Διδάχθηκε και δίδαξε …

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη πολύ απλά παύει να είναι … σύμπτωση. Ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου για πέμπτο διαδοχικό αγώνα στη διοργάνωση του Champions Leagueπαρέμεινε αήττητος παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισε από μια εξαιρετική ομάδα, όπως τέτοια είναι η Μπενφίκα, σε μια δύσκολη έδρα όπως το «Ντα Λουζ» κι έμεινε ολοζώντανος στην υπόθεση «πρόκριση στους ομίλους» μετά το 1-1 (45’+ πέναλτι Πίτζι – 76’ Ουάρντα) της χτεσινής βραδιάς. Ο φετινός ΠΑΟΚ, που αποτελεί τη συνέχεια, την εξέλιξη της περσινής ομάδας, διαθέτει στοιχεία πολύ ιδιαίτερα, πολύ σημαντικά, ικανά να κάνουν τον ίδιο και τους φίλους του να ζήσουν στιγμές χωρίς προηγούμενο. Γνωρίσματα που τον έκαναν να περάσει σα … σταματημένη τη Βασιλεία, να υπερκεράσει το εμπόδιο της ακριβοθώρητης Σπαρτάκ Μόσχας, να μείνει όρθιος στη χειρότερη – ως τώρα – εμφάνισή του απέναντι σ’ ένα ποδοσφαιρικό σύνολο χάρμα ιδέσθαι, που βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση από μια απόφαση που σηκώνει μεγάλη συζήτηση ως προς την ορθότητά της. 

Ακόμη κι έτσι όμως, εκεί που πολλοί μπορεί να πίστευαν πως όλα τα … ωραία έχουν ένα τέλος, αυτός ο ΠΑΟΚ έβγαλε – ξανά – αντίδραση, έδειξε χαρακτήρα κι έμεινε όρθιος με σημαντικές αξιώσεις εν όψει του αγώνα της – κατάμεστης – Τούμπας της ερχόμενης Τετάρτης για να γράψει ιστορία. Παρά τις αδυναμίες του και τη – σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα – ανωτερότητα του αντιπάλου του, που μετά το πρώτα λεπτά βρήκε ρυθμό, πήρε το κέντρο μαζί και τον έλεγχο του αγώνα βγάζοντας τον «Δικέφαλο» από τη λογική του παιχνιδιού του. Η Μπενφίκα δίδαξε πως είναι ένας πανίσχυρος μεν αντίπαλος, με δεδομένες αγωνιστικές αρετές, εξαιρετικούς αυτοματισμούς, ιδανική ανάπτυξη, παιχνίδι με τη μια, δημιουργία από τις πτέρυγες, αξιοποίηση της αδύναμης πλευράς κ.α., πως διαθέτει ποδοσφαιριστές ικανούς να σταθούν σε κάθε πρωτοκλασάτη ευρωπαϊκή ομάδα αλλά κι ο ΠΑΟΚ δίδαξε πως δεν είναι κανένας … τυχαίος. 

Δίδαξε πως διαθέτει ποιότητα στην άμυνά του με έναν τερματοφύλακα και δυο κεντρικούς αμυντικούς που μπορούν να επωμιστούν μ’ επιτυχία την κακή μέρα των συμπαικτών τους. Δίδαξε πως έχει στις τάξεις του ποδοσφαιριστές όπως ο Μάτος κι ο Βιεϊρίνια που γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση για την ομάδα τους και αξιοποιώντας την ηγετική τους προσωπικότητα να εμπνεύσουν τους συμπαίκτες τους για να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, όσο άσχημα κι αν φαίνοντα τα πράγματα. Δίδαξε πως η αποφασιστικότητα, η ισχυρή θέληση κι η διαρκής προσπάθεια μέχρι τέλους μπορούν να του δώσουν αυτό που ψάχνει εδώ και χρόνια. Δίδαξε πως έχει δικαίωμα στο όνειρο και πως όσο … υποδεέστερος μπορεί να φανεί, έχει τον τρόπο να σε «πληγώσει» και να πάρει αυτό που θέλει. 

