Γιατί σήμερα δεν είναι μέρα χαράς…-Πυρ ομαδόν για τα ελλιπή μέτρα

H σχολική αίθουσα θα πρέπει να αερίζεται συχνά και καλά. Για το λόγο αυτό το κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μια μικρή κουβερτούλα τοποθετημένη σε σακούλα με το όνομά του. Κάθε Παρασκευή θα επιστρέφεται στο σπίτι για πλύσιμο».

Αυτή η οδηγία δόθηκε σήμερα, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων για το 2021, από διευθύνσεις σχολείων, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, σε γονείς και μαθητές, για να αντέχουν το κρύο, δεδομένου ότι τα βασικά μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν ανοιχτά παράθυρα στις σχολικές αίθουσες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Τα μέτρα, εν πολλοίς, είναι εκείνα που ίσχυσαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα αντισηπτικά και ο καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτήν τη φορά είναι η διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο. Ωστόσο κανένα από τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, βάσει και των επισημάνσεων των ειδικών, όπως τα ολιγομελή τμήματα ή τα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δεν ικανοποιήθηκε. 

Επιστήμονες επισημαίνουν πως τα σχολεία ανοίγουν και πάλι χωρίς προετοιμασία, οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για κοροϊδία, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για ελλειμματικά και ατελέσφορα μέτρα

Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής Υγιεινής τόνισε πως τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προετοιμασία και μέτρα, τονίζοντας πως αυτές τις οκτώ εβδομάδες που έμειναν κλειστά, δεν έγινε καμιά αλλαγή και δεν ελήφθη κανένα μέτρο. Επίσης τόνισε πως δεν δικαιολογούνται επιδημιολογικά οι αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση. «Αντί για τα σχολεία θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο, με τη μέθοδο του click away, καθώς αυτό θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 Τα σχολεία είναι πιθανό να ξανακλείσουν, υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κάθε εβδομάδα. «Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η Τηλεεκπαίδευση», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 
Σημειώνεται πως νέες επιστημονικές έρευνες, ανατρέποντας την προηγούμενη θέση που υποτιμούσε το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στη διάδοση του νέου κορονοϊού, δείχνουν, βάσει στοιχείων, ότι τα παιδιά αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα διασποράς, καθώς μπορούν να μολυνθούν, αλλά και να εξαπλώσουν τον ιό χωρίς να μάλιστα να εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα πως πρόκειται για mini-superspreaders, όπως σημειώνουν επιστήμονες που πραγματοποιήσαν τις συγκεκριμένες έρευνες. 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τα ελλιπή μέτρα και από τους εκπαιδευτικούς. «Για τρίτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες, η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας ανακοινώνουν το άνοιγμα των σχολείων. Όλος αυτός ο χρόνος, θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί για να παρθούν μέτρα ουσιαστικά για το άνοιγμα των σχολείων ώστε αυτό να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια. Για μια ακόμα φορά όμως, όπως και τον Ιούνιο, όπως και το Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα, εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα δίκαια αιτήματα, που ήδη από τον περασμένο Μάιο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει διατυπώσει και διεκδικήσει», αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και προσθέτει: 

«Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία είναι τρόπος που αργά ή γρήγορα θα φέρει εκ νέου το κλείσιμό τους με καταστροφικές συνέπειες πρώτα και κύρια για τα παιδιά. Επιπλέον, αρνείται συνεχώς να συναντηθεί με τη ΔΟΕ ώστε να τεθούν όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι επιτακτική η ανάγκη και να λάβουμε επιτέλους απαντήσεις και λύσεις που δεν θα υποτιμούν τη νοημοσύνη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων». 

 

Μοίρασε το άρθρο!