Επιστροφή χρημάτων στους γονείς από τις σχολικές εκδρομές

 

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡOΥ

Ωραιόκαστρο, 28/05/2020

Αρ. Πρωτ. 86

Πληροφορίες: Δώρα Κάτσιου

email:egoraio@gmail.com

Προς:

α) Υπουργό Παιδείας κ. ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

β) Υφυπουργό Παιδείας κ.ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

γ) Υπουργείο Τουρισμού

δ)Υπουργείο Εργασίας

ε)Υπουργείο Οικονομικών

Κοινοποίηση :

α)Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

β) Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης

γ) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης

δ) Σχολικές μονάδες Ωραιοκάστρου

ε) Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων Ωραιοκάστρου

στ) Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ωραιοκάστρου

ζ) Ομοσπονδία Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων

Θέμα : Επιστροφή των χρημάτων των σχολικών εκδρομών.

Παρακαλούμε όπως ασχοληθείτε άμεσα κι επισταμένα με το θέμα επιστροφής των χρημάτων των σχολικών εκδρομών γιατί στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε δεν περισσεύουν χρήματα σε κανέναν και μάλιστα σας υπενθυμίζουμε ότι μέρος των χρημάτων είναι χρήματα που συγκέντρωναν τα παιδιά μας – οι μαθητές, γι’ αυτό το σκοπό όλη τη χρονιά.

Ενώ το Υπουργείο Παιδείας έκανε συστάσεις ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία  εκδρομή και λόγω της πανδημίας αυτές ακυρώθηκαν, δεν φρόντισε με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να επιστραφούν τα χρήματα στους γονείς από τα Πρακτορεία Τουρισμού  που παράνομα τα παρακρατούν.

Είναι κοινό τοις πάσι ότι οι εκδρομές που ανεστάλησαν και πλέον έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν σε άλλο χρόνο λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν (αποφοίτηση μαθητών, πιθανόν άλλος μειοδότης εκδρομής την επόμενη σχολική χρονιά, οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες και καταστάσεις κ.α).

Αντί λοιπόν να λυθεί το πρόβλημα με μια νομοθετική ρύθμιση, με ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 13/04/20 άρθρο 70) έδωσε τη δυνατότητα στα Τουριστικά Πρακτορεία (“…να προσφέρουν στον πελάτη (γονέα) αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (Voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του.”).

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε ότι κάθε τουριστικό γραφείο ερμηνεύει το προαναφερθέν άρθρο 70 κατά το δοκούν, παρέχοντας στους γονείς πιστωτικά σημειώματα (vouchers) μικρότερης αξίας από το συνολικό ποσό που έχουν καταβάλλει, πολλές φορές μειωμένο κατά 60% (!).

Η Ένωση γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν περισσεύουν χρήματα από τους γονείς του συλλόγου μας για να χρηματοδοτούμε  Τουριστικά Πρακτορεία, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε σε κανέναν αυτά τα χρήματα, που προέρχονται από το υστέρημα μας, και

Απαιτούμε άμεσα:

  • Να επιστραφούν όλα τα χρήματα τώρα (με την ίδια μορφή που δόθηκαν) στους γονείς και τους μαθητές  που αναβλήθηκαν οι σχολικές εκδρομές.

  • Δεν δεχόμαστε τη χρήση voucher ή οποιουδήποτε συμψηφισμού για εκδρομές που δεν έγιναν, πόσω δε μάλλον πιστωτικά σημειώματα μικρότερης αξίας από τα καταβληθέντα ποσά (!).

  • Να γίνει άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση για αποζημίωση όλων των γονέων και κηδεμόνων, που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε, λόγω της απόφασης του Υπουργείου για αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, αφού με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13-4-2020 ΦΕΚ 84Α/13.04.2020 για τις συνέπειες ακύρωσης της σχολικής εκδρομής, δεν προκύπτει η υποχρέωση άμεσης επιστροφής των χρημάτων στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που δεν πραγματοποιήθηκαν οι εκδρομές.

  • Να επιστραφεί άμεσα ολόκληρο το ποσό – με τη μορφή που δόθηκε – και όχι μέρος του.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Μοίρασε το άρθρο!