Δείτε ποιες είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

1_174
04/11/2016
Η Ισλανδία είναι η χώρα που καταναλώνει την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στον πλανήτη ανά κάτοικο, με τη Νορβηγία και το Μπαχρέιν να ακολουθούν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Βάσει της έκθεσης, του Οργανισμού, οι χώρες όπου καταναλώνεται η περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ανά κάτοικο είναι οι εξής:
Ισλανδία
Νορβηγία
Μπαχρέιν
Κατάρ
Καναδάς
Κουβέιτ
Φινλανδία
Λουξεμβούργο
Σουηδία
ΗΠΑ
Όπως διευκρινίζει ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, η υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν σημαίνει απαραίτητα και υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεδομένου ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην «πράσινη» ενέργεια για την παραγωγή του.
Για παράδειγμα, η Ισλανδία, αν και βρίσκεται στην κορυφή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κάτοικο, παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας και γενικότερα στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών.
Σύμφωνα με τον ΙΑΕ, οι χώρες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κάτοικο, είναι οι εξής:
Κατάρ
Κουρασάο
Λετονία
Μπαχρέιν
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Μαλαισία
Σαουδική Αραβία
Γουατεμάλα
ΗΠΑ
Βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι χώρες των οποίων οι κάτοικοι καταναλώνουν τις μικρότερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας κατά κεφαλήν είναι κατά βάση φτωχές χώρες:
Αϊτή
Νότιο Σουδάν
Νίγηρας
Ερυθραία
Αιθιοπία
Μπενίν
Τανζανία
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Νεπάλ
Νικαράγουα
Σε ό,τι αφορά τις χώρες με τις μικρότερες εκπομπές CO2 ανά κάτοικο, στην κορυφή διακρίνει κανείς κράτη με ανεπτυγμένη περιβαλλοντική παιδεία, όπως η Δανία και η Φινλανδία, αλλά και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. Ειδικότερα, η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται ως εξής:
Δανία
Φινλανδία
Νιγηρία
Εσθονία
Νότιο Σουδάν
Μιανμάρ
Τανζανία
Ζάμπια
Ολλανδία
Τόγκο.

Μοίρασε το άρθρο!