Η ανάπλαση που φέρνει νέα πνοή στα δυτικά της πόλης

Αλλάζει όψη η πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και η περιοχή πέριξ αυτής, στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά. Η Ευκαρπία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταλαμβάνει έκταση 13.300 στρεμμάτων με το 40% περίπου της έκτασής της να αποτελεί πολεοδομημένη περιοχή. Είναι μια Δημοτική Κοινότητα η οποία αυξάνεται συνεχώς πληθυσμιακά, γεγονός που αποτελεί έναν κινητήριο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της. Επίσης ραγδαία είναι η αύξηση του αριθμού των εμπορικών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που εδρεύουν και λειτουργούν στις περιοχές του πρώην Δήμου Ευκαρπίας.

Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες τονώνεται η τοπική οικονομία, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και η περιοχή της Ευκαρπίας αποκτάει ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία. Η πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου   Η πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου,  χωροθετείται στο κέντρο του παλιού οικισμού Ευκαρπίας και χαρακτηρίστηκε ως πλατεία με τη διανομή του υπουργείου γεωργίας το 1949, ενώ οι εκατέρωθεν δυο πεζόδρομοι, που επίσης θα αλλάξουν όψη μετά την ανάπλαση, χαρακτηρίστηκαν πεζόδρομοι με το ΦΕΚ 584Δ/5- 9-1991. Πρόκειται για μια πλατεία που γύρω της υπάρχουν πολλά καταστήματα και συγκέντρωνε υπό κανονικές συνθήκες δεκάδες πολίτες.

«Έντονη εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζεται γραμμικά επί της οδού Πολυτεχνείου, η οποία αποτελεί το βασικό οδικό άξονα της περιοχής και γειτνιάζει με τη δυτική πλευρά της πλατείας. Η περιοχή συγκεντρώνει επίσης χώρους ιδιαίτερης δυναμικής, ήτοι χώρους συγκέντρωσης κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και αναψυχής. Στην ανατολική πλευρά της πλατείας, βρίσκεται ο βρεφονηπιακός σταθμός της Δ.Κ. Ευκαρπίας και δημιουργούνται έντονες κινητικές ροές πεζών αλλά και οχημάτων γύρω από την περιοχή μελέτης», αναφέρεται στην Τεχνική Έκθεση που παραχώρησε στην Parallaxi η αρχιτέκτων μηχανικός που εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη, Φωτεινή Αλεξίου.

Η Πλατεία έχει εμβαδόν περίπου 2.500μ2 και βρίσκεται πάνω σε άξονα μήκους περίπου 300μμ, που ενώνει την κεντρική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το Αλσύλιο του Δήμου, έκτασης 14 στρεμμάτων, που αποτελεί και τον κύριο πνεύμονα της περιοχής. Ένας αστικός χώρος, ο οποίος δεν είναι ελκυστικός και προσβάσιμος στο σύνολο των πολιτών και, ως εκ τούτου, δεν εμφανίζεται «πολυχρηστικός» στο ευρύτερο κοινό. Πιο συγκεκριμένα, η πλατεία είναι διαστρωμένη με σχιστόπλακες, στο κέντρο της βρίσκεται ένα κατεστραμμένο συντριβάνι, το οποίο δεν λειτουργεί και αποτελεί χώρο συγκέντρωσης απορριμάτων και φύλλων που πέφτουν από τα δέντρα. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και ένα παλιό κιόσκι. Στους χώρους πρασίνου της πλατείας εντοπίζονται ποικιλίες φυτικών ειδών μέσου όρου ηλικίας πάνω από 20 έτη, και συγκεκριμένα: ακακίες, κωνοφόρα είδη όπως πεύκα, φοίνικες, μουριές, λεύκες θαμνώδη φύτευση σε μορφή συστάδας και μπορντούρα από λιγούστρα.

Πως θα μοιάζει η πλατεία μετά την ανάπλαση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η πλατεία θα διατηρήσει τον κεντρικό χώρο της, ενώ θα δημιουργηθούν νέες διαδρομές κίνησης εκατέρωθεν της πλατείας με στόχο την αύξηση της επιφάνειας πρασίνου και την ανάδειξη του μικρού παρεκκλησίου του Άγιου Κωνσταντίνου. Επίσης θα διατηρηθεί το υφιστάμενο φυτικό υλικό, το οποίο θα ενισχυθεί με νέα δέντρα και θάμνους. Η επίστρωση του κεντρικού χώρου, όπως και των υπολοίπων διαδρομών κίνησης γίνεται από νέους «ψυχρούς» κυβόλιθους, που ενισχύουν την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Επιπλέον θα δημιουργηθεί νέο μικρό υδάτινο στοιχείο, το οποίο τις μέρες που δεν θα λειτουργεί, θα έχει το ρόλο γλυπτού, χωρίς να συγκεντρώνει απορρίμματα.

