ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Σάββα Αναστασιάδη: Κοινό σημείο αναφοράς μας η προσπάθεια διατήρησης της εθνικής συνείδησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το έργο του Δικτύου των Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης,  εξήρε ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδηςεπισημαίνοντας, πως η προσπάθεια διατήρησης της εθνικής συνείδησης θα αποτελεί πλέον κοινό σημείο αναφοράς , κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής  , με θέμα ημερήσιας διάταξης,  την ενημέρωση από το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης για τον προγραμματισμό των δράσεων και τις δραστηριότητες του Δικτύου.

Η  Διακομματική Επιτροπή της βουλής συνεδρίασε χθες Τρίτη 5 Νοεμβρίου  στις 17:00 το απόγευμα ,στη βουλή, υπό την Προεδρία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ.  Σάββα Αναστασιάδη και παρουσία του γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Συμμετείχαν από το Δίκτυο η κ. Ζαχαράκη Ιωάννα πρόεδρος, ο κ. Κοντορίνης Γεώργιος αντιπρόεδρος, ο κ. Λούτσης Ζήσος γραμματέας και ο κ. Παπάζογλου Αργύριος ταμίας και από το τμήμα ομογενειακών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της γραμματείας: Σοφία Κορωναίου, Γιώργος Φλωρεντής και Γιώργος Σταυρόπουλος.

Ο κ. Αναστασιάδης κατά την έναρξη, καλωσόρισε τα μέλη της  Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πορεία και το έργο του Δικτύου, που το καθιστούν χρήσιμο και ικανό παράγοντα για την ανάδειξη, προώθηση και επίλυση ζητημάτων της διασποράς.

 «Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης ιδρύθηκε το 2001 μετά από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του υπουργείου Εξωτερικών με τη γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και με τη συμπαράσταση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.  Το Δίκτυο είναι ένας θεσμός στον οποίο συμμετέχουν οι Έλληνες της διασποράς που εκλέγονται και δραστηριοποιούνται στις τοπικές ή περιφερειακές αρχές των τόπων κατοικίας τους. … Στο Δίκτυο συμμετέχουν ενεργά πάνω από 400 αιρετοί της αυτοδιοίκησης από το σύνολο, σχεδόν, των χωρών, όλης της Ευρώπης. Αποτελεί έναν χώρο ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση και υποστήριξη των θέσεων της ελληνικής ομογένειας και της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα μέλη του Δικτύου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

« Αγαπητοί καλεσμένοι, προερχόμενος και εγώ προσωπικά από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες που έχουν τα μέλη της. Είστε οι πρώτοι που έρχεστε σε επαφή με τον κόσμο και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών, με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είστε ο ουσιαστικός συνδετικός κρίκος με την κεντρική Διοίκηση και εσείς που εκπροσωπείτε τους συμπατριώτες μας στις κοινωνίες που ζουν…»

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής να υπογραμμίσει πως σημείο αναφοράς για τη χώρα μας αποτελεί ο Οικουμενικός Ελληνισμός.

«Μέσα στις μεγάλες προκλήσεις, που φέρνει ο κόσμος αυτός μαζί του, σημείο αναφοράς για τη χώρα μας αποτελεί ο οικουμενικός ελληνισμός. Η προσπάθεια διατήρησης και ενδυνάμωσης της εθνικής συνείδησης, της πολιτιστικής ταυτότητας, της κληρονομιάς μας, της διατήρησης της γλώσσας μας αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς..» σημείωσε.

Ο  Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης,  στη δική του τοποθέτηση,  χαρακτήρισε το Δίκτυο ως « πολύτιμο ομογενειακό δίκτυο»,  αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και τόνισε  ότι η δικτύωση του Οικουμενικού Ελληνισμού εντάσσεται στους πρωτεύοντες στόχους της στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την αξιοποίηση της ομογένειας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της εκτελεστικής γραμματείας του Δικτύου και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Σόλινγκεν της Γερμανίας, Ιωάννα Ζαχαράκη, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς , σχετικά με τις  δραστηριότητες του Δικτύου, φανερά συγκινημένη .

 « Ξέρετε, ότι εμείς οι Έλληνες της διασποράς, αγαπούμε τόσο πολύ τη μητέρα πατρίδα, που όταν βρισκόμαστε ειδικά μέσα στη Βουλή, εδώ του Ελληνισμού, είναι ιδιαίτερη τιμή και είναι συγκινημένη για αυτό…. Έχουμε συνεργασία με την Τοπική Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, προώθηση θεμάτων που αφορούν τις πολιτείες, προώθηση αδελφοποιήσεων πόλεων….. Ενθαρρύνουμε και προωθούμε θέματα που αφορούν την Ελληνική ομογένεια. Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της ομογένειας, όργανα διοίκησης, εκλεγόμαστε, έχουμε την Γενική Συνέλευση, 21 μέλη συντονιστική επιτροπή που αποτελούνται από εκπροσώπους από τις διάφορες περιφέρειες – από Γερμανία, από πρώην Σοβιετική Ένωση, από κεντρική και ανατολική Ευρώπη, έχουμε και τέσσερις εκπροσώπους από την κεντρική ένωση δήμων Ελλάδος. Επειδή θέλουμε να έχουμε μια στενή συνεργασία και έναν εκπρόσωπο – παρατηρητή από την Κύπρο. 

Ο κύριος στόχος του δικτύου μας, είναι ένα άνοιγμα παγκόσμιο. Έτσι ώστε να ανοιχτούμε, να έχουμε επαφές και με την Αυστραλία, Αμερική, Καναδά » ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής  τέλος ευχαρίστησε το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης για την  συμμετοχή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό και την πολύ καλή συζήτηση , με την ευχή αυτή να είναι η αρχή μιας  ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Δικτύου και Επιτροπής.

https://www.youtube.com/watch?v=tE8tM85IVh8&feature=youtu.be

Μοίρασε το άρθρο!