Ηλεκτρονικές δαπάνες 2020: Ποιοι αδικούνται, ποιοι ευνοούνται – Τι ισχύει για φόρους, δάνεια και ενοίκια

Τους πλέον ευνοημένους και τους πιο αδικημένους του μέτρου που προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση δαπανών ύψους μέχρι 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αναδεικνύουν οι αναλυτικοί πίνακες παραδειγμάτων που παρουσιάζει το money-money.gr.

Oι πίνακες δείχνουν τα ποσά των δαπανών που πρέπει να εξοφλήσουν φέτος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι φορολογούμενοι με χαμηλά, μεσαία και υψηλά εισοδήματα καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά επί των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων τους που απαιτείται να καλύψουν για να μην κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο εισοδήματος το 2021.

Αποκαλύπτουν δε ότι οι πιο ευνοημένοι του νέου αυτού μέτρου, που θεσπίστηκε με σκοπό την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι όσοι έχουν υψηλά έως πολύ υψηλά εισοδήματα καθώς και όσοι έχουν μεσαία ή υψηλά εισοδήματα και μεγάλου ύψους ετήσιες δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια. Για τους φορολογούμενους αυτούς τα ποσοστά των ετησίων εισοδημάτων που πρέπει να καλυφθούν με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών πέφτουν ακόμη και κάτω από 10% και υποχωρούν ακόμη και σε επίπεδα κάτω του 5% για ετήσια εισοδήματα άνω των 400.000 ευρώ.

Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν εντός του 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Στον αντίποδα, οι πλέον αδικημένοι του νέου μέτρου είναι οι φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα και γενικότερα όσοι δηλώνουν ετησίως μέχρι 12.000 ευρώ, καθώς για τους περισσότερους εξ’ αυτών ισχύει η υποχρέωση κάλυψης του πολύ υψηλού ποσοστού του 30%.

Κι αυτό διότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αφαιρείται για να προκύψει η βάση υπολογισμού του 30%, οπότε στις περιπτώσεις τους εφαρμόζεται “καθαρό” 30% επί του ετησίου εισοδήματος και προκύπτει ανάλογα υψηλό ποσό δαπανών για κάλυψη. Αντιθέτως σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προηγείται η αφαίρεση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μετά υπολογίζεται το 30% επί του υπολοίπου εισοδήματος, οπότε το ποσό των δαπανών που πρέπει να καλυφθεί προκύπτει τελικά χαμηλότερο του 30% επί του συνολικού ετησίου πραγματικού εισοδήματος.

Δείτε ΕΔΩ τους πίνακες

Μοίρασε το άρθρο!