Γιατί ο Ερντογάν δοκιμάζει τα όρια της ελληνικής ψυχραιμίας

 

Μια νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα «στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου» μπορεί και να δοκιμάζει τα όρια της «ασφαλούς προκλητικότητας». Και μπορεί επίσης να τεστάρει την ετοιμότητα, την αντίδραση, αλλά και τα όρια ψυχραιμίας της Αθήνας.

Προσμετρώντας αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά σταθμίζει την νέα πράξη στο παιχνίδι όξυνσης του Ερντογάν στο Αιγαίο, το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στην Ρω, και το εντάσσει μεν στην «τακτική έντασης» της Αγκυρας -μια τακτική, όμως, που πλέον εμφανίζει αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας.

Η εκτίμηση αυτή αποτυπώνεται, ουσιαστικά, και στην χθεσινή διαρροή του Μαξίμου, και ειδικά στο σημείο εκείνο όπου επισημαίνεται: «Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παραβίαση.  Ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μίας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος».

Η «παγίδα» της Αγκυρας

Ενώπιον αυτής της εικόνας, το μήνυμα που εκπέμπεται τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών είναι η ανάγκη απόλυτης ισορροπίας ανάμεσα στην ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ελληνική αντίδραση στην περίπτωση της Ρω όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική φρουρά του νησιού έλαβε εντολή για «αποτρεπτικές τροχιοδεικτικές βολές». Συνολικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι έλληνες καταδρομείς άδειασαν τρεις γεμιστήρες με στόχο την αναχαίτιση και όχι την κατάρριψη του τουρκικού ελικοπτέρου ενώ για τον χειρισμό της κατάστασης ήταν ενήμεροι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.  Ως προς την τελική έκβαση της υπόθεσης, δε, ως αξιοσημείωτο στοιχείο καταγράφεται και το γεγονός  ότι το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ φέρεται -όπως μετέδωσε η Χουριέτ- να μην επιβεβαιώνει το περιστατικό.

 

Μοίρασε το άρθρο!