Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων σύμφωνα με το σύστημα «Ποσειδών» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

images-2131images-2181

Το πρωί του Σαββάτου η χώρα ξυπνάει στα λευκά

Το πρωί του Σαββάτου η χώρα ξυπνάει στα λευκά

Το μεσημέρι του Σαββάτου τα φαινόμενα παραμένουν

Το μεσημέρι του Σαββάτου τα φαινόμενα παραμένουν

Από το βράδυ σταδιακά αρχίζουν να υποχωρούν, με τα χιόνια να παραμένουν.

Από το βράδυ σταδιακά αρχίζουν να υποχωρούν, με τα χιόνια να παραμένουν στα νότια και την Αττική

Το ξημέρωμα της Κυριακής οι χιονιάδες θα έχουν μετατοπιστεί ανατολικά

Το ξημέρωμα της Κυριακής οι χιονιάδες θα έχουν μετατοπιστεί ανατολικά

Το απόγευμα της Κυριακής ο χιονιάς έχει υποχωρήσει σχεδόν από όλη τη χώρα

Το απόγευμα της Κυριακής ο χιονιάς έχει υποχωρήσει σχεδόν από όλη τη χώρα

Τη Δευτέρα στα λευκά θα είναι μόνο κάποιες ορεινές περιοχές

Τη Δευτέρα στα λευκά θα είναι μόνο κάποιες ορεινές περιοχές

Ο καιρός το Σάββατο από την ΕΜΥ

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη, ενώ τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι τοπικά 8 μποφόρ στα πελάγη με την θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική πτώση. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα νότια της Αττικής με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους στα βόρεια θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Θεσσαλονίκη με παροδικές χιονοπτώσεις να σημειώνονται κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως -1 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με κατά περιόδους χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -10 έως 00 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με χιονόνερο η κατά περιόδους χιονοπτώσεις που στην Πελοπόννησο θα είναι πιο πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 έως 5 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο από -10 έως -2 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 έως 3 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τα οποία θα είναι κατά τόπους πυκνά στην Κρήτη (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα).
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 4 και στην Κρήτη έως 6 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλασσιά και παραθαλάσσια τμήματα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Το έστρωσε από χθες στη Μακεδονία

Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα και λόγω της χθεσινοβραδυνής χιονόπτωσης και του παγετού σε ορισμένα σημεία, τα οχήματα που κυκλοφορούν χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί έκανε την εμφάνιση του ο ήλιος η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου. Ανοιχτός είναι από τις 8 το πρωί ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, ο οποίος έκλεισε τα ξημερώματα για προληπτικούς λόγους. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι –6 βαθμούς Κελσίου, στην Πτολεμαΐδα -4, στο Κιλκίς και στην Κοζάνη -3 και στην Καστοριά -2. Ακόμα χαμηλότερη είναι θερμοκρασία στα χιονοδρομικά κέντρα, όπου αγγίζει στα 3-5 Πηγάδια και στον Λαϊλιά τους -8, στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας και στο Σέλι τους -12.

Στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας η κυκλοφορία διεξάγεται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή χειμερινών ελαστικών. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29.

Στον νομό Καστοριάς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε τμήματα των επαρχιακών οδών Καστοριάς-Φλώρινας, Καστοριάς-Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), Καστοριάς -Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) και Καστοριάς-Κρυσταλλοπηγής (μέσω Γάβρου).

Στον νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια (επαρχιακές οδοί Νάουσας- Σελίου, Βέροιας-Σελίου, Νάουσας 3-5 Πηγαδιών). Ακόμη, αλυσίδες απαιτούνται σε τμήματα των επαρχιακών δρόμων Βέροιας-Κοζάνης και Βέροιας Δασκίου.

Στον νομό Πέλλας, αλυσίδες χρειάζονται στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, Κερασιάς-Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, Άρνισσας -Παλαιού Αγίου Αθανασίου Άρνισσας -Παναγίτσας και Άρνισσας -Γραμματικού.

Στις Σέρρες, απαγορεύεται από τις 2μμ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η κυκλοφορία των φορτηγών μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στον δρόμο που οδηγεί προς την ιμονή Εικοσιφοίνισσας και στην δημοτική οδό Πρώτης-μονής Αναλήψεως του Σωτήρος. Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στις επαρχιακές οδού Προμαχώνα-Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου-Καρυδοχωρίου.

Τέλος, στο Κιλκίς, η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καστανερής-Λιβαδίων.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, σε ορισμένες πτήσεις, από και προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις από Σάμο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και από Θεσσαλονίκη προς Σάμο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που έφτασαν ακόμα και τα 8 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Υπάλληλοι του αεροδρομίου «Μακεδονία», υποστήριξαν, ότι οι πτήσεις ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν με μικρά αεροσκάφη, τα οποία λόγω των δυνατών ανέμων, ήταν δύσκολο να απογειωθούν και να προσγειωθούν στο νησί της Σάμου. Τόνισαν ωστόσο ότι οι υπόλοιπες πτήσεις πραγματοποιούνται κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΑ 20 ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ RealOraiokastro ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Μοίρασε το άρθρο!