Ας δούμε συνοπτικά τι ακριβώς έγινε στο πρώτο χρονικό διάστημα των 130 ημερών της διοίκησης Τσακίρη

Πέρασαν κιόλας τέσσερις μήνες και κάτι, διοίκησης Τσακίρη στο Δήμο Ωραιοκάστρου, και ας προσπαθήσουμε να δούμε, συνοπτικά τι ακριβώς έγινε σ΄ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των 130 ημερών, όντας Δήμαρχος του Δήμου Ωραιοκάστρου.

1) Οι δημοτικές ενότητες του Δήμου, Καλλιθέα και Μυγδονία, έχουμε μια υποβάθμιση έως και αγνόηση ύπαρξης τους ακόμη. Να αναφέρουμε πως παράπονα εκφράστηκαν από γονείς και μαθητές, του δημοτικού σχολείου Πενταλόφου όταν η θερμοκρασία είχε πέσει πολύ χαμηλά. Αιτία των παραπόνων ήταν η ελλιπής ή ακόμα και η παντελής έλλειψη θέρμανσης, αφού το δημοτικό σχολείο ξέμεινε από πετρέλαιο και τα παιδιά ξεκίνησαν τα μαθήματα μετά τις γιορτές, σε κρύες αίθουσες, κάτι που οδήγησε στην σκέψη αρκετούς γονείς στο να πάρουν τα παιδιά τους. Αυτό συγκαταλέγεται στα ”θετικά” του προέδρου της Αβάθμιας, Ευάγγελου Χατζηαντωνίου, μια και οι γιορτές είναι μια δύσκολη περίοδος γι αυτόν.

Προβλήματα έργων υποδομής (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση), λειτουργίας σχολείων,αλλά και καθαριότητας. Παραδείγματα πολλά π.χ. ο Περιφερειακός Πενταλόφου με τα ανύπαρκτα έργα σήμανσης. Δρόμος καρμανιόλα που από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα είναι και η οδική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα χωριά της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας του δήμου Ωραιοκάστρου μέσω της ΠΕΟ Θεσσαλονικης –Κιλκίς. Ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες εδώ και καιρό αλλά οι αρμόδιοι της περιφέρειας και του δήμου εκ του αποτελέσματος φαίνεται, δεκάρα να μην δίνουν για το θέμα αυτό.

Και το λέμε αυτό γιατί πολλοί θα τρέξουν να υποστηρίξουν την άποψη ότι οι παραπάνω δρομοι δεν είναι αρμοδιότητας των υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου. Τους απαντάμε με μία ανακοίνωση του Δήμου για ένα κομμάτι οδοποιίας με πολλά προβλήματα, στο Δ.Δ. Ωραιοκάστρου, και συγκεκριμένα στο τμήμα της οδού Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου, αρμοδιότητος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λίγο πιο πάνω από το ΙCBS, όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξαν την περιοχή, λόγω των βουλωμένων φρεατίων της ΠΚΜ.

‘Ελεγε η ανακοίνωση της διοίκησης Τσακίρη : ”Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη προβλημάτων στην οδό Θεσσαλονίκης, ειδικό όχημα του δήμου Ωραιοκάστρου έσπευσε στο σημείο, προχωρώντας στην απομάκρυνση των υδάτων”. Εύλογη λοιπόν η απορία μας, πιστεύουμε, για τους δρόμους των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων Καλλιθέας και Μυγδονίας, ένα αντίστοιχο τεχνικό κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου δεν μπορεί να καταγράψει τις όποιες κακοτεχνίες, ελλείψεις ή φθορές της οδοποιίας και να προχωρήσει ταχύτατα σε ενέργειες για επιδιόρθωση της οδοποιίας με υπομνήματα στους καθ΄ ύλη υπευθύνους; 

2) Επισκέφθηκε πριν ακόμη αναλάβει 29/08/2019, νέος δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Τσακίρης τον νέο υφυπουργό Εσωτερικών κ.Θοδωρή Λιβάνιο και συζήτησαν μια σειρά προβλημάτων του Ωραιοκάστρου με κορυφαίο αυτό που έχει να κάνει με το πρόβλημα με το νερό στην περιοχή της Μυγδονίας. Υπήρξε κάποια εξέλιξη επι του θέματος αυτού πέραν των ενεργειών που είχαν γίνει για υδροδότηση της Μυγδονίας, από την απερχόμενη διοίκηση Γαβότση και με την λύση που πρότεινε η διοίκηση εκείνη;

3) Στις 10/09/2019, δέκα ημέρες αφότου ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, υπέγραψε σύμβαση για το έργο κατασκευής του 2ου δημοτικού σχολείου Παλαιοκάστρου, που είναι προϋπολογισμού 3.070.000 ευρώ κι έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020». Το έργο αυτό που ξεκίνησε 10 (δέκα) ημέρες μετά την ορκωμοσία του θεωρείται έργο της απερχόμενης διοίκησης. Και το λέμε αυτό, διότι κατά την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, χωρίς καν να αναφερθεί στον προηγούμενο  δήμαρχο, είχε δηλώσει : «Τα ευαίσθητα ζητήματα της σχολικής στέγης βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Στις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών απαντούμε με έργα και παρεμβάσεις, που ως στόχο έχουν τη διαμόρφωση σύγχρονων και ελκυστικών σχολείων, τα οποία θα ανταποκρίνονται στους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει στον τομέα της εκπαίδευσης».

