ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Σ.Αναστασιάδη: Δίκαιο φορολογικό σύστημα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για  φορολογικό νομοσχέδιο δίκαιο,  που δημιουργεί  θετικές προοπτικές για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη,  την ανάπτυξη, το περιβάλλον,   την  γραφειοκρατία και την  φορολογία, έκανε λόγο ο βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής, χθες, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου ,

 «….Έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και βεβαίως χαρακτήρα κοινωνικής δικαιοσύνης Είναι ένα νομοσχέδιο που για πρώτη φορά γίνεται αποδεκτό σχεδόν από το σύνολο της κοινωνίας……………το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτουμε σήμερα δημιουργεί ελπίδα και είναι απορίας άξιο πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι το σύνολο της κοινωνίας το στηρίζει, στέκονται αρνητικά απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί θετικές προοπτικές και για την οικονομία και για την κοινωνική δικαιοσύνη και για την ανάπτυξη και για το περιβάλλον και για τη γραφειοκρατία και για τη φορολογία» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η ομιλία του κ.  Αναστασιάδη.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα και κλείνουμε στις επιτροπές, αποδεικνύει και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι ήταν έτοιμη και ότι είναι αποφασισμένη. Ήταν έτοιμη να εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις με ακρίβεια και χωρίς καθυστέρηση και είναι αποφασισμένη να τραβήξει τη χώρα μπροστά, να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία,  να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, να στηρίξει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα, να προασπίσει και να προστατεύσει το περιβάλλον, να πατάξει την  φοροδιαφυγή, να απλοποιήσει το κράτος, να μειώσει τη γραφειοκρατία, να προσελκύσει  επενδύσεις και άλλα κεφάλαια και σε τελική ανάλυση να αυξήσει το Α.Ε.Π. που θα ωφελήσει όλη την κοινωνία.

Το νομοσχέδιο περιέχει θετικά κοινωνικά μέτρα, ανάσα για τις μικρές οικογένειες και περιέχει βεβαίως και μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Είναι ένα νομοσχέδιο όπου κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τα νομοσχέδια που γνωρίσαμε το προηγούμενο διάστημα, με εντελώς διαφορετική οικονομική φιλοσοφία, γιατί στηρίζεται, όχι στην υπερφορολόγηση, αλλά στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των επενδύσεων, στην αύξηση της κατανάλωσης. Έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και βεβαίως χαρακτήρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ένα νομοσχέδιο που για πρώτη φορά γίνεται αποδεκτό σχεδόν από το σύνολο της κοινωνίας, κάτι που καταδείχθηκε και στην ακρόαση  των φορέων στην προηγούμενη συνεδρίαση. Επιδιώκει την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα  περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων. Έχουν λεχθεί και είναι σωστά, μείωση της φορολογίας από το 22% στο 9%, που δεν θα ωφελήσει μόνο τα εισοδήματα μέχρι 10.000 €, γιατί είναι κλιμακωτή η φορολόγηση, θα ωφελήσει και τα εισοδήματα  πάνω από 10.000 ευρώ.

Μειώνει τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24%, μειώνεται η προκαταβολή στο 95% από 100%, τα μερίσματα από 10% στο 5% και ενισχύει την αγροτική οικονομία,  καθιερώνοντας χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για τα εταιρικά αγροτικά σχήματα. Στηρίζει την οικογένεια και δίνει και μια διέξοδο και λύση στο δημογραφικό μας πρόβλημα μέσω του επιδόματος 2.000 € για κάθε νέα γέννηση. Αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος για κάθε ένα παιδί, μείωση του Φ.Π.Α για τα βρεφικά είδη από το 24% σε 13% και παράλληλα ενισχύει την οικοδομική δραστηριότητα μέσω της αναστολής του Φ.Π.Α για τρία χρόνια για τις οικοδομές που κατασκευάστηκαν από το 2006 και για τις νέες άδειες φυσικά. Αναστέλλει για τρία χρόνια το φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και μειώνει βεβαίως,  μέχρι  40%  το φόρο για την λειτουργική, ενεργειακή, αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Κύριε Υπουργέ, εδώ υπάρχουν προτάσεις από κάποιους νομικούς, όσον αφορά στο άρθρο 29, για την οικοδομική δραστηριότητα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα καταθέσω στα πρακτικά, ώστε να τη δείτε στη συνέχεια.

Επίσης, το νομοσχέδιο προστατεύει το περιβάλλον ενισχύοντας τη χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς, μέσων μετακίνησης. Δίνει μια διέξοδο στους μικρούς οινοποιούς και στους μικρούς αμβυκούχους με την κατάργηση του φόρου στα αποθεματικά. Βεβαίως, κ. Υπουργέ, χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά ακόμη, χρειάζεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ, χρειάζεται μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της φορολογίας, χρειάζεται ακόμη περισσότερο η πάταξη της φοροδιαφυγής, απλοποίηση του κράτους, ψηφιοποίηση του κράτους, όμως το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτουμε σήμερα δημιουργεί ελπίδα και είναι απορίας άξιο πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι το σύνολο της κοινωνίας το στηρίζει, στέκονται αρνητικά απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί θετικές προοπτικές και για την οικονομία και για την κοινωνική δικαιοσύνη και για την ανάπτυξη και για το περιβάλλον και για τη γραφειοκρατία και για τη φορολογία. Στηρίζουμε, λοιπόν και ψηφίζουμε το νομοσχέδιο και καλούμε τους συναδέλφους από τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο.

Σας ευχαριστώ.

https://www.youtube.com/watch?v=VToFlMGXo0g

Μοίρασε το άρθρο!