Δασικοί χάρτες: Στο “κόκκινο” πάνω από 170.000 ακίνητα – Ποιοι απειλούνται

Στο “κόκκινο” είναι πάνω από 170 χιλιάδες ακίνητα σε ολόκληρη την χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ”, πηγή του κακού οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί για τους δασικούς χάρτες. Σήμερα σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα της αγοράς, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων που έχουν συγκροτηθεί σε ολόκληρη τη χώρα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το έτος ή ακόμη περισσότερο.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει κατά την ίδια πηγή, παραπομπή της ολικής κύρωσης των δασικών χαρτών στο απώτερο μέλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

 Οι περιοχές

Σε 1,5 μήνα ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών (αναμένονται οι αποφάσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Δασών) σε Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Σάμο, Ηράκλειο και Λασίθι. Στη συνέχεια έως τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου αναμένεται, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, η ανάρτηση σε 30 Περιφερειακές Ενότητες: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας Αιτωλοκαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας,Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Άνδρου, Θήρας (Δήμος Ιτών), Νάξου, Πάρου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Η υποβολή αντιρρήσεων

Όσοι θέλουν να υποβάλουν αντίρρηση επί του δασικού χάρτη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν στη διάθεση τους 120 ημέρες για να το κάνουν. Μετά το προαναφερόμενο διάστημα, ακολουθεί η μερική κύρωση του δασικού χάρτη. Σημειώνεται πως οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτύξει το Κτηματολόγιο και διατίθεται στην ιστοσελίδα του (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr).

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού /χορτολιβαδικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου /πολυγώνου επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο ενδιαφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μια ηλεκτρονική φόρμα αντίρρησης, πλην της περίπτωσης που για τμήμα αμφισβητούμενης έκτασης προβλέπεται η υποβολή της αντίρρησης ατελώς.

Διευκρινίζεται πως αντιρρήσεις που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κλπ) εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους. Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δεν υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ (Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών) εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου οι αντιρρήσεις να κατοχυρωθούν, κατ΄ εξαίρεση από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

Σε ότι αφορά τα δικαιολογητικά, με την οριστική υποβολή της αντίρρησης ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ταχυδρομικά στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, στη διεύθυνση η οποία δίνεται στην εφαρμογή.

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους και το έννομο συμφέρον αποστέλλονται από τον ενδιαφερόμενο το αργότερο εντός 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ. Οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί για τους δασικούς χάρτες ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες. Αυτός είναι ο λόγος που από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το Κτηματολόγιο επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση τόσο για την επιτάχυνση της εξέτασης των αντιρρήσεων όσο και για τις “οικιστικές πυκνώσεις “ δηλαδή των περιοχών με αυθαίρετα μέσα στο δάσος που υπέδειξαν οι δήμοι που εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο η κύρωση των δασικών χαρτών σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και τον συνοδευτικό καθορισμό του αιγιαλού, της παραλίας και των υπολοίπων θεσμικών γραμμών θα κατοχυρώσει τη δημόσια και τη ιδιωτική περιουσία, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας μας, σύμφωνα με τη εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Μοίρασε το άρθρο!