήρξε η πιο πολυπολιτισμική πόλη του ελλαδικού χώρου. Κάσσανδρος ο ιδρυτής της, σημαντικότατη πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, συμβασιλεύουσα των Βυζαντινών, Νορμανδοί κατακτητές, Παλαιολόγειος Αναγέννηση, Οθωμανική αυτοκρατορία και τέλος ένταξή της στο ελληνικό κράτος. Ταυτόχρονα, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξής της και του κομβικού της ρόλου συνέρρευσαν σε αυτήν διάφορες εθνότητες: Βαλκάνιοι, Εβραίοι, Ιταλοί, Αυστριακοί, Γάλλοι, Αρμένιοι και πολλοί άλλοι. Όλοι έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη.

petmezas_3_leykos_pyrgos.jpg
Σάκης Πετμεζάς, Ο Λευκός Πύργος

Συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Βασιλική Βαρσακέλη, Βασίλης Βαρσακέλης, Γιώργος Καρακατσάνης, Άρης Κυρατζόγλου, Κατερίνα Μαρνέλλου, Ελένη Μαυροπούλου, Βασίλης Μόσχοβος, Φώτης Παλαιολόγος, Αναστασία Παλαιολόγου, Κώστας Παρασκευαΐδης, Σάκης Πετμεζάς, Νίκος Πετρίδης, Χριστίνα Σιούλα, Τάσος Σούπαρης, Κώστας Τσουκαλάς και Στέλιος Φιλίππου.

kyratzogloy_4_pyrgos_trigonioy.jpg
Χάρης Κυρατζόγλου, Ο Πύργος του Τριγωνίου

Μοίρασε το άρθρο!