Η «γεωγραφία» των αγοραστών του ελληνικού 1οετούς ομολόγου

Ιδιωτικές τράπεζες και διαχειριστές διαθεσίμων, δηλαδή μακροπρόθεσμοι επενδυτές απορρόφησαν το 89% της έκδοσης του 10ετoύς ομολόγου που διέθεσε ο ΟΔΔΗΧ αφήνοντας στα κερδοσκοπικά κεφάλαια μόνο το 11% της έκδοσης.

Οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ, με τους επενδυτές να ανέρχονται σε 419 έναντι 290 επενδυτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μειώθηκαν τα hedge funds και είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πραγματικών επενδυτών, ενώ είναι ισορροπημένη η διάθεση προς Ελλάδα και εξωτερικό. Με τη συγκεκριμένη έκδοση, το Δημόσιο κάλυψε τα περίπου 2/3 του εφετινού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον μόνο το 8% των προσφορών προήλθαν από τις ΗΠΑ και 0,5% από χώρες εκτός Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μερίδιο της έκδοσης ( 37,5% ) απορροφήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 12% αγοράστηκε από Έλληνες θεσμικούς το 9,5% από την Γερμανία άλλο 9,5% από την Γαλλία, 6,5% από την Ιταλία 6% από τις Βόρειες χώρες (Σκανδιναβική Χερσόνησο και Δανία) 5,5% από την Ιβηρική χερσόνησο και 5,5% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μοίρασε το άρθρο!