Γιγαντιαία τσουνάμι ύψους 120 μέτρων σάρωσαν κάποτε τον πλανήτη Άρη

αρχείο λήψης

20/05/2016

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν βάσιμες ενδείξεις για δύο (τουλάχιστον) μεγα-τσουνάμι που προκλήθηκαν στον πλανήτη Άρη, πιθανότατα από την πτώση εξίσου μεγα-μετεωριτών, οι οποίοι θα είχαν δημιουργήσει κρατήρες διαμέτρου 30 χιλιομέτρων.

Τα τσουνάμι μπορεί να έφθασαν σε ύψοςέως τα 120 μέτρακαι τα νερά τους να εισχώρησαν κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα στην ξηρά.

Τα γιγαντιαία κύματα έχουν αφήσει τα γεωλογικά ίχνη τους στη σημερινή επιφάνεια του βόρειου ημισφαιρίου του Άρη.

Το πρώτο τσουνάμι εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ ακολούθησε ένα δεύτερο μετά από μερικά εκατομμύρια χρόνια, όταν στον Άρη υπήρχαν τεράστιοι ωκεανοί.

Τη δεύτερη ωστόσο, φορά, ένας μέρος του ωκεανού ήταν πλέον παγωμένο, καθώς είχε μεσολαβήσει κλιματική: Ο πλανήτης είχε γίνει κρύος και ξηρός.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλέξις Παλμέρο Ροντρίγκεζτου Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στην Αριζόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Scientific Reports, δεν αποκλείουν ότι στο απώτερο παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα καταστροφικά περιστατικά, που προκάλεσαν τσουνάμι στον γειτονικό πλανήτη.

Ο Ροντρίγκεζ θα αναζητήσει ενδείξεις τσουνάμι και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως και κρατήρες που μπορεί να παγίδευσαν το νερό στις ακτές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η θεωρία για τσουνάμι στον πλανήτη Άρη. Η πρώτη τέτοιου είδους εκτίμηση είχε γίνει το 2010.

πηγή ski tech

Μοίρασε το άρθρο!