Η επέλαση του Airbnb: Ενοικιαστές σε απόγνωση

Μιζικά φαίνεται πως έχουν μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον τομέα των ενοικίων στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, από τη μια μεριά παρατηρείται πλέον μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων, την ίδια στιγμή που, ως φυσικό επακόλουθο του παραπάνω γεγονότος, την ανηφόρα φαίνεται να έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων. 

Ως «υπεύθυνη» για αυτή τη ραγδαία επιδείνωση δείχνουν πολλοί τη ραγδαία εξάπλωση που παρουσιάζουν και στη χώρα μας οι πλατφόρμες τύπου Airbnb. Ήδη υπολογίζεται πως τα ακίνητα που έχουν εγγραφεί σε τέτοιου είδους πλατφόρμες, μόνο στην Αττική ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις 5000, ενώ στο «παιχνίδι» φαίνεται πως έχουν μπει εδώ και καιρό, εκτός από ιδιώτες και κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, προκειμένου να τα διαθέσουν για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της Airbnb. 

Ήδη ο προβληματισμός μεταξύ όσων αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση είναι πολύ μεγάλος, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έχουν έναν «γολγοθά» να αντιμετωπίσουν στην προσπάθεια ανεύρεσης κατάλληλου σπιτιού. Από την άλλη, πάντως υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Airbnb, οι οποίοι επισημαίνουν πως, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται, τέτοιου είδους πλατφόρμες εξακολουθούν να λειτουργούν θετικά, αφού επιτρέπουν σε δεκάδες εκατομμύρια πολίτες, προερχόμενους από χαμηλότερα στρώματα να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο με χαμηλό κόστος.

Το πρόβλημα όμως είναι η στρέβλωση που παράγεται, όπως σε όλες τις περιοχές που έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα του υπερτουρισμού: Οι ανάγκες των τουριστών δεν συνάδουν με τις ανάγκες των ντόπιων και σταδιακά υπάρχει προσαρμογή στις ανάγκες των πρώτων. Μια μερίδα κερδίζει νοικιάζοντας διαμερίσματα σε τουρίστες, τη στιγμή που άλλοι χάνουν τη δυνατότητα να βρουν ένα προσιτό μέρος για να ζήσουν στην ίδια τους την πόλη.

Ενοικιαστές μένουν στον δρόμο για να γίνουν διαμερίσματα Airbnb 

«Η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Υπάρχουν πλέον περιπτώσεις, όπου ενοικιαστές βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο, καθώς υπέστησαν έξωση προκειμένου να μετατρέψουν οι ιδιοκτήτες τα διαμερίσματα σε Airbnb» επισημαίνει μιλώντας στο Τvxs.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς και προσθέτει: «Από τη στιγμή μάλιστα, που καλύπτεται από τον νόμο, καθώς πλέον ο ενοικιαστής καλύπτεται μόνο για τρία χρόνια, είναι πολύ εύκολο για τον ιδιοκτήτη να κινηθεί νομικά. Το όλο πρόβλημα έκανε την εμφάνισή του πριν από ένα χρόνο από τα νησιά, όμως πλέον έχει διογκωθεί. Δεν αφορά μόνο τουριστικές περιοχές, έχουμε ζητήματα ακόμη και στο Περιστέρι».

Ακόμη πιο ευάλωτοι είναι οι φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να βρούνε σπίτι να νοικιάσουν, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, με τον κύριο Σκιαδά να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι χρειάζεται να ξοδέψουν ενδεχομένως και μήνες για να βρουν κάτι το αξιοπρεπές για να μείνουν. Σε περιοχές, όπως η Κρήτη, αναγκάζονται να νοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάιο και να το αδειάσουν για τους υπόλοιπους μήνες, να μεταφέρουν τα πράματά του όπου μπορούν, προκειμένου οι ιδιοκτήτες  να μπορούν να το έχουν ελεύθερο για την τουριστική περίοδο. Με αυτό τον τρόπο πολλά παιδιά δεν έχουν πού να μείνουν σε περιόδους εξεταστικής, όπως ο Ιούνιος ή ο Σεπτέμβριος».

