Εικόνες αντίστασης: Η δύναμη μιας γυναίκας ενάντια στην εξουσία

Οι καθημερινές αντιστάσεις είναι αυτές οι οποίες κάνουν την διαφορά. Αυτές που συμπυκνώνουν τις γενικότερες, ιστορικής κλίμακας, νοηματοδοτήσεις, μέσα σε μια φωτογραφική στιγμή.

Με αφορμή την περίπτωση της Saffiyah Khan, η οποία αντιστάθηκε με αφοπλιστική γενναιότητα και με «όπλο» το ανεπανάληπτο χαμόγελό της σε 20 υστερικούς φασίστες  που ήταν έτοιμοι να λιντσάρουν μια περαστική μουσουλμάνα στο Μπέρμιγχαμ, ο Guardian σταχυολογεί μερικές ακόμη, ανάλογες περιπτώσεις γυναικών που αντιστάθηκαν με παρόμοιο τρόπο.

Σημειώνοντας, ότι αυτές οι εικόνες μας τραβούν, διότι εκθέτουν και εμπαίζουν, αποτελώντας την οπτική «γλώσσα» του «άουτσάιντερ», το οποίο πολεμά την δύναμη της εξουσίας με τον πλέον συνειδητά κοινότυπο τρόπο.

Το δημοσίευμα εκφράζει την ελπίδα, ότι αυτές οι «παράλογες» στιγμές θα μεταδώσουν το πνεύμα της ελπίδας ότι η αντίσταση μπορεί να πετύχει λειτουργήσει και ότι υπάρχει δύναμη στις απλές πράξεις της ανθρωπότητας.

Η Saffiyah Khan μπροστά στους φασίστες. Φωτογραφία: Joe Giddens/PA:

Μια διαδηλώτρια αντιμετωπίζει με το βλέμμα της έναν αστυνομικό στις διαδηλώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2016, με αφορμή τις ανοιχτές, ακόμη, πληγές της Χιλής από το πραξικόπημα του Πινοσέτ το 1973. Φωτογραφία: Photograph: Carlos Vera/Reuters:

Μια γυναίκα στέκεται μόνη της μπροστά σε παρέλαση των ναζί στην Σουηδία, την 1η Μάη του 2015. Φωτογραφία: David Lagerlöf/TT News Agency/PA:

Μια γυναίκα κάθεται μπροστά στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να τις εμποδίσει να χτυπήσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Σεούλ της Νότιας Κορέας, στις 24 Απρίλη του 2015. Φωτογραφία: Chung Sung-Jun/Getty Images:

Η Jasmina Golubovska αποτυπώνει ένα φιλί πάνω σε ασπίδα αστυνομικού σε διαδηλώσεις στα Σκόπια, στις 5 Μάη του 2015. Φωτογραφία: Ognen Teofilovski/Reuters:

Μια γυναίκα διαπραγματεύεται με τους Λευκορώσους αστυνομικούς στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ, στις 25 Μαρτίου του 2017. Φωτογραφία: Sergei Grits/AP:

Μια γυναίκα στέκεται μπροστά στους αστυνομικούς στις διαδηλώσεις ενάντια στην εργασιακές μεταρρυθμίσεις στο Παρίσι, στις 14 Ιουνίου του 2016. Φωτογραφία: Alain Jocard/AFP/Getty Images:

Η Ieshia Evans μπροστά στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βίας στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ, στις 9 Ιουλίου του 2016. Φωτογραφία: Jonathan Bachman/Reuters:

Μοίρασε το άρθρο!