”Ματώνω όποιον θέλω, όπου θέλω και κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες”

 

Η εν ψυχρώ εκτέλεση σε ταβέρνα, μπροστά στα τρία ανήλικα παιδιά και τις συζύγους των δύο θυμάτων, σήκωσε πάνω από το Βάρη το πέπλο του συμβολαίου των υποκριτικά απαραβίαστων κανόνων της παγκόσμιας μαφίας. Ματώνω όποιον θέλω, όπου θέλω και κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες.

Το Μαυροβούνιο όχι άδικα, έχει τον χαρακτήρα της πανευρωπαϊκής κοιτίδας του οργανωμένου εγκλήματος. Πέντε με έξι μεγάλες φαμίλιες κι άλλες περίπου τριάντα μικρότερου βεληνεκούς, σε στενή διασύνδεση με τις ιταλικές καμόρα, ντραγκέτα, κόζα νόστρα, με την αλβανική, ρωσική και άλλες παγκοσμίου εμβέλειας μαφίες, που εκτείνονται από τα αφγανικά υψίπεδα καλλιέργειας και παραγωγής ηρωίνης, μέχρι και τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ, είναι μέσα σε όλα και η πατρίδα για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος.

Τεράστιο τμήμα του παγκόσμιου τζίρου πολλών εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ, περνούν μέσα από τα πλυντήρια του σύγχρονου Ελντοράντο των Βαλκανίων, είτε αφορούν στο εμπόριο ανθρώπων, είτε στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και αλκοόλ.

Για το συγκεκριμένο λόγο, το Μαυροβούνιο ουδέποτε μπήκε σε τροχιά σύνδεσης με την ευρωπαϊκή ένωση, ενώ το 2012 μπήκε και ο frontex φύλαξης των θαλάσσιων υδάτων, αλλά μάλλον εις μάτην. Τη τελευταία δεκαετία επίσης, μία δολοφονία δημοσιογράφου και άλλες απόπειρες δολοφονίας ή εκφοβιστικά εκβιαστικές απειλές και κακοποιήσεις, είχαν ως στόχο περισσότερους από 10 επίσης δημοσιογράφους, που ερευνούσαν υποθέσεις των τοπικών μαφιών με τις τεράστιες διασυνδέσεις.

Μπορεί στο παρελθόν τέτοιου είδους και εύρους δολοφονίες να έχουν σημειωθεί σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα ωστόσο είναι η πρώτη φορά και ίσως σηματοδοτεί ότι οι μαφίες του Μαυροβουνίου είναι ante portas, ειδικά μπροστά στην προοπτική της αναδυόμενης ελληνικής οικονομικής άνοιξης, που όλα δείχνουν ότι θα φέρει η επένδυση στο Ελληνικό.

«Είναι αδύνατο να μείνουν ασυγκίνητες οι ανά τον κόσμο μαφίες από το τεράστιο έργο στο Ελληνικό και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο» λένε στο bloko.gr αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Είναι κανόνας και μάλιστα απαραβίαστος, συνεχίζουν, για το ότι οι ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις προσελκύονται όπως οι μύγες από το φως, όπου και όταν υπάρχει προοπτικές κυκλοφορίας χρήματος, για την κίνηση του οποίου διεκδικούν αναπόσπαστα το δικό τους μερίδιο κερδοφορίας.

Συνεπώς, η σφαγή στη Βάρη, ίσως ν’ αποτελεί κινηματογραφική εικόνα από το μέλλον που προδιαγράφεται, καθώς ανάπτυξη και μαφίες πάνε μαζί.

του Γιώργου Καραϊβάζ

Μοίρασε το άρθρο!