Δεν έχει τράπεζες, μόνο παραλίες-όνειρο: Το κυκλαδίτικο νησί στο οποίο σταμάτησε ο χρόνος

Βγαλμένο από άλλη εποχή…

Ανάμεσα στην Νάξο, την Πάρο και την Ίο, τα «δυνατά χαρτιά» του τουρισμού, στέκει ένα νησάκι που το όνομα του μπορεί να μην σου λέει πολλά, έχει όμως φανατικούς θαυμαστές που της υποκλίνονται κάθε χρόνο. Η μικρή Ηρακλειά, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και ενδείκνυται για όσους αγαπάνε το είδος διακοπών «χωρίς ρολόι».

Τα κρυστάλλινα νερά της θα σε κάνουν να θες να βουτήξεις πριν καλά καλά φτάσεις στο λιμάνι. Όταν φτάνεις όμως για πρώτη φορά, καταλαβαίνεις πως εκεί θα περάσεις τις πιο διαφορετικές διακοπές της ζωής σου. Επιβάλλεται να είσαι προετοιμασμένος για τον τρόπο ζωής των τουριστών και των ντόπιων της Ηρακλειάς, δεν είναι κάτι οικείο για τους περισσότερους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βγάλεις το ρολόι σου και να ξεχάσεις έννοιες όπως: άγχος, στρες και πρόγραμμα. Η Ηρακλειά θα σου δείξει τον τρόπο. Έτσι λειτουργεί με όσους την επισκέπτονται.

Ένα από τα πιο υπέροχα χαρακτηριστικά του νησιού, πέρα και από τις καταγάλανες παραλίες της είναι οι ντόπιοι της. Θα σε αγκαλιάσουν σαν να είσαι άνθρωπος τους, δεν θα σε δουν σαν «πελάτη», αλλά σαν το φίλο του παιδιού τους. Νιώθουν την ανάγκη να σε φιλοξενήσουν και αυτή είναι η δύναμη τους. Θες να δεις τον τρόπο ζωής σε ένα μικρό νησί;

Η Ηρακλειά είναι εκεί για σένα.

iraklia-about-1.jpg

Πού να κολυμπήσεις

Το Λιβάδι είναι η πιο κοντινή και οικογενειακή επιλογή σου. Τα νερά είναι ζεστά και τα αλμυρίκια δημιουργούν την κατάλληλη σκιά. Προφανώς είναι περιττό να αναφέρουμε πως η ξαπλώστρα αποτελεί άγνωστη λέξη για το νηςί. Η παραλία είναι αυτή που προτιμούν και οι κατασκηνωτές, αφού πληροί όλες τις προδιαγραφές του ελεύθερου κάμπινγκ.

Το Λιμάνι του Αγίου Γεωργίου είναι επίσης μια εύκολη λύση, λόγω της απόστασης της.

Μια βουτιά στο Τουρκοπήγαδο θα σε φέρει σε επαφή με την φύση στην πιο αγνή μορφή της. Θα δεις αγριοκάτσικα να κατεβαίνουν από το βουνό για να δροσιστούν τις μεσημεριανές ώρες και να αναζητήσουν τροφή.

Για τις μέρες που δεν έχει βοριά, η Βορινή Σπηλιά είναι η καλύτερη επιλογή. Αφήστε την για τις μέρες που δεν φυσάει όμως διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρετε να κολυμπήσετε.

Προφανώς, για να έχεις πει πως είδες την Ηρακλειά, πρέπει να επισκεφτείς με το καραβάκι τον Καρβουνόλακκο και την Αλιμιά. Εκτός από τα μαγικά νερά που θα συναντήσεις, η βόλτα με το σκάφος είναι εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη. Παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια θα σε συνοδεύουν στο ταξίδι, και ο διάσημος στο νησί «Μητσάρας» θα σου φτιάξει το κέφι με τις ιστορίες που έχει να σου διηγηθεί από την ζωή του στο νησί και τις περιπέτειες του με την βάρκα.

livadi-beach.jpg

Πού να φας

Μπορεί το νησί να είναι μικρό, όμως δεν στερείται από νοστιμιές και εστιατόρια που θα σε ικανοποιήσουν στο έπακρο.

Στον Αίολο θα φας πίτσα στον ξυλόφουρνο και ζυμαρικά στις πιο ωραίες εκδοχές τους, ενώ στο Σύρμα θα ευχαριστηθείς κρέατα και σπιτική κουζίνα. Αν η όρεξή σου τραβά βάφλα και κρέπα το Πέρασμα θα είναι εκεί να ικανοποιήσει την λιγούρα σου. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, όμως στην Ηρακλειά θα φας και pancakes αρκεί να επισκεφτείς την Μέλισσα.

Πού να μείνεις

Η καλύτερη επιλογή για διαμονή είναι το Λιμάνι καθώς σε αυτό το μέρος είναι όλα όσα θα χρειαστείς, αλλά και τα μαγαζιά μαζεμένα. Για ακόμα περισσότερη ηρεμία, η Χώρα της Ηρακλειάς ενδείκνυται για διαμονή με απόσταση 4,5 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου.

irakleia-3.jpg

Πεζοπορία

Στην Ηρακλειά θα έχεις άπειρο ελεύθερο χρόνο και για καλό είναι να τον αξιοποιήσεις… περπατώντας. Στο νησί υπάρχουν 8 διαμορφωμένα μονοπάτια που θα σε φέρουν σε απόλυτη επαφή με την φύση και την ηρεμία. Μην ξεχάσεις σε καμία περίπτωση την φωτογραφική σου μηχανή.

Το σπήλαιο του Αη-Γιάννη

Το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων βρίσκεται στο νησί και πρέπει να το εξερευνήσεις. Θα δεις σταλαγμίτες και σταλακτίτες και θα κάνεις μια διαδρομή- όνειρο που θα σου μείνει αξέχαστη.

Προσοχή! Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζεις για το νησί είναι πως δεν υπάρχει ATM και τράπεζες. Για αυτό θα πρέπει να έχεις προνοήσει από τον Πειραιά.

Αν θες να περάσεις εναλλακτικές διακοπές συνυφασμένες με την ομορφιά και την φύση, ξέρεις που πρέπει να αναζητήσεις ξενοδοχείο. Η συμβουλή μας είναι να πιάσεις κουβέντα στους ντόπιους και να γίνεις ένα μαζί τους. Μπες στα πανηγύρια που θα δεις ανά πάσα ώρα να στήνονται μπροστά σου και απόβαλε το άγχος και τις έγνοιες για όσο καιρό θα είσαι εκεί…

Μοίρασε το άρθρο!