Εισφορές: Μέχρι πότε πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία οι μη μισθωτοί – Όλες οι λεπτομέρειες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ  για τις εισφορές των μη μισθωτών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία θα πρέπει έως το τέλος του Φεβρουαρίου το 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία βάσει της οποίας επιθυμεί να καταβάλει εισφορές για όλο το 2020.

Όσον αφορά στις πληρωμές, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, θα υπάρξει ειδική διάταξη στο σχέδιο νόμου που θα ορίζει ότι μόνο για πρώτη φορά, ήτοι για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020 θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 12 Μαρτίου. Στη συνέχεια οι εισφορές θα πληρώνονται για κάθε μήνα, έως το τέλος του επόμενου όπως ισχύει.

Η πλατφόρμα

Να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ο ασφαλισμένος καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μελλοντική του σύνταξη. ’Ετσι μια πιθανή επιλογή “χαμηλής “ ασφαλιστικής κατηγορίας για αρκετά χρόνια ενέχει τον κίνδυνο να καθηλωθεί ο ασφαλισμένος σε σημαντική χαμηλή σύνταξη, κοντά στα 440 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, στην ειδική πλατφόρμα θα υπάρχουν παραδείγματα βάσει των οποίων το υπουργείο Εργασίας θα δείχνει ότι η επιλογή είναι μεν ελεύθερη, όμως “συμφέρει ψηλότερα”.

Μοίρασε το άρθρο!