Η Μαφία των αντικαρκινικών φαρμάκων

Βαρύτατες κατηγορίες απήγγειλε η εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των 21 ατόμων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων σκευασμάτων που διατίθενται μόνο στα νοσοκομεία και το οποίο εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Οι παραπάνω, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, συνελήφθησαν την Πέμπτη 3 Μαΐου, σε περιοχές της Αττικής και στο Μεσολόγγι. Μεταξύ αυτών είναι και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών.

Συγκατηγορούμενοι των 21 συλληφθέντων είναι ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, διερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων 8 ατόμων, μεταξύ των οποίων και γιατροί.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 70χρονος Αιγύπτιος, που κατοικούσε στη Γερμανία και συνεργαζόταν με διαχειρίστρια φαρμακείου.

Στην ογκώδη δικογραφία, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για τη δράση του κυκλώματος, περιλαμβάνεται πληθώρα στοιχείων για εμπλοκή γιατρών και νοσηλευτών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και για ιδιώτες και φαρμακοποιούς.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η σπείρα μεταπουλούσε ακριβά φάρμακα, τα οποία υπεξαιρούσε από νοσοκομεία, σε συνεργαζόμενα φαρμακεία ή τα προωθούσε σε χώρες εκτός Ελλάδος.

 Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα:
  • Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.
  • Απάτη από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ.
  • Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ΄εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
  • Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.
  • Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ΄εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ΄επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
  • Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ΄εξακολούθηση.

Πώς δρούσε η σπείρα

Η εγκληματική οργάνωση α αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη με σημαντική ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα καλύπτονται αποκλειστικά από το δημόσιο και προέρχονταν είτε από νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου υπεξαιρούνταν από μέλη της, είτε από παράνομες συνταγογραφήσεις και απάτες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, τα τρία αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση. Τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή.

Για να επεκταθούν προχώρησαν στην «στρατολόγηση», όπως την χαρακτήρισε η αστυνομία, γιατρών και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα, συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Μάλιστα, σύστησαν και φαρμακευτική εταιρεία στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

‘Ενα από τα αρχηγικά μέλη, αναλάμβανε την μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, ενώ είχε και φαρμακαποθήκη στη Γερμανία.

Η σπείρα ήταν αυστηρά δομημένη και ιεραρχημένη σε τέσσερις πυρήνες.

Πρώτος πυρήνας

Αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή στο εξωτερικό. Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να τα «ξεπλένουν» ως προς την προέλευσή τους, εκδίδοντας σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.

Δεύτερος πυρήνας

Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο.

Τρίτος πυρήνας

Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.

Τέταρτος πυρήνας

Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως γιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Στη συνέχεια, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φαρμάκων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016:

  • εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ,
  • σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων
  • η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των ανωτέρω σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ


Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ,
  • το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ,
  • 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα,
  • συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM,
  • κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και
  • πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.
  • Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκευάσματα – φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, στο πλαίσιο της διερεύνησης, προέκυψε ότι σε βάρος του 64χρονου αρχηγικού μέλους της οργάνωσης εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης και οι επιμέρους διασυνδέσεις τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μοίρασε το άρθρο!