Εφιαλτικές βλέψεις για το Ισραήλ: Πολεμική υπερδύναμη μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Το σενάριο μιας από τις πιο γνωστές ταινίες επιστημονικής φαντασίας αρχίζουν να θυμίζουν οι επιδιώξεις κρατών και κυβερνήσεων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας να δίνει τον τόνο.

Σε μια περίοδο όπου επικρατεί αναβρασμός στην ευρύτερη περιοχή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου της κυβέρνησης Νετανιάχου έσπευσε να δηλώσει ότι  χώρα του σκοπεύει να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη στον στρατιωτικό της τομέα, προβλέποντας εξελίξεις στον λεγόμενο αυτόνομο πόλεμο και βελτιστοποίηση στη λήψη αποφάσεων σε συνθήκες μάχης.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Εγιάλ Ζαμίρ δήλωσε ότι οι επιδιώξεις του περιλαμβάνουν την δημιουργία εξειδικευμένου οργανισμού στρατιωτικής ρομποτικής εντός του υπουργείου Άμυνας, αλλά και προϋπολογισμό ρεκόρ για έρευνα και ανάπτυξη με στόχο να καταστεί το Ισραήλ υπερδύναμη και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Όλα αυτά, βέβαια, θυμίζουν επικίνδυνα το σενάριο της επιτυχημένης ταινίας «Ο Εξολοθρευτής», μόνο που εκεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είχε ολέθρια αποτελέσματα.

«Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως την επόμενη επανάσταση στη μορφή του πολέμου στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ζαμίρ στη Herzliya Conference, ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Κατονόμασε τον Παραγωγικό Προεκπαιδευμένο Μετασχηματιστή (Generative Pre-trained Transformer – GPT) και τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial General Intelligence – AGI) ως τους κλάδους βαθιάς μάθησης που συζητούνται από πολιτικές βιομηχανίες ΤΝ οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν εντέλει στρατιωτικές εφαρμογές.
Αυτές, είπε ο Ζαμίρ, περιλαμβάνουν ενδεχομένως «την ικανότητα μιας πλατφόρμας να πλήττει κατά σμήνη ή συστημάτων μάχης να επιχειρούν ανεξάρτητα, την ικανότητα να συγχωνεύονται δεδομένα και να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ».

Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για τη χρηματοδότηση της ΤΝ.

Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε ορισμένα από τα αυτόνομα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Το 2021, ανέφερε πως ρομποτικά τζιπ επιτήρησης θα βοηθούσαν τις περιπολίες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό τον μήνα, η κρατική Israel Aerospace Industries αποκάλυψε ένα αυτόνομο υποβρύχιο συλλογής πληροφοριών, το οποίο, είπε, έχει ήδη συμπληρώσει «χιλιάδες ώρες» σε επιχειρήσεις.

Ο Εγιάλ απέδωσε επιτεύγματα του Ισραήλ στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο –που θεωρείται ευρέως πως έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων– σε «ορθή και έγκαιρη διάκριση των αμυντικών, οικονομικών, εθνικών και διεθνών διαστάσεων».

Παρομοίως, είπε, «η αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε το Κράτος του Ισραήλ σε μια υπερδύναμη στην ΤΝ και να είμαστε στην καρδιά ενός πολύ περιορισμένου αριθμού παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτό το κλαμπ».

Μοίρασε το άρθρο!