ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Γ.Αρβανιτίδη: Η θέση του Κινήματος Αλλαγής για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πράσινο Κοινωνικό Αναπτυξιακό Συμβόλαιο
για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής όπου παρουσιάστηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος περιβάλλοντος και ενέργειας του Κινήματος  Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης αναπτύσσοντας την προσέγγιση του κόμματος ότι ένα απλώς φιλόδοξο σε στόχους ΕΣΕΚ δεν αρκεί από μόνο του.

Ο κ. Αρβανιτίδης διατύπωσε επίσης τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για την ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ΠΡΑΣΙΝΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στο ΕΣΕΚ αποτυπώνονται οι στόχοι και οι προκλήσεις για την μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία από το 2020 στο 2030 και ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Το μεγάλο ζητούμενο για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής είναι αν αυτή η μετάβαση γίνεται όχι μόνο «πράσινα», με προώθηση των ΑΠΕ κλπ. αλλά και κοινωνικά δίκαια. Αυτό αποτελεί και βασική μας θέση και κριτήριο με το οποίο θα αξιολογούμε και την πορεία τόσο του ΕΣΕΚ όσο και την εξέλιξη της Μακροχρόνιας Στρατηγικής για το 2050, η οποία πρέπει να εξειδικευτεί και να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΕΣΕΚ στη συνέχεια.

Σε σχέση λοιπόν με το προσχέδιο που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019, και το οποίο «αγκάλιαζε» με αντιφατικό τρόπο και τον λιγνίτη και την πράσινη ανάπτυξη, το νέο ΕΣΕΚ είναι όντως περισσότερο φιλόδοξο. Αλλά αρκεί αυτό; Το να βάζουμε δηλαδή, απλά πιο φιλόδοξους στόχους; Αντιμετωπίζονται έτσι αποτελεσματικά οι προκλήσεις; Η βιώσιμη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα δεν μπορεί να λογίζεται ως μία ουδέτερη επιλογή “χαμηλής” πολιτικής. Πρέπει να έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, με τον πολίτη στο επίκεντρο. Και όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς στην παρουσίαση του νέου Green Deal:

Αυτό το συμβόλαιο πέρα από “πράσινο” πρέπει να είναι και κοινωνικό.
Διότι αν αυτή η πράσινη συμφωνία δεν είναι ταυτόχρονα και κοινωνική συμφωνία, δεν θα πετύχει.

Για αυτό λοιπόν στο Κίνημα Αλλαγής λέμε: Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή χρειάζεται να αποτυπωθούν όχι μόνο σε ένα νέο και απλά φιλόδοξο ΕΣΕΚ αλλά να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ΠΡΑΣΙΝΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.”

Δείτε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Αρβανιτίδη:

Ομιλία για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Μοίρασε το άρθρο!