Ενδυνάμωση των γυναικών και η πλήρη συμμετοχή τους επί ίσοις όροις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας

index

08/03/2016

Το θέμα της σημερινής  Διεθνούς Ημέρας της  Γυναίκας – ο ρόλος των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων – είναι πρωταρχικής σημασίας  για την πρόοδο των γυναικών σ’ ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και για την πρόοδο της ανθρωπότητας στο σύνολό της. “Η ενδυνάμωση των γυναικών και η πλήρης συμμετοχή τους, επί ίσοις όροις,   σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η πρόσβαση στην εξουσία, είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης”.

Οι γυναίκες επηρεάζονται εξίσου με τους  άντρες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. Συχνά, επηρεάζονται ακόμη περισσότερο. Είναι, επομένως δίκαιο,  και πραγματικά  απαραίτητο, οι γυναίκες να εμπλακούν στη  διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς.

Η ιδέα για μια παγκόσμια ημέρα της γυναίκας πρωτοεκδηλώθηκε με το πέρασμα στον εικοστό αιώνα, το ξεκίνημα του οποίου σηματοδοτήθηκε σε ένα βιομηχανοποιημένο κόσμο από μια περίοδο εξεγέρσεων και ταραχών, πληθυσμιακών εκρήξεων και ριζοσπαστικών ιδεολογιών.Ας δούμε μια περιληπτική χρονολογική περιγραφή των πρώτων σημαντικών γεγονότων

8 Μαρτίου 1857 Οι γυναίκες πού δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού (οι ονομαζόμενες “εργάτριες ρούχων”) στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.

8 Μαρτίου 1908, 15,000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα” (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μοίρασε το άρθρο!