Δέκα έξυπνοι τρόποι για να περιορίσουμε τον “εθισμό” μας στο κινητό

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κατακλύσει τις ζωές μας

και σίγουρα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Είναι πολύ δύσκολο να τα αποχωριστούμε και ακόμα πιο δύσκολο να μειώσουμε την χρήση τους μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, οι πολλές ώρες στο Instagram ή στο Twitter, μπορεί να μοιάζουν διασκεδαστικές, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν ένα άγχος και μια ανησυχία, όταν δεν μπορούν να ελέγξουν το κινητό τους, ενώ αισθάνονται ότι «κάτι έχουν χάσει».

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των smartphones μπορεί να μεταβάλει τη χημεία του εγκεφάλου με τρόπους που βλάπτουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία, μειώνουν την παραγωγικότητα και εμποδίζουν τις σχέσεις και τη δυνατότητα σύνδεσης με άλλους.

Μπορεί να ακούγεται «τρομακτικό» αλλά είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε σταδιακά την χρήση τους. Και για να μην πελαγώσετε σε αυτή σας την προσπάθεια, ακολουθούν 10 τρόποι με τους οποίους θα μπορέσετε να τα καταφέρετε!

Hero Images via Getty Images

1. Βγάλτε τις ειδοποιήσεις για όλες τις εφαρμογές

Λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέα μηνύματα, νέες δημοσιεύσεις, νέα βίντεο, νέα emails, υπενθυμίσεις ημερολογίου, κ.α πολλά. Κρατήστε μόνο όσες είναι απαραίτητες και για τις υπόλοιπες, απενεργοποίηση. Πραγματικά, δεν χρειάζεται να ξέρετε κάθε 10 δευτερόλεπτα ποιος χρήστης σας έκανε like!

2. Αλλάξτε την εμφάνιση της οθόνης σας

Τα περισσότερα smartphones προορίζονται να σας προσελκύσουν και να σας κρατήσουν δεσμευμένους. Αυτό περιλαμβάνει και το πώς φαίνονται. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι όταν βάζουν πχ. μια απλή ταπετσαρία και πολύ λίγες εφαρμογές στην επιφάνεια εργασίας, δεν νιώθουν την ανάγκη να χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το κινητό τους.

3. Επαναδιάταξη των εφαρμογών σας

Κρύψτε τις «δελεαστικές» εφαρμογές σε φακέλους και αφήστε σε κοινή θέα, μόνο τις άκρως απαραίτητες. Αν δεν βλέπετε συνεχώς το Instagram μπροστά σας, δεν θα νιώθετε υποσυνείδητα την ανάγκη να μπείτε να τσεκάρετε τι νέο υπάρχει!(και όχι δεν θα έρθει η καταστροφή του κόσμου αν δείτε 5 λεπτά αργότερα τις νέες δημοσιεύσεις)

4. Μην βάζετε το κινητό σας σε δόνηση

Αν είστε από τα άτομα που έχετε συνεχώς το κινητό σας στο αθόρυβο, άλλα το κινητό σας δονείτε σε οποιαδήποτε ειδοποίηση, ώρα να το αλλάξετε! 

Oleksiy Boyko / EyeEm via Getty Images

5. Βάλτε το κινητό σας σε σημείο που να μην το βλέπετε

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να έχετε το κινητό σας ακριβώς μπροστά σας, ακόμα αν η οθόνη είναι στραμμένη προς τα κάτω ή εκτός λειτουργίας – σημαίνει χειρότερη απόδοση σε καθήκοντα που απαιτούν συγκέντρωση.

6. Αγοράστε ένα ξυπνητήρι

Κρατώντας το τηλέφωνό σας πάνω στο κομοδίνο, δίπλα από το κρεβάτι σας, αυξάνεται η επιθυμία να το ελέγξετε, ειδικά το βράδυ, οπότε ίσως είναι καλύτερο να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε ως μέσο αφύπνισης!

7. Ορίστε μικρούς, σταδιακούς στόχους

Μην προσπαθήσετε να μειώσετε την χρήση του κινητού δραματικά, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποτύχετε. Ορίστε μικρούς στόχους, το οποίους προσπαθήστε να πετύχετε σταδιακά.

8. Σταματήστε το multitasking

Όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, στην πραγματικότητα δεν γίνεται. Συγκεντρωθείτε σε ένα πράγμα την φορά και αν μιλάτε με φίλους ή κάνετε ένα σημαντικό project, αφήστε το κινητό στην άκρη.

9. Ορίστε κάποιες ώρες που δεν θα χρησιμοποιείτε το κινητό

Ορίσετε συγκεκριμένες ώρες που δεν θα ασχολείστε με το smartphone, επιλέγοντας κάποιες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα.

10. Επικεντρωθείτε σε άλλες δραστηριότητες

Αξιοποιείστε τις ώρες χωρίς κινητό κάνοντας δημιουργικά πράγματα που σας αρέσουν. Πηγαίνετε για τρέξιμο, διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο ή δείτε μια καινούρια ταινία που δεν προλάβατε. Αν το θελήσετε, υπάρχει χρόνος για τα πάντα!

πηγή: HuffPost

Μοίρασε το άρθρο!