ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑΊΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας, Λαγκαδά, αλλά και στην ΠΕ Πιερίας ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, τις σημαντικές διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν, την Πιερία, στον π. Πέλεκα που είχε πλημμυρίσει και το Νοέμβρη του 2017, τη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια σε Συκιά, Σάρτη, Τορώνη και σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταστροφές στο οδικό δίκτυο, την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όπου η Παλλήνη ήδη έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές, στην παραλιακή ζώνη, σε αγροτικές οδούς και σε ρέματα. Παράλληλα, κλειστός παραμένει ο δρόμος Πευκοχωρίου – Αγίας Παρασκευής που εμφάνισε επικίνδυνες καθιζήσεις. Επίσης, τον Δήμο Λαγκαδά, όπου κινδύνεψαν ζωές σε υπερχειλισμένο χείμαρρο στη Μικροκώμη και καταστράφηκε λόγω κατολίσθησης η μοναδική οδική σύνδεση με το χωριό Αρδαμέρι.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι διπλά επικίνδυνη για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων εξαιτίας των συνθηκών πανδημίας του COVID-19.

Ενώ απουσιάζουν αντιπλημμυρικά έργα εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη και του κεντρικού κράτους, καθυστερούν ακόμα και οι καθαρισμοί ρεμάτων. Όπως φαίνεται και στα στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος που πρότεινε η Διοίκηση της Περιφέρειας, από τα 67 αντιπλημμυρικά έργα, κατά βάση καθαρισμοί ρεμάτων και επισκευές – συντηρήσεις, τα 53 εντάχθηκαν πριν το 2020, την περίοδο 2011-2019. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται κυρίως κατόπιν εορτής απλά διαχειρίζονται οριακά μια απαράδεκτη κατάσταση, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύονται ως ενέργειες – «μπαλώματα». Το ευτύχημα ότι δεν υπήρξε η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν δίνει το παραμικρό άλλοθι στους αρμόδιους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους).

Αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά (από κυβερνήσεις & Τοπική Διοίκηση) μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Τα όσα, μέχρι σήμερα, έργα που υλοποιούνται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι συχνά αποσπασματικά, ελλειπή ή και ανεπαρκή.

Να επισημάνουμε επίσης πως για άλλη μια φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων περιοχών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπιούνται από πλημμυρικά φαινόμενα (ζήτημα που έχει αναδείξει και με τις 303146(663) 20-7-2017, 757331 (916) 2-12-2019 Επερωτήσεις της η «Λαϊκή Συσπείρωση»), δεν συμπεριλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) του Εγκεκριμένου Σχέδιου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας (EL10), οπότε βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού!!! Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη η ανεπάρκεια των ΣΔΚΠ.

Έκδηλες λοιπόν οι σοβαρές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν την πολιτική που “γέννησε” αυτά τα ΣΔΚΠ, όσο και της διοίκησης της ΠΚΜ που γνωμοδότησε υπέρ του στην 10η Συνεδρίαση του ΠΣ /11-06-2018 (Αριθμ. Απόφασης 121/2018).

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν:

  • Τι προγραμματισμό είχε, έως και σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας , ιδιαίτερα, στη Π.Ε. Χαλκιδικής;

  • Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα;

  • Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, για:

  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β΄ κατοικίας.

  • Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

  • Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κλπ ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.

  • Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

  • Να διεκδικήσει γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.

  • Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο – επικαιροποιημένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης τεχνολογικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός που μπορεί να προκληθεί από σεισμό, πλημμύρα ή άλλο φυσικό φαινόμενο.

  • Να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων

  • Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη ενημέρωση για την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται.

  • Να αναμορφώσει το τεχνικό πρόγραμμα και να διαθέσει έκτακτα κονδύλια για την ολοκλήρωση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

     Η Λαϊκή Συσπείρωση ΚΜ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρα δράσης για την Υγεία, επισκέφτηκε τη 2η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ

    Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τον Οδυσσέα Μάαιτα δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρα δράσης για την Υγεία, επισκέφτηκαν τη 2η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ και συναντήθηκαν με τη Διευθύντρια του.

    Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μετά την επίσκεψη, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

    « Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς , με αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κάθε μέρα αλλά και σήμερα πανελλαδική ημέρα δράσης για την Υγεία.

    Οι συνθήκες επιβάλουν να μείνουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί, στον αγώνα για την προστασία και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Οι υγειονομικοί έχουν ανάγκη από ουσιαστική στήριξη των δίκαιων και πολύ κρίσιμων αιτημάτων τους. Συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε:

    • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, σε όλες δομές υγείας.

    • Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρχει επάρκεια προστατευτικών μέσων για τους υγειονομικούς αλλά των απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων, ασθενοφόρων

    • Να ανοίξουν δομές που είχαν κλείσει στην περιοχή μας και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας πριν να είναι αργά.

