Η μάσκα του Γώγου

Η εικόνα του καθηγητή λοιμωξιολογίας Χ. Γώγου να κυκλοφορεί στην Πάτρα χωρίς μάσκα προκάλεσε ζωηρό σχολιασμό στα social media.

Αναμενόμενο. Οχι ότι δεν είναι ανθρώπινο να ξεχαστεί κάποιος μετά από έναν χρόνο στην πίεση των περιοριστικών μέτρων, πόσο μάλλον να χαλαρώσει για λίγο ένας εμβολιασμένος. Οι ειρωνείες, ακόμη και η οργή, δικαιολογούνται και εξηγούνται επειδή έχει γίνει ακραία η κατήχηση από τους ιθύνοντες για την ατομική ευθύνη και έχουν ενοχοποιηθεί με μεγάλη ευκολία πολίτες που παραβίασαν τα μέτρα είτε με πρόθεση είτε κατά λάθος.

Την πλήρωσε ο Χ. Γώγος επειδή κουνάει το δάχτυλο πολύ επιτακτικά ο Ν. Χαρδαλιάς όταν καλεί τους νέους να δείξουν υπευθυνότητα και επειδή έχει αναλωθεί πολύς τηλεοπτικός χρόνος για να καταγγελθούν μάσκες στο πηγούνι, κοσμοσυρροή στην παραλία και έξω από take away αυτοσχέδια μπαράκια.

Γενικά, έχει πέσει πολύ “ξύλο” στην ταλαιπωρημένη από τη διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, κοινωνία για να της φορτωθεί το βάρος για την αποτυχία του πολύμηνου λοκντάουν.

Κυβέρνηση και ειδικοί έπαιξαν με συστηματικότητα το παιχνίδι της μετακύλισης ευθυνών από τους “πάνω” στους “κάτω”. Ακόμη και όταν ήταν πεντακάθαρες οι αστοχίες τους, ποτέ δεν ζητήθηκε “συγγνώμη” και πάντα το φρύδι παρέμενε υψωμένο όταν γινόταν λόγος για συμπεριφορές που δείχνουν ανυπακοή και απειθαρχία.   

Τις μέρες του Πάσχα, τα ρεπορτάζ για τα προσχήματα με τα οποία προσπάθησαν κάποιοι να εγκαταλείψουν την πόλη ήταν δυσανάλογα εκτενή σε σχέση με αυτά που αφιερώθηκαν για να αναδειχθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που υποχρεώθηκαν μετά από έλεγχο να επιστρέψουν δεν δείχνει ότι υπήρξε μαζική απόπειρα παραβίασης της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Και όμως, όλοι ξέρουμε αυτόν που επικαλέστηκε εγκυμοσύνη της πεθεράς του για να πάει στο χωριό. 

Δεν ξέρουμε, όμως, πόσοι γιατροί και πόσοι νοσηλευτές αναγκάστηκαν να κάνουν εφημερία τις μέρες των γιορτών, φέτος όπως και πέρυσι, χωρίς να πάρουν ούτε ένα επιπλέον ευρώ σε ένδειξη αναγνώρισης για την προσφορά και την αυταπάρνησή τους.

Και τι θα άλλαζε αν τους έδιναν ένα μικρό ποσό αφού έτσι κι αλλιώς εκκρεμούν τα αιτήματά τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά κοκ;

 Ε, κάτι θα άλλαζε. Θα είχε σημασία για “συμβολικούς και παιδαγωγικούς λόγους” που λέει και ο Γ. Γεραπετρίτης για τα sms. Τη σημασία, δηλαδή, που έχει και η μάσκα του Χ. Γώγου, όταν τη φοράει.

”ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ””

Μοίρασε το άρθρο!