ΕΡΤ: Όταν στο σπίτι του κρεμασμένου μπορούν να μιλούν για σκοινί

Όταν στο σπίτι του κρεμασμένου κάποιοι τολμούν να μιλούν για σκοινί, κάτι δεν πάει καλά με το σπίτι. Η απόφαση της ΝΔ να αποσύρει όλα τα στελέχη της από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την οποία εκείνη έκλεισε με βάρβαρο τρόπο όταν ήταν στην εξουσία, δεν έχει στόχο την εξασφάλιση ισότιμης ενημέρωσης. Αποσκοπεί στην απονομιμοποίηση της ΕΡΤ και προμηνύει μύρια κακά για την τελευταία και τους εργαζόμενους της, αν η αξιωματική αντιπολίτευση σχηματίσει κυβέρνηση.

Όμως η ΝΔ έψαχνε μια αφορμή και της δόθηκε. Ο δημοσιογράφος-πέτρα του σκανδάλου είχε μια πολύ κακή στιγμή με μια υπερβολική κριτική στον Πρόεδρο της ΝΔ και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αντίλογος.

 Και πάλι, αν η ΕΡΤ είχε καταφέρει να εδραιωθεί ως κέντρο αξιόπιστης ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έμοιαζε με φθηνό πολιτικό σαμποτάζ. Δυστυχώς όμως, η κατάσταση στην ΕΡΤ κάθε άλλο παρά είναι ικανοποιητική. Είναι γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να ξαναχτίσεις κάτι, χρησιμοποιώντας τα συντρίμμια από την κατεδάφιση του.

Μπορεί να χρησιμοποιήσεις κάποιες κολόνες, μερικές γερές πέτρες ή τα όσα άθικτα παράθυρα, αλλά αν χρησιμοποιήσεις όλο το παλιό υλικό η νέα κατασκευή θα είναι χειρότερη από τη προηγούμενη. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος της κυβέρνησης, για να επακολουθήσουν συνεχείς λαθεμένες επιλογές προσώπων και ανίερες συμμαχίες που ολοκλήρωσαν το κακό.

 Τα αποτελέσματα είναι ορατά, από τη μικρή απήχηση στη κοινή γνώμη και τις χαμηλές θεαματικότητες μέχρι τις χωρίς προηγούμενο δημόσιες διαμάχες και αλληλοκατηγορίες στελεχών και δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο πραγματικά προοδευτικής και δημοκρατικής αντίληψης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στους αντίποδες της χειραγώγησης στην οποία επιδίδονταν όλες σχεδόν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα για τη δημόσια εικόνα μιας αριστερής διακυβέρνησης και μάλιστα σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό τοπίο, όπου ακόμη και μικρές θετικές κινήσεις θα έκαναν τη διαφορά.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα της, η απόφαση της ΝΔ προσφέρει στη κυβέρνηση μια μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης. Απαιτείται μια ριζική στροφή από τη πολιτική που ακολουθείται για σχεδόν  4 χρόνια. Και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία, πριν το οικοδόμημα με τα παλιά συντρίμμια καταρρεύσει πλήρως, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση.

Μοίρασε το άρθρο!