Είναι τόσο φαιδρή η υπόθεση, που κι αυτή μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη ταιριάζει

”Ας είμαστε όλοι περισσότερο προσεκτικοί γιατί όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε έναν καθαρότερο Δήμο . Σήμερα τοποθετήσαμε σε 30 κάδους την συγκεκριμένη πινακίδα”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η αντιδήμαρχος καθημερινότητας, Σοφία Δημητριάδου.

Εδώ αφού πρώτα τονίσουμε την προσπάθεια που καταβάλει με επιτυχία, κάτι που έχουμε τονίσει πολλές φορές και στο παρελθόν, από ένα πράγματι πολύ δύσκολο πόστο της διοίκησης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι τόσο φαιδρή η υπόθεση, που κι αυτή μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη ταιριάζει.

Η Σοφία Δημητριάδου, δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον όγκο την απορριμμάτων και των κάθε λογής ογκώδη (έπιπλα, κουφώματα, κλαδιά κ.λπ.), έχει να αντιμετωπίσει και την θλιβερή συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών μας, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτιστική παιδεία στον πληθυσμό. Και απουσιάζει όχι μόνον από την ανακύκλωση, αλλά από κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής. Το δε χειρότερο  είναι, ότι όχι μόνον δεν επιλέγουμε συνειδητά υιοθέτηση πολιτισμένης συμπεριφοράς, αλλά πάψαμε να φοβόμαστε και τον νόμο. Το να πετούμε σκουπίδια όπου τύχει είναι κολάσιμο. Τιμωρήθηκε ποτέ κάποιος γι’ αυτό;

Γενικότερα στη χώρα μας ο όγκος των απορριμμάτων είναι πολλαπλάσιος του μέσου όρου των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Ιδίως σε τρόφιμα, διότι λόγω της επιθυμίας προς επίδειξη που μας διέπει, αγοράζουμε πολύ περισσότερα αγαθά από όσα καταναλώνουμε. Δεν θα αγοράσουμε δυο πορτοκάλια, διότι μόνον τόσα χρειαζόμαστε, αλλά δύο κιλά. Και τα μισά θα τα πετάξουμε, διότι θα σαπίσουν. Έτσι, οι εικόνες με τα σκουπίδια έξω από τους κάδους αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης.

Προφανώς είναι θέμα παιδείας. Ήμαστε λαός που προσέχει ιδιαίτερα την προσωπική και οικογενειακή καθαριότητά του, αλλά αδιαφορεί για την καθαριότητα της πόλης, λες και δεν είναι δική μας. Πριν βγάλουμε σε κοινόχρηστο χώρο προς αποκομιδή σκουπίδια και διάφορα ογκώδη, έχουμε επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης; Συνήθως ποτέ. Επίσης η ρίψη ακατάλληλων υλικών σε κάδους ανακύκλωσης δυσχεραίνει το έργο της αποκομιδής και διαλογής, υποβαθμίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά και προκαλεί ζημιές στον εξοπλισμό (κάδοι, απορριμματοφόρα). Αντίστροφα, η ρίψη ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους απορριμμάτων οδηγεί χρήσιμα υλικά σε ταφή και προκαλώντας περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να λέμε συχνά ότι η Ελλάδα είναι προβληματική, στην Ελλάδα όλα γίνονται στον αέρα χωρίς κανένα προγραμματισμό και να περιοριζόμαστε μόνο στις διαπιστώσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να μας κυριεύει ο ωχαδερφισμός, που οδηγεί σε οδυνηρό τέλος της κοινωνίας μας. Να ξαναγίνουμε «πολιτικά ζώα», με την Αριστοτελική σημασία της έκφρασης. Αν παραμείνουμε απαθείς και ιδεολογικά ανάπηροι, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Να  αφυπνιστούμε ζητώντας να πάρουμε τα πράγματα για τα οποία έχουμε υποχρέωση, στα χέρια μας.  Εμείς θα διορθώσουμε το ρωμαίικο, από τον χώρο και στον τομέα όπου βρισκόμαστε.

 

Μοίρασε το άρθρο!