Το σημαντικό είναι πως η νέα μελέτη προσβλέπει στην εύκολη προσβασιμότητα του κοινού στον χώρο. Γίνεται πιο ελκυστικός και πολυχρηστικός, προσφέροντας σκιά, με τα νέα δένδρα και τις νέες ξύλινες πέργκολες που προτείνονται στον κεντρικό χώρο. Το έργο εκτελείται με εργολαβία, ύστερα από δημοπράτηση και η εκτέλεση του διέπεται από διατάξεις του νόμου Ν.4412/2016 για Δημόσια Έργα, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, και τις διατάξεις που ισχύουν για τα Δημοτικά έργα. Η μελέτη του έργου έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά: Αρχιτεκτονική μελέτη: Αλεξίου Φωτεινή, Αρχιτεκτων Μηχανικός Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Παπαδόπουλος Ελευθέριος Μελέτη πρασίνου: Περσακη Φανια, Γεωπόνος-Αρχιτεκτων τοπιου Επίβλεψη: Σεραφείμ Σαλμανίδης, Πολιτικός Μηχανικός

Το έργο ανάπλασης της πλατείας Αγ. Κωνσταντίνου περιλαμβάνει: την χρήση νέων υλικών επιστρώσεων από ψυχρά υλικά με στόχο την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής την δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, (ράμπες, όδευση τυφλών) την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού:

1)καθιστικά, σε καίρια σημεία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, τα οποία δημιουργούν ένα χώρο ξεκούρασης όπου ο χρήστης μπορεί να απομονωθεί ή να συνευρεθεί με άλλους. Η επένδυση των καθιστικών με ξύλο υψηλής ποιότητας και αντοχής δίνει την απαραίτητη αίσθηση της οικειότητας και ζεστασιάς στο δημόσιο χώρο.

2)ποδηλατοστάτη ελικοειδούς σχήματος, για τους περιστασιακούς ποδηλάτες της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος τοποθετείται σε εμφανές σημείο της πλατείας

3) κάδοι απορριμμάτων, σε νέες θέσεις σύμφωνα με τις καινούριες χαράξεις την ενίσχυση της υπάρχουσας φύτευσης και κατασκευή αρδευτικού συστήματος την κατασκευή πέργκολας σκίασης, η ανωδομή της οποίας κατασκευάζεται έτσι ώστε να υποστηρίζει την κατακόρυφη ανάπτυξη του αναρριχώμενου πράσινου που φυτεύεται πλησίον της και δημιουργεί έτσι ένα ευχάριστο περιβάλλον περιπάτου και ξεκούρασης αφού για αρκετούς μήνες το χρόνο περιβάλλεται και σκιάζεται με πράσινο. Την κατασκευή μικρού υδάτινου στοιχείου. Το αναβλύζον νερό προσφέρει φυσικό δροσισμό κατά τη θερινή περίοδο, τον ηλεκτροφωτισμό. Πραγματοποιείται εκ νέου μελέτη του φωτισμού, ώστε να ακολουθήσει τις νέες αρχιτεκτονικές χαράξεις, τις προκύπτουσες φωτιστικές ανάγκες της πλατείας, όπως επίσης και τις σύγχρονες απαιτήσεις του οικολογικού σχεδιασμού. Ο νέος φωτισμός τοποθετείται στην κατάλληλη πυκνότητα και σε κατάλληλα ύψη, ώστε οι χώροι να αποκτήσουν ικανοποιητικό φωτισμό κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

Οι Βασικές αρχές του σχεδιασμού και οι στόχοι της ανακατασκευής της πλατείας Αγ Κωνσταντίνου είναι: Η διασφάλιση της ασφαλούς κίνησης πεζών – ΑμεΑ Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου Η τόνωση του εμπορικού άξονα Η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής Η αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου και η δημιουργία ευχάριστου και λειτουργικού περιβάλλοντος για τους περίοικους Η διασφάλιση της ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών μέσω ενός επαρκούς και ενεργειακά σύγχρονου δημοτικού οδοφωτισμού Η ανάδειξη του παραδοσιακού παρεκκλησιού του Αγίου Κωνσταντίνου δημιουργώντας ένα ελαφρώς υπερυψωμένο πλάτωμα στην πρόσοψη του.

Μοίρασε το άρθρο!