Αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος. Τι λένε οι αριθμοί

Την ώρα που η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου εμφανίζει μια σχετική σταθεροποίηση στα 85 ευρώ/MWh, το νέο ρεκόρ που καταγράφηκε χθες στο χρηματιστήριο των ρύπων ωθεί εκ νέου προς τα πάνω τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα. Συγκεκριμένα η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 70 ευρώ/ τόνος, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό στα 70,43 ευρώ/ τόνος.

Έτσι για σήμερα, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται στα ύψη και σε 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία, Γαλλία) ξεπερνούν τα 270 ευρώ/MWh. Στην Ελληνική αγορά η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος θα είναι για σήμερα κατά μέσο όρο στα 270,65 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 348,21 ευρώ/MWh. 

Ανάλογη είναι και η εικόνα για το σύνολο του μήνα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, μέχρι στιγμής η μέση τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος διαμορφώνεται στο μήνα που διανύουμε στα 226 ευρώ/MWh, όταν τον Οκτώβριο η μέση τιμή ήταν στα 198,32 ευρώ/MWh. Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 14%.

Τι σημαίνουν αυτές οι ανατιμήσεις για τους καταναλωτές; Ήδη στα νοικοκυριά αρχίζουν και καταφθάνουν οι λογαριασμοί ρεύματος με τις φουσκωμένες, λόγω των ρητρών χονδρεμπορικής, χρεώσεις.

Στα εκκαθαριστικά τιμολόγια που παραλαμβάνουν αυτή την περίοδο οι καταναλωτές και αφορούν στο διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι υπερδιπλάσια από τη χρέωση ενέργειας.

Ενδεικτικά σε τιμολόγιο ιδιώτη παρόχου όπου η χρέωση μετά την έκπτωση είναι της τάξης των 60 ευρώ/MWh, η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh ανεβάζοντας τη συνολική χρέωση στα 160 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό με 4μηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh, θα πληρώσει χρέωση ενέργειας 90 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής 150 ευρώ, ήτοι συνολικό λογαριασμό 240 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση, που για το μήνα Σεπτέμβριο είναι 9 ευρώ και για τον Οκτώβριο 18 ευρώ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η επιδότηση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και θα φτάσουν τα 39 ευρώ/μήνα, προκειμένου να αμβλυνθούν για τους καταναλωτές οι επιπτώσεις από το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών.

Μοίρασε το άρθρο!