Εξοικονομήστε μέχρι και 100% θερμότητα. Όλα τα tips για ένα οικονομικά θερμό σπίτι

dc210008c79d8703136b97ef9bec1531_l

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του σπιτιού σας για θέρμανση και μόνωση, χωρίς να παιδευτείτε και το κυριότερο, χωρίς να ξοδευτείτε!

Παράθυρα και πόρτες

Τοποθετήστε κάτω από τις εξώπορτες τα ειδικά μακρόστενα χαλάκια. Εναλλακτικά, τοποθετήστε δικά σας βαμβακερά ή μάλλινα χαλάκια τυλιγμένα σε ρολό (ή μεγάλες πετσέτες). Ακόμα μπορείτε να αγοράσετε ειδικό stop αέρα (είναι πολύ οικονομικό) που μπαίνει κάτω από την πόρτα ή αεροστόπ που κολλάει στο κάτω μέρος της πόρτας. Έτσι, δεν θα μπαίνει μέσα ο κρύος αέρας.

Τις ώρες που ο ήλιος βλέπει το σπίτι, ανοίξτε τις κουρτίνες και τα παντζούρια για να ζεσταθεί το εσωτερικό του σπιτιού και να «σπάσει» η υγρασία. Στα βορινά παράθυρα τοποθετήστε βαριά υφάσματα όπως βελούδο ή βαμβακερό με φόδρα και πάντα διπλές κουρτίνες. Έτσι θα κόβουν το κρύο, δεν θα έχετε απώλειες σε ζέστη, αλλά θα έχετε εναλλακτική όταν θέλετε δείτε έξω και να μπει έστω και λίγος ήλιος. Κλείνετε κουρτίνες και παντζούρια το βράδυ ή όταν έχει πολύ κρύο μέσα στην ημέρα..Μεγάλες απώλειες σε θερμότητα γίνονται από τα τζάμια (σε ποσοστό τουλάχιστον 20%). Μόνο από αυτό, θα καταναλώνετε περίπου 20% λιγότερο πετρέλαιο για θέρμανση!

Tip

Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε ένα σπίτι χάνεται τουλάχιστον 35% θερμότητα από τους τοίχους, 15% από το πάτωμα, 25% από παράθυρα και χαραμάδες και 25% από την οροφή αν το σπίτι διαθέτει σκεπή.

Θερμοστάτες

Είναι πολύ σημαντικό ο θερμοστάτης σας να είναι ρυθμισμένος στους 20 βαθμούς Κελσίου – ανάλογα με την περιοχή, αφού η καθεμιά έχει τις δικές της ανάγκες. Διαφορετικά η θερμότητα που παράγεται είναι πλεονάζουσα και άχρηστη. Τις πολύ κρύες μέρες, όταν λείπετε ή όταν κοιμάστε, ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 15-16 βαθμούς Κελσίου ώστε να διατηρείται ζεστό το σπίτι χωρίς να καταναλώνετε πολλή ενέργεια.

Tip

Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ακριβό να ανοίγετε και να κλείνετε τον θερμοστάτη σε σχέση με το να μένει σταθερός.

Τζάκι

Μην κλείνετε την εστία με γυάλινα προστατευτικά και σήτες, διότι θα έχετε μεγάλες απώλειες σε θερμότητα. Τα προστατευτικά παρέχουν ασφάλεια όταν δεν βρίσκεστε μέσα στο δωμάτιο ή όταν υπάρχουν στο δωμάτιο μικρά παιδιά. Αν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι συχνά, κλείνετε το καπάκι επάνω από την εστία ή τοποθετείστε ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας. Από την καμινάδα μπαίνει πολύ κρύο και χάνεται θερμότητα μέσα από το σπίτι. Μην ξεχάσετε να το αφαιρέσετε όταν θελήσετε να ανάψετε και πάλι ξύλα

newsnow

02/12/2016

Μοίρασε το άρθρο!