ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ-ΝΕΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

αρχείο λήψης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η υπουργική τροπολογία που είχε κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε κύρωση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται για 105 μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για δασικούς χάρτες, ενώ ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από τις 2 Μαρτίου 2017.

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του ειδικού Αγορητή των ΑΝ.ΕΛΛ., Γιώργου Λαζαρίδη & τομεάρχη για το Περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα, με τις σαφείς του θέσεις και προτάσεις για το θέμα, των δασικών χαρτών:

“… H κατάσταση έξω στην ύπαιθρο, όσον αφορά στους δασικούς χάρτες, δεν περιγράφεται. Ο κόσμος είναι σε απόλυτη αναστάτωση. H σύνταξη των δασικών χαρτών ξεκίνησε λάθος από το 2014, αν και το πρόβλημα για το τι είναι δασικό και τι είναι αγροτικό, ξεκινάει εδώ και δεκαετίες”.

Για τον χαρακτηρισμό αγροτικών εκτάσεων ως δασικές ή αναδασωτέες:

“…Το νομικό πλαίσιο, όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ή την περιγραφή των δασικών εκτάσεων, είναι ένα νομικό πλαίσιο με πλήρη ασάφεια και πολυνομία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους στα Δασαρχεία, να κάνουν καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε το φαινόμενο να κηρύσσονται «αναδασωτέες» ή «δασικές» εκτάσεις οι οποίες είναι αγροτικές.

Δεν ήταν ποτέ δασικές αυτές οι εκτάσεις, αλλά καταχρηστικά, επειδή κάποιοι είχαν το δικαίωμα τις χαρακτήριζαν έτσι”.

Για την χρήση αεροφωτογραφιών, έτους 1945: “…χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο χαρακτήρας ιδιότητα ενός αγροτεμαχίου, ενός τμήματος γης, να το πούμε έτσι. Όμως, στις αεροφωτογραφίες του ’45 για να δείτε την ακρίβειά τους, το χωριό Μεταγγίτσι στην Μακεδονία δεν φαίνεται. Και είναι ένα χωριό, το οποίο είναι προϋφιστάμενο. Τι θα γίνει δηλαδή; Θα αμφισβητήσει κανείς αυτό το χωριό;”.

Για την καλλιεργήσιμη έκταση στη χώρα μας:”… Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, κύριοι συνάδελφοι, κατάντησε να θεωρείται καλλιεργήσιμο το 20% από τη συνολική επιφάνεια της χώρας. Μόνο το 20% θεωρείται ότι είναι καλλιεργήσιμο.

Στην αμέσως επόμενη χώρα, δηλαδή στη σειρά, είναι το 40,5% ή 41%, που είναι η Ιταλία. Δηλαδή, εδώ περιορίσαμε την καλλιεργήσιμη επιφάνεια”.

Για το χρονικό περιθώριο των ενστάσεων:“…οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ειχαμε καταθέσει μια τροπολογία (αριθμ. πρ 944/61-03.03.2017) με την οποία ζητούσαμε να διπλασιαστεί η προθεσμία της υποβολής ενστάσεων στις 120 είκοσι μέρες. Ο κύριος Υπουργός με αυτήν την τροπολογία το πήγε στις 105. Εν πάση περιπτώσει, είναι μια θετική εξέλιξη και την επικροτούμε.

Θέση και προτάσεις: “…Εκείνο το οποίο είχαμε ζητήσει, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είναι η ανάκληση από τη διοίκηση όλων των πράξεων αναδάσωσης που αφορούν αγροτικές εκτάσεις χωρίς έξοδα και ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, γιατί συνέβαινε το εξής φαινόμενο:

Όταν καιγόταν μία έκταση  σε έναν νομό της χώρας, κηρυσσόταν  αυτή η έκταση αναδασωτέα.

Κηρύσσονταν, για παράδειγμα, πέντε χιλιάδες στρέμματα αναδασωτέα, εκ των οποίων τα τρεις χιλιάδες στρ. ήταν δασική έκταση -και ορθώς κηρυσσόταν αναδασωτέα- αλλά κηρύσσονταν και δύο χιλιάδες στρέμματα τα οποία ήταν αγροτική έκταση, η οποία είχε την ατυχία να συνορεύει με τη δασική έκταση. Και υποβάλλονταν όλοι αυτοί οι αγρότες στη βάσανο να αποδείξουν ότι η έκταση αυτή ήταν ανέκαθεν αγροτική, ότι η έκταση αυτή ήταν δική τους, γιατί, ξέρετε, με το «δασική» και «αναδασωτέα» έμπαινε και το «δημόσια» πάντα. «Δημόσια, δασική, αναδασωτέα».

(πρόταση)Ο ασφαλέστερος τρόπος, κύριε Υπουργέ, για να εξάγουμε συμπεράσματα, όσον αφορά την ιδιότητα, τη χρήση ενός αγροτεμαχίου, είναι, όπως είχα καταθέσει, όπως είχα πει και στην Επιτροπή, να αντλήσουμε στοιχεία από τους κτηματολογικούς πίνακες των παλαιών κοινοτήτων, των δήμων, των τοπογραφικών υπηρεσιών, των νομαρχιών, ή των γεωργικών υπηρεσιών. Και είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, γιατί ξέρετε ότι αυτοί οι κτηματολογικοί πίνακες συνετάγησαν σε ανύποπτο χρόνο, δηλαδή συνετάγησαν σε περιόδους κατά τις οποίες κανείς δεν θα είχε οποιονδήποτε λόγο να μην παρουσιάσει ειλικρινή στοιχεία εκεί.

Κλείνοντας, λέγω το εξής: «Κύριε Υπουργέ, οι εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο σύστημα ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θεωρούνται αγροτικές, προϋφιστάμενες μάλιστα του 1975. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε. Ελπίζω ότι σύντομα θα έρθει νομοσχέδιο, με το οποίο θα μπορέσουμε να δούμε σε μεγαλύτερη έκταση αυτό φαινόμενο και να το επιλύσουμε. Κατά συνέπεια, θα πρέπει από αυτές τις περιόδους να αντλήσουμε στοιχεία, γιατί έχουμε αλλαγές χρήσης, έχουμε αλλαγές εμφάνισης της γης. Θα επανέρθουμε επί του θέματος.»

Ακολουθούν τα σχετικά videos:

https://www.youtube.com/watch?v=nmuau3Ly89w&t=5s

https://www.youtube.com/watch?v=Og5X8npvpKA&t=10s

 

Μοίρασε το άρθρο!