    • Να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για

    Από αυτή την άποψη είναι υποχρεωμένη η Διοίκηση της Περιφέρειας να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα, ελλείψεις και κενά στην περιοχή μας και να πιέσει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης τους. Η παράδοση του όποιου υγειονομικού υλικού και η λειτουργία της πλατφόρμας τηλεϊατρικήςκαι του τηλεφωνικού κέντρου Ψυχολογικής και Κοινωνικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής δεν μπορούν να κρύψουν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες και της Διοίκησης της ΠΚΜ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας αλλά και η ανύπαρκτη ΠΦΥ.

    Δεν μπορούν να κρύψουν και τα προβλήματα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας με την ανεπαρκή διάθεση μέσων προστασίας σε εργαζόμενους (γάντια, αντισηπτικά, μάσκες) και τη διαχρονική έλλειψη μέσων μεταφοράς για τη διενέργεια των υγειονομικών και άλλων ελέγχων.

    Αλλά και η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης της παραλίας Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία εντυπώσεων και από τον Περιφερειάρχη δεν μπορεί να κρύψει την ένοχη σιωπή του για την απαράδεκτη κατάσταση συγχρωτισμού που επικρατεί σε μια σειρά εργασιακούς χώρους στην περιοχή μας (εργοστάσια, αποθήκες κλπ) όπου και δεν έχουν ληφθεί ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Δυστυχώς ήδη θρηνούμε και τον πρώτο νεκρό εργαζόμενο σε εργοστάσιο στην περιοχή μας.

    Για όλα τα παραπάνω, εκτός των άλλων, θα έπρεπε να γίνει και μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο εν μέσω πανδημίας δεν είχε κανένα αντίστοιχο θέμα στ

  •  Η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με την αποδοτικότητα του υγρού απολύμανσης χεριών που προμηθεύτηκε για διανομή η ΠΚΜ

    Σοβαρά ερωτηματικά γεννιούνται σχετικά με το κατά πόσο διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές και εγκρίσεις σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, το «ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ» που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ

    Η σημερινή συνεδρίαση της 4ης έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ είχε σαν μοναδικό θέμα: την «Έγκριση Απόφαση διάθεσης πόρων, υλικών και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας, απολύμανσης και προμήθειας αυτών, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων, των Ιατρικών Συλλόγων των Π.Ε. ΠΚΜ, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΚΑΒ, της ΕΛ.ΑΣ, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Σώματος και των Δικαστικών Υπαλλήλων χωρικής αρμοδιότητας ΠΚΜ , λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.».

    Το βασικό ερώτημα που θέσαμε, επειδή δεν υπήρχε καμία αναφορά στην σχετική εισήγηση, ήταν:

    « κατά πόσο αυτό το «ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ Η.Α.Δ. 500 ml», που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ από την μειοδότρια εταιρία, είναι ασφαλές και κυρίως κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό ή θα «κοιμίζουμε» τους χρήστες τους και θα τους αφήνουμε ακάλυπτους στους κινδύνους από τον κορονοϊό και γενικότερα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.».

    Η απάντηση της ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Κ.Μ, ήταν πως: « Το συγκεκριμένο προϊόν, υγρό απολύμανσης χεριών με ήπια αντισηπτική δράση, είναι Ελληνικής κατασκευής εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας. Η διαπίστευση CE απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων ή την εισαγωγή τους εντός Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Προφανώς και δεν είναι φάρμακο που χρήζει αδειοδότησης του ΕΟΦ.»,

    Η συγκεκριμένη όμως απάντηση δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές και κυρίως κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό το «ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ, με δεδομένο ότι:

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (και με την τροπολογία που ενσωματώθηκε με το άρθρο 5 του ν. 4681/27-3-2020) αναφορικά με την άδεια παραγωγής αντισηπτικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, προκύπτει ότι «Η διάθεση των προϊόντων της παραγράφου 1 γίνεται μετά από έκδοση σχετικής άδειας κυκλοφορίας του Ε.Ο.Φ. σύμφωνα με το άρθρο 55 του Κανονισμού ΕΕ 528/2012».

    Επισυνάπτονται:

    • ΔΤ του ΕΟΦ 12.3.2020, όπου επισημαίνεται, ότι: για την απολύμανση των χεριών τα προϊόντα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους σύμφωνα με τη Νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα από τον ΕΟΦ.

    • Άδεια παραγωγής αντισηπτικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.Άρθρο 5, N. 4681 Κύρωση των ΠΝΠ 25.2.2020 & 11.3.2020 & 14.3.2020 ΦΕΚΑ 74-27.3.20, όπου στο σημείο 2 αναφέρει ότι: « Η διάθεση των προϊόντων της παραγράφου 1 γίνεται μετά από έκδοση σχετικής άδειας κυκλοφορίας του Ε.Ο.Φ. σύμφωνα με το άρθρο 55 του Κανονισμού ΕΕ 528/2012

Μοίρασε το άρθρο!