ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την απονομή Βραβείου Ειρήνης

Νίκος Νικηφορίδης 2019 στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο, ότι μία επιτροπή με το όνομα «Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης» έχει αποφασίσει να καθιερώσει Βραβείο Ειρήνης στο όνομα του εκτελεσμένου στη Θεσσαλονίκη στις 5 Μάρτη 1951 ΕΠΟΝίτη, νεολαίου αγωνιστή Νίκου Νικηφορίδη και μάλιστα ένας από τους πρώτους βραβευμένους θα είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Θυμίζουμε, ότι ο Νίκος Νικηφορίδης συνελήφθη στην πόλη μας, μαζί με άλλα στελέχη της παράνομης ΕΠΟΝ, και σύρθηκε σε στημένη δίκη και στο εκτελεστικό απόσπασμα με την κατηγορία, ότι μάζευε υπογραφές υπέρ της ειρήνης, κάτω από την «Έκκληση της Στοκχόλμης», που καλούσε τους λαούς σε αγώνα για την απαγόρευση των ατομικών όπλων. Η «Έκκληση της Στοκχόλμης» αποτέλεσε την πρώτη μαζική δράση του νεοσύστατου Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα όμως, η συγκεκριμένη Έκκληση συνιστούσε – κατά την άποψη των κρατούντων – απόπειρα ανατροπής του κοινωνικού καθεστώτος.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο λαός και η νεολαία της πόλης μας τιμούν σταθερά, κάθε χρόνο τη μνήμη του πρωτομάρτυρα του ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, στον τόπο της εκτέλεσής του, στο «συνήθη τόπο εκτέλεσης» αμέτρητων λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το κολαστήριο του Γεντί Κούλέ στη Θεσσαλονίκη.

Ενημερωθήκαμε επίσης, ότι το συγκεκριμένο «Παρατηρητήριο» είναι μέλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, γνωστό καλά για τη δράση του τις τελευταίες δεκαετίες, μία δράση που αθωώνει και ξεπλένει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς – όπως είναι το ΝΑΤΟ – καθώς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον κόσμο.

Δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε ανοικτή καπηλεία του ονόματος και της ιστορίας ενός αγωνιστή, σαν τον Νίκο Νικηφορίδη, από οργανώσεις σαν το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης και το ελληνικό παρακλάδι του.

Ο Νικηφορίδης στάθηκε γενναίος μπροστά στο στρατοδικείο και στο εκτελεστικό απόσπασμα, χωρίς να προδώσει τις ιδέες και τα ιδανικά του, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας, δεν συμβιβάστηκε με τον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ, που το 1951 έκανε ήδη τα πρώτα βήματα στη δολοφονική του δράση ενάντια στους λαούς.

Στα βήματα του Νικηφορίδη και του Λαμπράκη, στα βήματα χιλιάδων άλλων λαϊκών αγωνιστών, με τις ίδιες ιδέες και ιδανικά πορευόμαστε και σήμερα τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΔΥΕ. Όπως πριν από λίγες ημέρες στη μαζική 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και σε δεκάδες άλλες πορείες σε όλη τη χώρα. Παντού όπου υπάρχουν αμερικανικές βάσεις και ευρω-νατοϊκά στρατηγεία, στρατόπεδα εκπαίδευσης και άλλες υποδομές, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – στα βήματα των προκατόχων της – πολλαπλασιάζει επικίνδυνα.

Θεωρούμε απαράδεκτη και κατάπτυστη την απόφαση του συγκεκριμένου «Παρατηρητηρίου» του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης να απονείμει βραβείο με το όνομα του ήρωα και μάρτυρα του λαού μας Νίκου Νικηφορίδη στο γνωστό για τη δράση του Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε την ειδική εκδήλωση, που είχε στήσει τον Οκτώβρη του 2015 ο Δήμαρχος της πόλης και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τιμήσουν το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο που εδρεύει στο πρώην Γ’ Σώμα Στρατού και τους αξιωματικούς, που υπηρετούν σε αυτό, εκδήλωση στην οποία η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης αντέδρασε μαζικά.

Ο συγκεκριμένος Δήμαρχος, όπως και άλλοι δημοτικοί και περιφερειακοί «άρχοντες» της Θεσσαλονίκης, επιδίδονται συστηματικά στο ξέπλυμα του ρόλου του ΝΑΤΟ και του Νατοϊκού Στρατηγείου. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν επικίνδυνα οι συναντήσεις και φωτογραφήσεις τους με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Ειδικά η συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας μαζί του στο Λιμάνι, μόνο καλά δεν προμηνύουν για τη στρατιωτική χρήση του λιμανιού της πόλης.

Καλούμε, και με αυτήν την ευκαιρία, το λαό της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας να αντισταθεί έμπρακτα και με κάθε τρόπο στην εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που προωθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης της Ελλάδας.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ

22/04/2019

 

Μοίρασε το άρθρο!