Η Αγκυρα δεν θα ρισκάρει μια συντριπτική ήττα νότια της Κρήτης απέναντι στον ελληνικό στόλο

Ο Ερντογάν απειλεί, μιλά πέρα από κάθε λογική και εξαφανίζει μέχρι και την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.  Η ελληνική απάντηση αυτές τις ώρες θα πρέπει να υπηρετεί με κάθε τρόπο και μέσο την αποτροπή, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές και το πιο σημαντικό στην παρούσα στιγμή είναι ότι αυτές να ξεκαθαρίζονται από την πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης, με πρώτο τον πρωθυπουργό. Κατά συνέπεια στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη κάθε βαθμίδας να έχουν πάρει το σαφές μήνυμα της πολιτείας ότι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι μια ευθύνη η οποία τους ανήκει και οφείλουν να διατηρούνται σε αυξημένη εγρήγορση.

Συνεπώς οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, στο ελληνικό επιτελείο μεταφράζονται ακριβώς με τον τρόπο αυτό, της έμμεσης εντολής που έστειλε προς τους Τούρκους στρατιωτικούς. Βέβαια νότια της Κρήτης το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα δει κανείς τουρκικό ερευνητικό συνοδεία πολεμικών πλοίων. Όπως εξηγούσαν ανώτατες πηγές το «νότια της Κρήτης» περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα μεγάλη θαλάσσια περιοχή και η αποστολή ενός ερευνητικού, για παράδειγμα αρκετά πιο νότια από το Καστελόριζο, είναι και νότια της Κρήτης και κάτι πολύ πιο εύκολο για την Άγκυρα.

  • Μια από τις προκλήσεις που εξετάζουν πολύ σοβαρά στο ελληνικό Επιτελείο είναι η Τουρκία να στείλει ερευνητικό σκάφος γι’ ακόμη μια φορά, μετά το 2018 και πάλι στο λεγόμενο «τριεθνές», εκεί δηλαδή που συναντά η ελληνική την κυπριακή και κομμάτι της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον δεν κατάλαβαν την «παράδοση του μαθήματος» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» και ίσως εκεί – που γεωγραφικά τους συμφέρει- θελήσουν να στείλουν αρχικά το σεισμογραφικό. Η Τουρκία πάντα παίζει συνήθως σε safe περιβάλλον, δεν θα τολμούσε να ανοιχτεί νότια της Κρήτης σε καμία περίπτωση καθώς όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα της επέφερε συντριπτική ήττα και όχι απαραίτητα στρατιωτική.

Για να υποστηρίξει η Άγκυρα ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτούνται πολλά μέσα και διοικητική μέριμνα που σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και προφανώς οι επιτελείς της Τουρκίας έχουν εξηγήσει στην κυβέρνησή τους ότι μια αποστολή ερευνητικού και πολεμικών πλοίων νότια της μεγαλονήσου ελλοχεύει τον κίνδυνο όλοι να επιστρέψουν πίσω άρον άρον, πράγμα που σημαίνει και μια εσωτερική κριτική που σε καμία περίπτωση ο Ερντογάν δεν θέλει.

  • Ακόμη και η αεροπορική υπεροχή σ’ όλη αυτή την περιοχή ανήκει ξεκάθαρα στα ελληνικά γεράκια της Σούδας ή όποιας άλλης πτέρυγας απαιτηθεί να φτάσει μέχρι εκεί. Μια καθημερινή απόδειξη είναι τα όσα συμβαίνουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο κοντά στο Καστελόριζο, άρα καταλαβαίνει ο καθένας πως «νότια της Κρήτης» είναι μια επιχείρηση που μόνο θετική έκβαση δεν θα έχει για την Τουρκία. Γι’ αυτούς τους λόγους κι άλλους πολλούς καταλαβαίνουν οι αξιωματικοί τόσο στο Επιτελείο όσο και τον Στόλο ότι το «νότια της Κρήτης» πιθανό να σημαίνει και η θαλάσσια περιοχή στο «τριεθνές». Μια περιοχή που η Ελλάδα έχει συμφέροντα κι όταν κλήθηκε την προασπίστηκε παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πολύ μακριά από σημεία ανεφοδιασμού.

Πάντως τα περισσότερα από τα σχέδια που εκπονεί ή προσπαθεί η Τουρκία να μετατρέψει σε πράξη, θα πρέπει να πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι, το ένα μετά το άλλο, και κάθε φορά να βρίσκει μπροστά της τα επόμενα λεπτά, μια ελληνική απάντηση.

Μοίρασε το άρθρο!