Διπρόσωπη Ελλάδα στην Κύπρο και πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα στο Nations League

Διπρόσωπη Ελλάδα στην Κύπρο και πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα στο Nations League. Η Εθνική μας ομάδα σπατάλησε αρκετές ευκαιρίες και τελικά, ηττήθηκε (1-0) από το σύνολο του Τιμούρ Κετσπάγια,

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην προτελευταία… στροφή του Nations League για να «χαλάσει» το σερί της Ελλάδας. Η Εθνική μας ομάδα γνώρισε την ήττα (1-0) από την… ψυχωμένη Κύπρο, που δίνει μεγάλη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού στην τέταρτη κατηγορία.

Το ματς ήταν βαθμολογικά αδιάφορο για την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ, που έχει εξασφαλίσει τόσο την πρωτιά του ομίλου, όσο και την άνοδο στη League B. Παρόλα αυτά, η «γαλανόλευκη» ήθελε να δώσει συνέχεια στο νικηφόρο σερί, με τον Τιμούρ Κετσπάγια, όμως, να της κόβει τη… φόρα και να την υποχρεώνει στην παρθενική της ήττα.

Η Ελλάδα μπορεί να μην έθελξε με την απόδοσή της, αλλά σπατάλησε αρκετές ευκαιρίες μπροστά από την εστία του Παναγή. Το κίνητρο των Κυπρίων όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο, με το αήττητο να σπάει στην αρένα της Λάρνακας. Οι παίκτες του Κετσπάγια… τιμώρησαν την αδράνεια στην γαλανόλευκη άμυνα, με τον Τζιώνη να σημειώνει το χρυσό γκολ.

Η ομάδα του Πογέτ προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά είδε τον Φούντα να σημαδεύει το δοκάρι και τον διαιτητή να του ακυρώνει γκολ προς το τέλος της αναμέτρησης. Κάπως έτσι, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των Κυπρίων, που πανηγύρισαν το πρώτο τους επίσημο τρίποντο κόντρα στην Ελλάδα μετά από 36 ολόκληρα χρόνια.

Δυνατό ξεκίνημα και… black out στη συνέχεια

Με 4-2-3-1 «κατέβασε» την Ελλάδα στην αρένα της Λάρνακας ο Γκουστάβο Πογέτ. Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ανήκαν στη «γαλανόλευκη», που σπατάλησε ευκαιρίες μπροστά από την εστία του Παναγή.

Η πρώτη καλή φάση για την Εθνική μας ομάδα ήρθε στο 4ο λεπτό. Μετά από ωραία ανάπτυξη και σέντρα του Τσιμίκα, ο Δουβίκας έπιασε την κοντινή κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα λίγο άουτ. Στο 10΄, ο Πέλκας δεν πρόλαβε την πάσα του Μασούρα από καλή θέση, ενώ δύο λεπτά αργότερα, η σέντρα-σουτ του Μπακασέτα κατέληξε στα πόδια του Παναγή.

Η Ελλάδα συνέχιζε να ασκεί πίεση προς τα καρέ της Κύπρου, με τον Τάσο Μπακασέτα να ξαναχτυπά στο 16ο λεπτό. Ο άσος της Τραμπζονσπόρ έφερε την μπάλα από το αριστερό στο δεξί και εκτέλεσε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο επήλθε και η… κατάρρευση της Εθνικής στο πρώτο μέρος. Αρχικά, στο 17΄, ο Λοϊζου προειδοποίησε, καθώς αστόχησε από απόσταση βολής. Ενα λεπτό αργότερα όμως, ο Τζιώνης «τιμώρησε» τη νέα αδράνεια στη γαλανόλευκη άμυνα. Ο νεαρός βγήκε στην πλάτη του Μαυροπάνου και σκόραρε εύκολα για το 1-0 της Κύπρου.

Στο 21΄, η Ελλάδα προσπάθησε να απαντήσει, με τον Πέλκα να αστοχεί σε τετ α τετ με τον Παναή. Ο ρυθμός ήταν… τρελός στο ματς, η Εθνική είχε χάσει και τη μάχη του κέντρου, με την Κύπρο να παίρνει το πάνω χέρι. Κάπως έτσι, στο 24ο λεπτό, ο Σωτηρίου εκμεταλλεύτηκε το νέο κενό στην άμυνα της ομάδας του Πογέτ, βρέθηκε φάτσα με τον Βλαχοδήμο, αλλά ο γκολκίπερ της Μπενφίκα τον σταμάτησε εντυπωσιακά.

Η «γαλανόλευκη» προσπάθησε να ισορροπήσει την κατάσταση, αλλά η αδύναμη κεφαλιά του Πέλκα στο 43ο λεπτό κατέληξε στην αγκαλιά του Παναγή. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή φάση στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Φούντας πήγε να φέρει τα πάνω-κάτω, αλλά…

Με διάθεση να πιέσει μπήκε και στο δεύτερο μέρος η Ελλάδα. Η αναγκαστική αλλαγή του Τάσου Μπακασέτα αναπροσάρμοσε τα σχέδια του Γκουστάβο Πογέτ, με τον Φώτη Ιωαννίδη να ρίχνεται στη μάχη.

Οι αλλαγές του Ουρουγουανού έδωσαν ώθηση στην Εθνική, που έφτασε μια ανάσα από το γκολ στο 63ο λεπτό. Τρομερό σουτ από τον Φούντα, ο Παναηής βρήκε την μπάλα και την έστειλε στο δοκάρι. Εννιά λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά του Ιωαννίδη να απειλήσει για τη γαλανόλευκη. Ο άσος του Παναθηναϊκού… μυρίστηκε το λάθος, εκανε το σουτ από διαγώνια θέση, με τον Παναγή να κατεβάζει ξανά ρολά.

Οι παίκτες του Πογέτ συνέχισαν να ασκούν πίεση στα καρέ της Κύπρου και στο 87ο λεπτό, ο Φούντας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ωστόσο, διαιτητής σε συνεννόηση με το VAR, ακύρωσε το γκολ για οφσάιντ στον Μπουχαλάκη.

Η Ελλάδα προσπάθησε μέχρι και το τελευταίο λεπτό για την ισοφάριση, αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ. Οι Κύπριοι άντεξαν και πανηγύρισαν το πρώτο τους τρίποντο στον όμιλο.

Κύπρος (Τιμούρ Κετσπάγια / 4-3-3): Παναγή, Ιωάννου (76′ Αντωνιάδης), Κατελάρης, Ρομπέρζ, Ανδρέου, Αρτυματάς, Κάστανος (75′ Γκόγκιτς), Κυριάκου, Τζιωνής (64′ Καρώ), Λοΐζου (58′ Χαραλάμπους), Σωτηρίου (75′ Κακουλής).

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογιέτ / 4-3-3): Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Μπάλντοκ, Κουρμπέλης (77′ Χατζηγιοβάνης), Σιώπης (46′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (58′ Ιωαννίδης), Πέλκας (78′ Αλεξανδρόπουλος), Μασούρας, Δουβίκας (46′ Φούντας).

Μοίρασε το άρθρο!