Επισκέψιμο από σήμερα το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο «Βέλος»

Για τρεις περίπου μήνες θα παραμείνει δεμένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο «Βέλος» που έχει χαρακτηριστεί Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Το «Βέλος», που κατασκευάστηκε το 1941 και αποτελεί ένα από τα τέσσερα πλοία τύπου Fletcher που σώζονται μέχρι σήμερα, θα είναι επισκέψιμο στο κοινό από αύριο, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Το ωράριο έχει ως εξής:

Καθημερινές (εκτός Δευτέρας) και Σαββατοκύριακα: 9.00 – 13.00 και 17.00 – 19.00.

Να σημειωθεί πως την ερχόμενη Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, το πλοίο θα παραμείνει κλειστό για τον εορτασμό της επετείου από την αντιδικτατορική του δράση.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ορίσει ως συμβολικό εισιτήριο για τους ενήλικες το αντίτιμο του 1 ευρώ, ενώ η είσοδος στα παιδιά, ΑμεΑ, άνεργους και λοιπές ειδικές κατηγορίες είναι δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, κυβερνήτης του πλοίου επεσήμανε πως το «Πολεμικό Ναυτικό» τολμά καθώς για δεύτερη φορά το ιστορικό πλοίο, 78 ετών πλέον, διέσχισε 340 μίλια στο Αιγαίο για να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

«Δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη έλευση του θωρηκτού «Αβέρωφ» στο οποίο έχω την τιμή να είμαι κυβερνήτης και την αποδοχή του κόσμου της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να φέρει στην πόλη το άλλο ιστορικό πλοίο, το Βέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνήτης εξήρε την προσπάθεια του προσωπικού για τη συντήρηση του πλοίου, η οποία κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Λίγα λόγια για την ιστορία του αντιτορπιλικού «Βέλος»

Το αντιτορπιλικό Βέλος καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1942 στα ναυπηγεία της Βοστόνης και τον Μάιο του 1943 μπήκε σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ως USS Charrette (DD-581).

Ήταν ένα από τα 175, ιδίου τύπου πολεμικά πλοία κρούσεως που κατασκευάστηκαν τότε και προοριζόταν για επιχειρήσεις σε ανοικτή θάλασσα. Σήμερα σώζονται τέσσερα πλοία αυτού του τύπου, 3 στις ΗΠΑ και 1 στην Ελλάδα.

Συμμετείχε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνοντας, μεταξύ άλλων, μέρος στις περισσότερες συμμαχικές αποστολές εναντίον των Ιαπώνων.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1946 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και παροπλίστηκε τον Ιανουάριο του 1947.

Το 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια για να παραληφθεί τον Ιούλιο του επόμενου έτους από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με πρώτο κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο, Γ. Μόραλη και κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου του 1959.

Στη διάρκεια της 32χρονης υπηρεσίας του στο ελληνικό ναυτικό γνώρισε 34 κυβερνήτες και διένυσε 320.000 ναυτικά μίλια.

Το «Βέλος» συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις – αποστολές καθώς και στις ελληνοτουρκικές κρίσεις των ετών 1964, 1967, 1974, 1987.

Τον Μάιο του 1973 το Βέλος καθόρισε την ιστορία του. Με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ν. Παππά εγκατέλειψε τον σχηματισμό σκαφών που μετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της Σαρδηνίας και κατέπλευσε στο λιμάνι του Φιουμιτσίνο, όπου επτά αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές διαμηνύοντας έτσι σε όλο τον κόσμο ότι οι φρουροί της Δημοκρατίας στην Ελλάδα παραμένουν ακοίμητοι.

Με αυτή του την κίνηση το αντιτορπιλικό κατάφερε να ενημερώσει και να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να αποτινάξει το παράνομο και αντιδημοκρατικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα.

Το Βέλος παροπλίστηκε τον Φεβρουάριο του 1991 και το 1994 με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού χαρακτηρίστηκε ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και ελλιμενίστηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως του Πόρου.

Από το 2002 ελλιμενίζεται στο θαλάσσιο πάρκο στο Τροκαντερό μαζί με το θωρηκτό «Αβέρωφ» και την τριήρη «Ολυμπιάς».

Το πλοίο φυλάσσει αρχειακό υλικό και ελληνικές και ξένες εφημερίδες του 1973 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Πηγή πληροφοριών: voria.gr

Μοίρασε το άρθρο!