Εκλογές: Το χρονοδιάγραμμα της επόμενης ημέρας

Εξαιτίας της πιθανότητας κάποιοι από τους αρχηγούς να μην κάνουν χρήση του χρόνου που τους παρέχει το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, φουντώνουν τα σενάρια για προκήρυξη εκλογών όχι στις 2 Ιουλίου, όπως αρχικά έχει σχεδιαστεί, αλλά μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Ιουνίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και τα ποσοστά των κομμάτων θα κρίνουν τις εξελίξεις, με τις διερευνητικές εντολές και τις νέες κάλπες.

Το χρονοδιάγραμμα της επόμενης μέρας, που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 22 του μήνα, δεν θα έχει μόνο αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και πυρετώδεις προετοιμασίες για τις νέες εκλογές.

Και αυτό, καθώς όλοι συμφωνούν ότι η απλή αναλογική δεν θα δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα, για να έχουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, από τις 22 Μαΐου διενεργούνται οι διερευνητικές εντολές, τις οποίες θα λάβουν οι τρεις αρχηγοί των πρώτων τριών κομμάτων, κατά σειρά ποσοστών του εκάστοτε κόμματος.

Την εντολή έχει τη δυνατότητα να την κρατήσει και να την αξιοποιήσει έκαστος αρχηγός έως τρεις ημέρες, ή μπορεί να την παραδώσει και νωρίτερα.

Μια τελευταία προσπάθεια θα γίνει και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον εξαντληθεί το εννιαήμερο, ή όσο διαρκέσουν οι διερευνητικές εντολές.

Η ΠτΔ καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο και κάνει μια προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Εφόσον αποτύχει, αναθέτει ή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει τις νέες εκλογές.

Μάλιστα, εξαιτίας της πιθανότητας κάποιοι από τους αρχηγούς να μην κάνουν χρήση του χρόνου που τους παρέχει το Σύνταγμα, φουντώνουν τα σενάρια για προκήρυξη εκλογών όχι στις 2 Ιουλίου, όπως αρχικά έχει σχεδιαστεί, αλλά μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Ιουνίου.

Τι έρχεται τον Ιούνιο

Το επόμενο βήμα είναι η Πέμπτη 1η Ιουνίου, οπότε και συγκαλείται η Βουλή, γίνεται η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου Βουλής – πιθανότατα στις 2 Ιουνίου – και εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση πάμε σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών.

Ακόμη και 10 ημέρες να κρατήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες, μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές στις αρχές Ιουνίου και να γίνουν αυτές στις 25 Ιουνίου κι όχι στις 2 Ιουλίου.

Άλλωστε, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα έχουν τελειώσει, ελάχιστες εξετάσεις θα γίνονται στα σχολεία και κανένα άλλο εμπόδιο δεν υπάρχει για την επίσπευση των εκλογών.

Μοίρασε το άρθρο!