Θεσσαλονίκη: Αυτά τα 3 θερινά σινεμά ανοίγουν την Δευτέρα – Οι ταινίες

Όπως ίσως θα έχετε πληροφορηθεί, από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά (ή τέλος πάντων μια πρώτη δόση εξ αυτών), ενώ την Πέμπτη 4 του μηνός θα αρχίσουν να λειτουργούν όλοι οι υπαίθριοι κινηματογράφοι της χώρας.

Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για όλες τις σινεφίλ ψυχές που στερήθηκαν απότομα τη χαρά της αίθουσας τον περασμένο Μάρτη, καθώς μια αγαπημένη απόλαυση του καλοκαιριού (ας μην λησμονούμε πως ο θερινός κινηματογράφος είναι μια αποκλειστική ελληνική πατέντα) θα προσφέρει ανάσες τέχνης, κοινωνικοποίησης και επαφής. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι μετά από πιέσεις των Ελλήνων αιθουσαρχών, και γενικότερα των ανθρώπων του χώρου, οι νέες παράμετροι που θα ισχύσουν για τα θερινά σινεμά θα είναι εξής: α) 75% πληρότητα, β) δύο προβολές, χωρίς διάλειμμα, γ) κανονική λειτουργία των κυλικείων.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Από εκεί και έπειτα, ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα των τριών θερινών σινεμά που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Δευτέρα, των κινηματογράφων Άλεξ, Ελληνίς και Ναταλί (η αναφορά έγινε βάσει αλφαβητικής σειράς).

Άλεξ (Ολύμπου & Αγίας Σοφίας γωνίας)

Κρατικά μυστικά (Official Secrets)

Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χουντ

Παίζουν: Κίρα Νάιτλι, Ρέιφ Φάινς, Ρις Ίφανς

Διάρκεια: 112΄

Ώρες προβολής: 21.00 και 23.00

Βρισκόμαστε στο 2003 και μια υπάλληλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών λαμβάνει από σπόντα ένα άκρως απόρρητο mail, το οποίο αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ προτίθενται να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα για να επηρεάσουν ένα επικείμενο ψήφισμα του ΟΗΕ, που αφορά το Ιράκ. Μια αληθινή ιστορία whistle blowing, στην οποία διαδραματίζονται εξωφρενικά γεγονότα που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Σχετικά προβλέψιμη σκηνοθεσία, σε ένα κάπως μονοκόμματο πολιτικό θρίλερ, το οποίο όμως διαθέτει ένα σενάριο που ξέρει τι να φανερώσει και τι να κρατήσει κρυφό. Σαφώς ευχάριστο για ένα όμορφο βράδυ του Ιούνη.

 

Ελληνίς (Λεωφόρος Στρατού – δίπλα στο Βελλίδειο)

Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Παίζουν: Γιάννης Τσορτέκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Βασίλης Μπισμπίκης

Διάρκεια: 140

Ώρες προβολής: 21.00 και 23.45

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη είχε πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της στα ελληνικά σινεμά, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει την πορεία της εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των κινηματογράφων λόγω κορωνοϊού. Μια ιστορία έρωτα, απιστίας, καψούρας, εκδίκησης και υποκόσμου, τοποθετημένη στην ελληνική επαρχία, και πιο συγκεκριμένα στη Λαμία. Κατάμαυρη γκανγκστερική κωμωδία, με σαρδόνια και περιπαικτική χροιά, βγαλμένη από τα σωθικά του σύμπαντος του Οικονομίδη.

 

Ναταλί (Μεγάλου Αλεξάνδρου 3)

Κατηγορώ…! (J’accuse)

Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι

Παίζουν: Ζαν Ντιζαρντέν, Λουί Γκαρέλ, Εμανουέλ Σενιέ

Διάρκεια: 132’

Ώρες προβολών: 21.30

Στιβαρότατη αφήγηση από τον Ρόμαν Πολάνσκι, ο οποίος εξακολουθεί σε ηλικία 80 και βάλε ετών να παραδίδει μαθήματα ρυθμού, σεναρίου, διεύθυνσης ηθοποιών και παραγωγής. Η πασίγνωστη «υπόθεση Ντρέιφους», που οδήγησε τον Εμίλ Ζολά να συγγράψει το περίφημο «Κατηγορώ» ζωντανεύει στον οθόνη, με τρόπο που καθηλώνει όποιον αγαπά το στρωτό σινεμά. Μια ιστορία διαχρονική, για την αγελαία σιωπή που χαντακώνει εξιλαστήρια θύματα, για τον υφέρποντα ρατσισμό που μολύνει τα πάντα, για την αναγκαιότητα τήρησης ενός κώδικα καθήκοντος και τιμής που να υπερβαίνει τις προσωπικές μας απόψεις.

 

Μοίρασε το άρθρο!