Δεν είναι βέβαια μόνο οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά το θέμα της στέγασης, καθώς σοβαρότατες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι χρειαστεί να αναζητήσουν στέγη σε κάποια νησιωτική ή άλλη περιοχή της περιφέρειας. «Και για αυτούς ισχύει το χρονικό διάστημα Οκτώβρη-Μάιο για την ενοικίαση ακινήτου. Έχω υπόψη περίπτωση Ειρηνοδίκη, που χρειάστηκε να μείνει στο αυτοκίνητό του για ένα διάστημα, επειδή αδυνατούσε να βρει σπίτι να μείνει» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών.

Παράλληλα καλεί όσους ενοικιαστές βρεθούν ενώπιον τέτοιου είδους ζητημάτων να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Σύλλογο: «Το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες για την προστασία των ενοικιαστών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις των φοιτητών. Γυρνάμε σιγά σιγά σε επίπεδα παλιότερων εποχών, όταν υπήρχε μεγάλη έλλειψη ακινήτων. Τότε να θυμίσουμε πως είχαν βγει προστατευτικοί νόμοι».    
   
Τα ενοίκια τραβούν την ανηφόρα σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Ενδεικτικά σε ό,τι αφορά το σημερινό ύψος των ενοικίων είναι τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας, που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο REMAX Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, οι τιμές των ενοικίων δείχνουν να έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 8,4% κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρσι, ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη εφόσον εξετάσει κανείς ενδελεχώς την κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη)  

Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν τα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι ανατιμήσεις στα ενοίκια κυμαίνονται στο 20%. Πιο συγκεκριμένα, σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Κουκάκι φαίνεται πως εκτοξεύτηκαν, με άνοδο στις τιμές ενοικίων 34% και 35% αντίστοιχα, ενώ σε ανάλογη τροχιά κινούνται το Κολωνάκι με 23%, ο Νέος Κόσμος με 19% κι η Νεάπολη με 20%. Σε ό,τι αφορά τα βόρεια προάστια η τάση είναι επίσης ανοδική με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και σε περιοχές όπως είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα νότια προάστια κατά 4,7%, με την μεγαλύτερη αύξηση 11,9% να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμενη από την Καλλιθέα με 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4% – 5,5%.
Στα δυτικά προάστια, οι τιμές ήταν αμετάβλητες στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας όπου το πρόσημο ήταν θετικό της τάξεως του 29%.

Στην περιοχή του Πειραιά και τις λοιπές όμορες περιοχές, οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν αμετάβλητες, με θετική εξαίρεση την Καστέλα όπου καταγράφηκε αύξηση 14,8%, την Φρεαττύδα 10% και την Πειραϊκή 8,3%.

Στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 14,4% κατά μέσο όρο, με μεγάλες διακυμάνσεις όμως από περιοχή σε περιοχή. Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές της Τούμπας, της Χαριλάου και της Άνω Πόλης όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 13% ως 21%. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη οι τιμές ανέβηκαν 20% κατά μέσο όρο και πάλι όμως με έντονες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Χαρακτηριστικά στην περιοχή της Κηφισιάς καταγράφηκε αύξηση 20%, στο Πανόραμα 13% ενώ στο Καραμπουρνάκι 3%.

Τέλος, στην Δυτική Θεσσαλονίκη η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 8% κατά μέσο όρο για το σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση την περιοχή του Ωραιοκάστρου όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά -3% και της Πολίχνης όπου παρέμειναν αμετάβλητα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις περιοχές του Εύοσμου, του Κορδελιού, της Ηλιούπολης και των Αμπελοκήπων με ποσοστά άνω του 11%, ενώ στις περιοχές της Νεάπολης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας το ποσοστό κυμάνθηκε στο 8-9%.

Κάποιοι ιδιοκτήτες περιμένουν πως τα ενοίκια θα ανέβουν ακόμη παραπάνω

«Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που επιλέγουν να μην τα νοικιάσουν, περιμένοντας πως οι τιμές των ενοικίων θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα» σημειώνει μιλώντας στο Tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης. «Πολλοί δεν καταλαβαίνουν πως το Airbnb είναι κάτι το υπερτιμημένο. Τύχη έχουν μόνο όσοι έχουν ακίνητα σε τουριστικά πόστα, δηλαδή σε κεντρικά σημεία των πόλεων ή κοντά  σε πολλούς έλξης τουριστών. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάποιος κάνει Airbnb για παράδειγμα στο Βύρωνα, τζάμπα θα έχει μπει στη διαδικασία. Ζημιωμένος  θα βγει»τονίζει από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Μοίρασε το άρθρο!