Δίδαξε πως διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορεί να έρθουν από τον πάγκο και να «γυρίσουν» ένα ματς ολόκληρο, όπως έκανε ο Ουάρντα, όπως θα μπορούσε να κάνει ο Μπίσεσβαρ ή ο τραυματίας χτες Ελ Καντουρί ή ο ανέτοιμος Βέρνμπλουμ κ.α. Δίδαξε πως κανείς δε δικαιούται να τον λογίζει ως ξεγραμμένο σε καμία στιγμή. Το έκανε η Βασιλεία το «πλήρωσε» ακριβά σε δυο αγώνες. Το έκανε η Σπαρτάκ και το «πλήρωσε» μέσα σε είκοσι λεπτά. Το έκανε κι η Μπενφίκα και το «πλήρωσε» με μια ισοπαλία αρχικά. Δίδαξε πως ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες ημέρες ποτέ δεν παίζει μόνος του και πλέον τρέφεται – ακόμη περισσότερο – από το πάθος του «διψασμένου» κόσμου του. Δίδαξε πως μπορεί να εμφυτεύσει συναίσθημα-ατα γι’ αυτόν σε ανθρώπους που μέχρι και πριν από λίγες ημέρες έμοιαζε απίθανο να γίνουν μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του. Δίδαξε πως έχει τον τρόπο-ους να ξεπερνά κάθε λογής αντιξοότητες που μπορεί να του τεθούν, από μια … απουσία μέχρι ένα και δυο «ανάποδα» σφυρίγματα. 

Κι όλο αυτό γεμίζει προοδευτικά το δοχείο της αυτοπεποίθησης της ομάδας, ενισχύει τον χαρακτήρα της και διαμορφώνει θετικά τις συνειδήσεις των μελών της, εντός και πέριξ. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος για τη συνέχεια που θα είναι μεγάλη, όποια κι αν είναι αυτή. Οτι αναποδιές κι αν τις τύχουν ή στραβοπατήματα. Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που απασχόλησαν και θ’ απασχολήσουν στο συγκεκριμένο ζευγάρι εν όψει του δεύτερου αγώνα των δυο ομάδων αλλά αυτά είναι δουλειά του Ραζβάν Λουτσέσκου και των συνεργατών του. Αυτοί γνωρίζουν πως θα βρουν τρόπο-ους να περιορίσουν τον Πίτζι, ν’ αναχαιτίσουν το πιεστικό παιχνίδι των Πορτογάλων, την υποδειγματική ανάπτυξη από τις πτέρυγες, τις – πιθανολογούμενες –  επιστροφές των καίριων απόντων Σάλβιο και Γιόνας. Μέχρι τότε άλλωστε μεσολαβούν οι αγώνες πρωταθλήματος για την κάθε ομάδα. Η πρεμιέρα με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα το Σάββατο για τον ΠΑΟΚ, που έχει να σκέφτεται πως ξεκινάει και με μείον δυο το φετινό του μαραθώνιο και το ντέρμπι με τη συμπολίτισσά της Σπόρτινγκ η Μπενφίκα. 

Αλλωστε ο αγώνας με τους Πορτογάλους στην Τούμπα θα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Πιθανόν εξίσου δύσκολη, όπου η επιτυχία θα απαιτεί όλα τα παραπάνω στοιχεία σε πολλαπλάσια μεγαλύτερο βαθμό. Απλώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε πλέον την πίεση να την περάσει εξ ολοκλήρου στον αντίπαλό του που «καίγεται» και για το οικονομικό κομμάτι. Κι αν καταφέρει να σκοράρει πρώτος θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τον … πλανήτη Champions League. Πολλές φορές η ισχυρή θέληση είναι πολύ πιο ουσιαστική από την οποιαδήποτε ικανότητα. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

Κωστής Μπότσαρης

Μοίρασε το άρθρο!