ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΑΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαντήσεις και έγγραφα σχετικά με την πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Α.Ε. ζητά με σχετική του ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγήγς Γιώργος Αρβανιτίδης.

Ο κ. Αρβανιτίδης καλεί τον Υπουργό να καταθέσει την σχετική μελέτη της εταιρείας McKinsey που εκπονήθηκε  για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, ώστε να φανεί ποιο είναι το βέλτιστο σχήμα αποκρατικοποίησης που είχε προτείνει η εταιρεία συμβούλων.

Παράλληλα, είναι επίσης πολύ κρίσιμο, να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με το deal ΔΕΠΑ – Shell για την εξαγορά από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής και κατά πόσο από την υπογραφή της περίφημης συμφωνίας, τον περασμένο Ιούνιο «τρέχουν» ήδη τόκοι πολλών χιλιάδων ευρώ (για πιο λόγο άραγε;) τους οποίους υποχρεώθηκε η δημόσια επιχείρηση να καταβάλει στην Ολλανδική Shell!

Δείτε το πλήρες κείμενο της
ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γεώργιο Σταθάκη

Θέμα: Πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση προηγούμενης ερώτησή μου για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (αρ πρωτ.6822/13-6-2018), όπου εξέφραζα τους προβληματισμούς μου για κρίσιμες πτυχές του σύνθετου αυτού ζητήματος, με καλούσατε να εφησυχάζω «…καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά µε την κατάληξη του επικείµενου µετασχηµατισµού της ∆ΕΠΑ.»

Οι εξελίξεις ωστόσο φαίνεται να σας διαψεύδουν, καθώς ήδη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εισήγαγε το deal ΔΕΠΑ – Shell για την εξαγορά από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής στο στάδιο της πλήρους διερεύνησης και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από την υπογραφή της περίφημης συμφωνίας τον περασμένο Ιούνιο «τρέχουν» τόκοι πολλών χιλιάδων ευρώ (για πιο λόγο άραγε;) τους οποίους υποχρεώθηκε η δημόσια επιχείρηση να καταβάλει στην Ολλανδική Shell!

Με κοινό παρονομαστή την εκ μέρους σας εμμονική εφαρμογή της «στρατηγικής των εντυπώσεων», βασιζόμενη στο επιχείρημα της διατήρησης ισχυρού δημοσίου ελέγχου στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, έχετε παραμελήσει τη διασφάλιση της ουσίας των εξελίξεων και έχετε καταλήξει σε σχέδια αποκρατικοποιήσεων που ουσιαστικά «ξεπουλούν» τη δημόσια περιουσία και σε κάθε περίπτωση βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Παρά τη φιλότιμη προσπάθειά σας να ωραιοποιήσετε την κατάσταση σε σχέση με την αγορά  του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ και στην ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ, δεν πείθεται κανείς ότι η συγκεκριμένη αγοραπωλησία δεν έγινε για να εξυπηρετηθεί η ειλημμένη από καιρό απόφαση της Shell να αποεπενδύσει από την Ελλάδα, με τον πλέον ωφέλιμο τρόπο για την ίδια.

Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το αρχικό Σύμφωνο Μετόχων ουσιαστικά περιείχε ρήτρα που έθετε σε πλεονεκτική θέση τη ΔΕΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του ετέρου μετόχου, επιτρέποντάς της να αγοράσει τις μετοχές του σε συγκεκριμένη και χαμηλή τιμή.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ΔΕΠΑ προτίμησε να αποποιηθεί τα δικαιώματά της για την επίτευξη μιας πολύ καλύτερης οικονομικά συμφωνίας, παραβλέποντας ακόμα και τις εκτιμήσεις συμβούλων της, που σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έκαναν σαφές ότι το τίμημα της αγοραπωλησίας δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάλι με άλλο δημοσίευμα, σε ανάλογο ηθικό δίλημμα βρέθηκε Μέλος του Δ.Σ της ΔΕΠΑ, που ενώ διορίστηκε αντιπρόεδρος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τελικά αρνήθηκε την έγκριση της προαναφερόμενης συμφωνίας και προτίμησε να υποβάλει παραίτηση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη διαψεύδει, βέβαια, τις διαρροές που θέλησαν ομόφωνη την απόφαση του Δ.Σ για τη συμφωνία με τη Shell, ενώ υπήρξε και σχετική επιστολή σας προς τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ για την λήψη απόφασης.

Επιπλέον, στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει πληροφορίες σχετικά με την αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα του εναλλακτικού σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΠΑ. Φαίνεται ότι σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας McKinsey που εκπονήθηκε  για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, το βέλτιστο σχήμα αποκρατικοποίησης δεν είναι αυτό που ακολουθείται, τελικά, σήμερα.

Συνεπώς, κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της ρήτρας του Συμφώνου Μετόχων της εταιρείας ΕΠΑ Αττικής, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα και παρέχει στη ΔΕΠΑ, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, το δικαίωμα να διεκδικήσει τις μετοχές της Shell έναντι συμβολικού τιμήματος; Παρακαλώ, να το γνωστοποιήσετε.
  2. Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι η Boston Consulting συμβούλεψε τη ΔΕΠΑ να μην υπερβεί την τιμή των 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του μεριδίου της Shell σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής; Παρακαλώ, όπως γνωστοποιήσετε την εκτίμηση της Boston Consulting.
  3. Αναφορικά με την παραίτηση Μέλους του ΔΣ της ΔΕΠΑ, ποιοι ήταν οι λόγοι της παραίτησης και κατά πόσο σχετίζονται με την Απόφαση της ΔΕΠΑ  για την αγορά του μεριδίου της Shell σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.
  4. Αληθεύει ότι από την υπογραφή της περίφημης συμφωνίας τον περασμένο Ιούνιο «τρέχουν» τόκοι πολλών χιλιάδων ευρώ προς την Ολλανδική Shell, για ποιόν ακριβώς λόγο συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο και από ποιόν; Ποιο είναι ακριβώς το ποσόν της επιβάρυνσης;

Και ζητείται να κατατεθούν στη Βουλή:

  1. Η μελέτη και οι προτάσεις που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, για να διευκρινιστεί τί τελικά προέβλεπε ως τη βέλτιστη αξιοποίηση της Δημόσιας επιχείρησης.
  2. Η επιστολή του ΥΠΕΝ προς τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ, με τη οποία ο Υπουργός ζητούσε να κλείσει η συμφωνία και να ληφθεί η σχετική απόφαση από το ΔΣ.

Μοίρασε το άρθρο!