Θα οδηγηθούν σε πτώση τιμών στα ακίνητα έως 30% οι ιδιοκτήτες

Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας καθώς οι φοιτητές μεταθέτουν για το φθινόπωρο την εύρεση κατοικίας, ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες βλέπουν ήδη απλήρωτα ενοίκια – Σταθερές θα παραμείνουν οι τιμές εκτιμά μερίδα μεσιτών

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Με πτώση στις τιμές των ακινήτων (αγορά και ενοικίαση) έως και 30% ίσως κληθούν να βρεθούν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα σπίτια ή καταστήματά τους το προσεχές διάστημα.

Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη κ. Κώστας Γεωργάκος: «Οι ιδιοκτήτες μπορεί μεν να κρατούν τις τιμές ίδιες, όμως πολλές φορές αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές έως και 30% από την αρχική για να διαθέσουν το ακίνητό τους. Το ίδιο ισχύει και στην αγορά αλλά και στην ενοικίαση ακινήτων. Η πτώση δεν έχει ισορροπήσει ακόμη. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μπορεί να υπήρξε αύξηση στις τιμές των ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όμως τώρα στην μετά Covid-19 εποχή η αγορά δεν έχει κατασταλάξει. Δεν έχουν φανεί όλες οι επιπτώσεις. Θα τις δούμε μπροστά μας στο επόμενο διάστημα και αν δεν τραβήξει ο τουρισμός για να υπάρξει ισορροπία, θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Σκεφτείτε πως ήδη υπάρχουν ιδιοκτήτες που τους χρωστούν ενοίκια».

Ο κ. Γεωργάκος είπε πως υπάρχει διαθεσιμότητα ακινήτων αυτό το διάστημα. Και εξήγησε πως όλα δείχνουν πως οι τελικές τιμές για το κλείσιμο ενός σπιτιού ή καταστήματος εξαρτώνται από τις ανάγκες που έχει ο ιδιοκτήτης.

Αργότερα θα ψάξουν σπίτια οι φοιτητές

θεσσαλονίκη-ακίνητα.jpg

Εξάλλου όσον αφορά έναν δυνατό παίκτη στην αγορά ακινήτων της πόλης μας, τους φοιτητές, ανέφερε πως «θα μεταθέσουν για αργότερα την εύρεση κατοικίας». «Αντί να νοικιάσουν σπίτι μόλις σιγουρευτούν για τους βαθμούς τους ή για την σχολή τους, τώρα αναγκαστικά λόγω κορωνοϊού θα αρχίσουν να ψάχνουν σπίτι προς τον Σεπτέμβρη ή και αργότερα για να πληρώσουν λιγότερα ενοίκια». Έτσι αν υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας στις αρχές του Φθινοπώρου, δεν θα χρειαστεί να μείνουν με ένα κατάλυμα το οποίο θα πληρώνουν, αλλά στο οποίο δε θα κατοικούν, όπως έγινε το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Αν έρθουν μαζικά το φθινόπωρο δεν προβλέπεται πτώση τιμών

«Αν έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας, μετά θα πάμε σε άλλο καθεστώς με τους φοιτητές. Αυτοί που ήταν να έρθουν δε θα νοικιάσουν. Θα περιμένουν μέχρι τον Οκτώβρη», εκτίμησε ο μεσίτης Βαγγέλης Πολυμεράς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με το ξέσπασμα της πανδημίας πολλοί ήταν οι φοιτητές που ξενοίκιασαν τα διαμερίσματα που έμεναν. «Θα το σκεφτούν πολύ να νοικιάσουν για το επόμενο εξάμηνο, αν δεν έχουν σαφή εικόνα τι θα γίνει. Παρ’ όλα αυτά οι τιμές δεν πέφτουν», εκτίμησε ο μεσίτης Βασίλης Χατζηαναγνώστου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας προβλέπεται μαζική αναζήτηση καταλυμάτων. «Αν δεν υπάρξει επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, όλοι αυτοί που περιμέναμε να έρθουν μέσα στον Αύγουστο, θα έρθουν μαζικά λίγο αργότερα. Οπότε δεν προβλέπεται πτώση τιμών», συμπλήρωσε ο κ. Πολυμεράς.

Καλύτερα διαμερίσματα

Πλέον αρκετά από τα διαμερίσματα στην πόλη μας είναι σαφέστατα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης έβαλε πολλούς ιδιοκτήτες στη διαδικασία ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων με αποτέλεσμα να διατίθενται σπίτια «όχι πιο φθηνά, αλλά πιο καλά», όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μεσίτης κ. Πολυμεράς.

Παρόλο που υπάρχουν περισσότερα σπίτια διαθέσιμα προς ενοικίαση απ’ ό,τι πέρυσι τέτοιο καιρό, σε ποσοστό σχεδόν 50%, η ζήτηση είναι μεγάλη. Καταγράφεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετακίνηση ενοικιαστών, οι οποίοι βρήκαν τώρα την ευκαιρία να επιλέξουν όχι απαραίτητα ένα φθηνότερο, αλλά ένα καλύτερο σπίτι. «Είχαν νοικιάσει σπίτια που δεν ήταν πρώτη τους επιλογή και τώρα φεύγουν από υπερτιμημένα διαμερίσματα», εξήγησε ο κ. Πολυμεράς και ο κ. Χατζηαναγνώστου συμπλήρωσε ότι επειδή υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, σε σχέση με πριν, οι υποψήφιοι ενοικιαστές «δεν έχουν το άγχος να κλείσουν κάτι για να μην το προλάβει κάποιος άλλος».

Airbnb στοπ, αλλά για λίγο

Εξάλλου είναι ορατό πλέον πως τελευταία λόγω της πανδημίας, αρκετοί ιδιοκτήτες άλλαξαν τα διαμερίσματά τους από βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτίμησε πως αυτή η αλλαγή είναι πρόσκαιρη. «Οι ιδιοκτήτες φαίνεται να προχωρούν σε μισθώσεις μακροχρόνιες, αλλά μόνο για δύο χρόνια. Μπαίνουν μεταβατικά σε ένα στάδιο μακροχρόνιας μίσθωσης ώστε εν καιρώ κι εφόσον όλα ομαλοποιηθούν, να επιστρέψουν στη βραχυχρόνια η οποία ήταν πιο κερδοφόρα», τόνισε. Σημείωσε, δε, ότι η έξαρση μετατροπών από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες μισθώσεις υπάρχει κυρίως στην Αθήνα. «Η στροφή στα μακροχρόνια, δε θα κρατήσει πολύ», συμπλήρωσε ο μεσίτης Ευθύμης Ιωαννίδης.

Μοίρασε το άρθρο!