Γιατί έχουν «εκτοξευτεί» οι τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη

Ελάχιστα διαμερίσματα για ενοικίαση, με τις τιμές στα ύψη και τους ενδιαφερόμενους να επιδίδονται σ’ ένα «σαφάρι» αναζήτησης του κατάλληλου σπιτιού, σε συνδυασμό με μίσθωμα που μπορεί να αντέξει ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός, είναι η εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών «ακούγοντας πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά εκτοξεύουν τις τιμές προς τα επάνω και απαιτούν μισθώματα πάνω από αυτά που μπορεί να αντέξει ο μέσος Έλληνας».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως υπάρχει «ωριμότητα» από τους ενδιαφερόμενους και «δεν νοικιάζουν σπίτια που υπερβαίνουν σε τιμή το οικογενειακό τους πορτοφόλι». Η έλλειψη χώρων για ενοικίαση -αλλά και για αγορά – οφείλεται στο σταμάτημα των εργασιών ανοικοδόμησης τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο γεγονός πως αρκετοί Θεσσαλονικείς επέλεξαν λόγω της κρίσης να μετακομίσουν από τα προάστια σε διαμερίσματα που είχαν στο κέντρο για να περιορίσουν τα έξοδα.

Αναφορικά με το ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, ο κ. Πασαλίδης διευκρίνισε πως η κατάσταση είναι ίδια σε όλη την πόλη. «Εάν είναι για μίσθωση ακινήτου, το πρόβλημα υπάρχει παντού. Από την άλλη, για πώληση δεν υπάρχουν σπίτια. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανοικοδόμηση που θα αποσυμφορήσει και τα μισθώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Το Airbnb και τα νέα ξενοδοχεία

Πάντως τα ενοίκια εξακολουθούν να είναι υψηλότερα στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο, αν και όπως αναφέρει ο κ. Πασαλίδης, το Airbnb «δεν έχει αλλοιώσει σημαντικά την εικόνα της διαθεσιμότητας στα ακίνητα». Εξέφρασε, δε, την άποψη πως «η βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη θα φθίνει όσο περνάει ο καιρός γιατί έχουν πουληθεί 50 κτίρια στον κεντρο-δυτικό άξονα της πόλης που θα μετατραπούν σε καινούργια ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα και τα οποία θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες του μέχρι σήμερα τουρισμού».

Στο σύγχρονο πρόβλημα της στέγης στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της τελευταίες συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, δεν επιθυμεί μια πόλη όπου θα κατακλύζεται μόνον από τουρίστες με τους κατοίκους της στα περίχωρα.

«Είναι καλός ο τουρισμός και η ανάπτυξη αλλά δεν θέλω τα ενοίκια στα ουράνια, απαγορευτικά για τους κατοίκους», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αγαπούν το κέντρο και θέλουν να ζουν σε αυτό. Θα ενεργήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι μας».

Ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε πως το θέμα της στέγης θα πρέπει να συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να απασχολήσει το Σώμα.

Μοίρασε το άρθρο!