Διαμαρτυρία στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την καταγωγή Σαββίδη

Με αφορμή των χαρακτηρισμό «Ρώσος» στον Ιβάν Σαββίδη πρόσφατα, από τον Ολυμπιακό, σύλλογοι Παλιννοστούντων έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκεκριμένα απέστειλαν επιστολή οι σύλλογοι Παλιννοστούντων με θέμα τον χαρκατηρισμό «Ρώσος» που είχαν προσάψει υποτιμητικά στελέχη του Ολυμπιακού στον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Η επιστολή αναφέρει:

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι σας είναι απολύτως γνωστό ότι σήμερα στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε ισχύ ένα πλέγμα νομικών ρυθμίσεων και διατάξεων, που προστατεύουν την προσωπικότητα, την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των ατόμων, που κατοικούν σε αυτήν, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή, το φύλο, τη φυλετική καταγωγή, τις θρησκευτικές και τις πολιτικές πεποιθήσεις.  Το ίδιο πλέγμα νομικών ρυθμίσεων και διατάξεων κατοχυρώνει την ελευθερία έκφρασης των απόψεων, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Σε αυτά τα δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα αναζήτησης προστασίας και άμυνας του ατόμου, του οποίου η τιμή και αξιοπρέπεια προσβάλλεται από δημοσιεύματα, ή μέσω ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών εκπομπών.
Το ισχύον εθνικό και ευρω-ενωσιακό δίκαιο είναι επαρκές. Τίθεται βασικά θέμα εφαρμογής του, ώστε να εκπληρώνει το ρόλο του και το σκοπό του. Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να υφίστανται προσβλητικές συμπεριφορές με τη χρήση απαξιωτικών εκφράσεων και διακριτική δυσμενή μεταχείριση οι επαναπατρισθέντες Έλληνες, Πόντιοι στην καταγωγή, που προέρχονται από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και οι οποίοι διαθέτουν και την ιθαγένεια της χώρας από την οποία προέρχονται (Ρωσική Ομοσπονδία, Δημοκρατία της Αρμενίας, Δημοκρατία της Γεωργία κ.α.)

Θεωρούμε ότι αποδέχεστε ότι η συνολική αποτίμηση από τη διαχρονική παρουσία του Ποντιακού Ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο, αλλά και σε όλες τις  άλλες περιοχές , στις οποίες αναγκαστικά μετεγκατάσταθηκε στη συνέχεια, είναι απόλυτα θετική από κάθε άποψη. Και ότι εύλογα οι Πόντιοι είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους και την ιδιαίτερή τους ταυτότητα, στοιχεία που συνδέονται άμεσα με την προσωπικότητά τους. Η χρήση από τρίτους, ως προσδιοριστικού της ταυτότητάς τους χαρακτηρισμού, που συνδέεται με τη χώρα της οποίας έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια, μπορεί να αποκτήσει προσβλητικό χαρακτήρα.

Πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε δημόσια η φράση «αυτός ο Ρώσος» αναφερόμενη προς τον ηγέτη και σύμβολο των Ελλήνων επαναπατρισθέντων, τον κύριο Ιβάν Σαββίδη, ένα δημόσιο πρόσωπο, εξέχον και προβεβλημένο μέλος της ομάδας αυτής και δραστήριο επιχειρηματία! Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας διένεξης με σκοπό τη  δυσμενή διάκριση σε βάρος του. Εμμέσως πλην σαφώς, εμπεριέχει την άρνηση του δικαιώματος των επαναπατρισθέντων στην ελληνική ταυτότητα και στο δικαίωμά τους να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού.

Ταυτόχρονα αποτελεί και υποτίμηση καθώς και καταφρόνηση της αξίας του προσώπου μέσω της ενεργοποίησης στην ελληνική κοινή γνώμη ξενοφοβικών και εθνικιστών αντανακλαστικών. Με πρωτοβουλία του συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων Ελληνικής Καταγωγής από Χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης «Δύναμη Ενότητας», την οποία στηρίζουν απόλυτα και άλλοι σύλλογοι των Ελλήνων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, πήραμε την απόφαση να σας στείλουμε την παρούσα επιστολή, ζητώντας τη συνδρομή σας για την ικανοποίηση των απολύτως δίκαιου αιτήματος του συνόλου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ζητούμε οι αρμόδιες αρχές, αξιοποιώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία της προσωπικότητας, αλλά και στην καταπολέμηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών, να ενεργοποιηθούν και να παραπέμψουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, όλους όσοι δημόσια διατυπώνουν και εκτοξεύουν παρόμοιες προσβλητικές φράσεις, μισαλλόδοξου, ρατσιστικού και εθνικιστικού χαρακτήρα, όχι μόνο κατά του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά και κατά οποιουδήποτε μέλους της ομάδας των επαναπατρισθέντων Ελλήνων Ποντίων. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την ελληνική κοινωνία, κατά την οποία ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η ενότητα του λαού μας, εμφανίζονται κάποιοι «επιτήδειοι», οι οποίοι χρησιμοποιώντας παρόμοιες ρατσιστικές και προσβλητικές εκφράσεις προς ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, υποσκάπτουν το έργο της κυβέρνησης προσβάλλοντας ένα μεγάλο τμήμα του, που ζει και δημιουργεί  τόσο εντός των συνόρων όσο και στην διασπορά. Σπέρνουν τη διχόνοια, βλάπτουν τα συμφέροντα της Πατρίδας μας ! Αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι προκλητικές και δεν θα επιτρέψουμε την συνέχισή τους ή την με κάθε τρόπο, φανερό ή σιωπηλό, ενθάρρυνσή τους!»

.flash.

Μοίρασε το άρθρο!