Δελτίο τύπου του Δ. Μάρδα: Συζήτηση για τον Νόμο-Πλαίσιο στα ΑΕΙ

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ: Συζήτηση για τον Νόμο-Πλαίσιο στα ΑΕΙ

Του Δημήτρη Μάρδα

Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ

Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ συζητήθηκε διαδικτυακά ο Νόμος Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των μελών του Διδακτικού προσωπικού. Επισημάνθηκαν τα μέρη του Νόμου που προκαλούν έντονο προβληματισμό (τρόπος λειτουργίας πειθαρχικών οργάνων), ο προτεινόμενος τρόπος φύλαξης των πανεπιστημίων, η μοναδικότητα του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και δόθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες από όσους μελέτησαν διεξοδικά τον Νόμο. Η συζήτηση κράτησε γύρω στις 3 ώρες και εύλογα είχε ένα θετικό απόηχο καθώς ακούστηκαν πολλές άγνωστές πτυχές του Νόμου και πολλές απόψεις. Ακόμη και οι υποστηριχτές του προβληματίζονται για τα αποτελέσματα που θα παραχθούν σε όλο του το εύρος.

Η θέση μας για τη φύλαξη στα πανεπιστήμια έχει δοθεί γραπτά προ ημερών (βλ. αναλυτικότερα https://www.real.gr/koinonia/arthro/panepistimia_h_apokrypsi_kai_h_streblosi_apopseon_peri_fylaksis-710197/ ). Κινείται ανάμεσα στα δυο άκρα, της μη φύλαξης και της νέου τύπου φύλαξης με 1000 αστυνομικούς με στολή που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, προτείναμε την ύπαρξη ενός συστήματος ιδιωτικών φυλάκων της μορφής που ήδη ισχύει στο ΑΠΘ και διεθνώς με τη διαφορά ότι οι εν λόγω φύλακες θα έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες ελέγχου-εποπτείας (π.χ. να έχουν τη δυνατότητα ανοίγματος πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου για την εύρεση κλοπιμαίων).

Αν δεν μπορεί να υιοθετηθεί ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου-εποπτείας στα πανεπιστήμια, προτάθηκε μια εναλλακτική λύση κατά την οποία ένας μικρός αριθμός αστυνομικών, (3-5 άτομα σε σύνολο 100-150 φυλάκων) υπό τη διοίκηση της πρυτανείας –γνωστοί λοιπόν στη Διοίκηση του παν/μίου– που θα κυκλοφορεί φυσικά χωρίς στολή, θα καλύπτει το κενό. Έτσι θα παρεμβαίνουν εκεί όπου αδυνατούν να παρέμβουν οι ιδιωτικοί φύλακες.

Αστυνομικοί που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σώμα μη κάνοντας λάθη στον ευαίσθητο χώρο του πανεπιστημίου είναι αυτοί που από δικό τους ενδιαφέρον κατά το παρελθόν, φοίτησαν εκεί στο πλαίσιο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και είναι ήδη πτυχιούχοι. Έχουν λοιπόν γνώση του χώρου και της κουλτούρας του πανεπιστημίου.

Κάποιοι ευφάνταστοι αναλυτές, όπως και η Υπουργός Παιδείας, ακούγοντας τα προαναφερθέντα, έκτισαν στο μυαλό τους μέσω της εν λόγω πρότασης, μια εικόνα ενός σώματος «Μυστικών» αστυνομικών. Μυστικός αστυνομικός όμως δεν είναι αυτός που έχει όνομα, επώνυμο, καταχωρημένα στα αρχεία του πανεπιστημίου και κινείται σύμφωνα με τις εντολές του Πρύτανη και της Διοίκησης, ακολουθώντας κάποιους σαφείς γνωστούς σε όλους κανόνες, αλλά ένας άγνωστος, ανώνυμος, που εκτελεί εντολές που προέρχονται από τα Τμήματα Ασφαλείας της Αστυνομίας.

Η φαντασία έχει όρια και όταν συγκρούεται με τη λογική, το πρόβλημα κατανόησης μιας πρότασης δεν το έχει η λογική αλλά ο ευφάνταστος πολιτικός ή δημοσιογράφος!

Μοίρασε το άρθρο!