ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Γ.Αρβανιτίδη: Αναφορά για τηλεθέρμανση πόλεων Δυτικής Μακεδονίας

Αναφορά για τηλεθέρμανση πόλεων Δυτικής Μακεδονίας και ραδιοφωνική συνέντευξη στο Κανάλι 1

Αναφορά για την κατά προτεραιότητα τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας από τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τις σχετικές επιστολές των Δημάρχων της περιοχής, κατέθεσε στις 03.04.2020 προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής ζητά να ενημερωθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ενέργειες του προκειμένου να προταχθεί η Τηλεθέρμανση στις πόλεις της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπως ζητούν με σχετικές επιστολές τους ο Δήμαρχος Εορδαίας, ο Δήμαρχος Κοζάνης και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Κοζάνης.

O κ. Αρβανιτίδης αναφέρεται σε μια σειρά από στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας από φορείς της περιοχής, τονίζοντας το κατεπείγον του ζητήματος που έχει προκύψει, λόγω έλλειψης θερμικής ισχύος σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, καθώς η τροφοδοσία τους γίνεται με θερμική ενέργεια από μία και μόνο μονάδα (του ΑΗΣ/Δ.Ε.Η. Αγ. Δημητρίου Κοζάνης) με συνολική παράλληλη απολαβή 137 MWth θερμικής ισχύος που αποτελεί και τη συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ. Οι φορείς της περιοχής μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, λόγω των τρεχουσών κλιματολογικών συνθηκών, η απαίτηση ισχύος κυμαίνεται από 100 έως και 130 MWth μεταβαλλόμενης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ επισημαίνουν και το γεγονός ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας μία ή και δύο από τις τρεις μονάδες λόγω βλάβης, με συνέπεια να υφίσταται ζήτημα αφενός μεν έλλειψης και ανεπάρκειας θερμικής ισχύος, αφετέρου δε αυξημένης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης από το λεβητοστάσιο αιχμής / εφεδρείας της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης.

Στις εν λόγω επιστολές τους, οι φορείς της περιοχής επισημαίνουν το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει από την αδυναμία που έχει η συγκεκριμένη μονάδα, βάσει του σχεδιασμού, ώστε  να καλύψει το φορτίο βάσης στο σύνολό του. Επίσης, τονίζουν ότι, εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας, τίθεται θέμα έλλειψης φορτίου αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, λόγω της πανδημίας, γεγονός που καθιστά επισφαλή τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης των πόλεων, ενώ τονίζουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να επέλθουν σημαντικές επιπτώσεις σε ευαίσθητες δομές του αστικού ιστού (κυρίως Νοσοκομείο, Δομές υγείας, Δημόσια κτίρια κλπ), αλλά και επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της ίδιας της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης, λόγω του υψηλού κόστους που προκύπτει από την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών ΕΑΡΘ (co2).

Παράλληλα, την Τετάρτη 01.04.2020 ο κ. Αρβανιτίδης έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά #ΚΑΝΑΛΙ1 για τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του #Κορωνοϊού,  τις μετέπειτα επιπτώσεις στην οικονομία και τις σχετικές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

#kinima_allagis #Μένουμε_σπίτι

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα:

Συνέντευξη στο Κανάλι 1 – 01.04.2020

Μοίρασε το άρθρο!