4) Στο ζήτημα της κάλυψης των αυξημένων λειτουργικών αναγκών που έχουν προκύψει για τα νηπιαγωγεία όλου του Δήμου Ωραιοκάστρου και ιδιαίτερα στο 3ο νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, έπειτα από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ποια ακριβώς είναι η κατεύθυνση ενεργειών της διοίκησης Τσακίρη πέραν της αποδοχής ενός οικίσκου που διέθεσε το Υπουργείο στο Δήμο (σημειώνουμε πως το υπουργείο ήταν διατεθειμένο, πίεζε να διαθέσει και άλλους τέτοιους οικίσκους);

Η διοίκηση Γαβότση είχε απορρίψει τη λύση αυτή, έστω και προσωρινά, τη λύση δηλαδή των προκάτ εκπαιδευτικών αιθουσών για τη στέγαση νηπίων και ζητούσε επιτακτικά την χορήγηση κτιρίων στην περιοχή της ΄΄Παιδόπολης΄΄. Είχε μάλιστα στείλει και σχετικά υπομνήματα στο αρμόδιο υπουργείο από το 2017 και ασκούσε πιέσεις για παραχώρηση κατά χρήση συγκεκριμένων οικίσκων για τη χρήση αυτή . Έκτοτε στο θέμα των νηπιαγωγείων ποιες νέες ενέργειες έγιναν , πέραν των ενεργειών που έγιναν από τη τότε διοίκηση Γαβότση. Ο δε Χατζηαντωνίου, ‘απών΄΄για μια ακόμα φορά.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες νέες ενέργειες από τη διοίκηση Τσακίρη, που μπορούν να ανακοινωθούν, για λύση του προβλήματος αυτού με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης ή για παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων που ζητήθηκαν ήδη από το 2017,από τα αρμόδια Υπουργεία, στο χώρο της ΄΄Παιδόπολης΄΄ στο Ωραιόκαστρο; Ή έστω μπορεί να μας πει η διοίκηση Τσακίρη ποιος είναι ο δικός της σχεδιασμός στο θέμα των νηπιαγωγείων ; Θα επαναπαυθεί στις ενέργειες του εκάστοτε Υπουργείου για παραχώρηση προκάτ οικίσκων και μόνο για πυροσβεστικές λύσεις της στιγμής;

5) Στο θέμα των Παιδικών σταθμών του Δήμου μας ποιος είναι ο σχεδιασμός της νέας διοίκησης του κ. Τσακίρη; To ρωτούμε γιατί η διοίκηση Τσακίρη αφήνει να διαχέεται η διακοπή λειτουργίας του ΔΗΚΕΩ. Οι λόγοι βρίσκονται κατά τη γνώμη μας στην ανάγκη για τακτοποίηση στρατιάς ΄΄ημετέρων΄΄ που ζητούν την τακτοποίηση τους, μετά τον ”αγώνα” που έδωσαν για αλλαγή της διοίκησης στο Δήμο Όμως υπενθυμίζουμε πως η διοίκηση Γαβότση διεκδίκησε και απέσπασε από το αρμόδιο Υπουργείο για εκσυγχρονισμό των Παιδικών σταθμών του Δήμου 300.000€ για τον ΔΟΠΠΑΩ (επτά-7 σταθμοί) αλλά και τα 150.000€ για τον ΔΗΚΕΩ (τρείς-3 σταθμοί) που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των Παιδικών σταθμών αυτών.

Μήπως με την κατάργηση του ΔΗΚΕΩ χαθούν τα 150.000€ για το σκοπό αυτό; Αφού τα έργα διεκδίκησε ο φορέας αυτός και η κάθε εργασία και εκταμίευση χρημάτων μπορεί να γίνει από το φορέα αυτό αποκλειστικά; Αλλά και το σημαντικότερο η διοίκηση Γαβότση απαιτούσε να τις παραχωρηθούν νέα κτίρια στις εγκαταστάσεις της ”Παιδόπολης Ωραιοκάστρου” αλλά και των παλαιών κατασκηνώσεων Μελισσοχωρίου όπου λειτουργεί ήδη ένας Παιδικός σταθμός. Οι ενέργειες όπως ελέχθη ήδη για παραχώρηση συγκεκριμένων κτιρίων ξεκίνησαν ήδη από το έτος 2017. Επί αυτού υπάρχει κάποια νεώτερη ανακοινώσιμη ενέργεια; Ή προέχει σήμερα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην περίοδο των εκλογών για ΄΄αποκατάσταση΄΄ των ”ημετέρων” με την απόλυση των υπαρχόντων με την διάλυση του ΔΗΚΕΩ και την ένταξη των Παιδικών σταθμών στο ΔΟΠΠΑΩ και την απόλυση των υπαλλήλων της πρώτης με την πρόσληψη νέων υπαλλήλων στη θέση τους στο ΔΟΠΠΑΩ;

6) Να υπενθυμίσουμε ακόμη τις ενέργειες της διοίκησης Γαβότση με τις οποίες ενισχύθηκε ο Δήμος Ωραιοκάστρου με 45 μόνιμους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Το μόνιμο αυτό προσωπικό ορκίσθηκε την 1η Οκτωβρίου από τη διοίκηση Τσακίρη και έτσι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου ενισχύθηκε σημαντικά στο έργο της. Σήμερα παρ΄ όλα αυτά ακούγονται κάποιες χαμηλόφωνες, για την ώρα, εκκλήσεις για απόδοση έργου καθαριότητας σε ιδιώτες. Τι έχει να πει η διοίκηση Τσακίρη επί αυτού του θέματος; Μα καλά αυτούς τους τέσσερις μήνες δεν έκανε τίποτα η διοίκηση Τσακίρη θα αναρωτηθούν πολλοί φίλοι; Εμείς δεν είμαστε μηδενιστές και δεν υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο. Η διοίκηση Τσακίρη αυτοτελώς ενήργησε ως ακολούθως:

7) Ο Δήμαρχος κ. Τσακίρης απέστειλε επιστολή με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων που κατασκευάστηκε στην εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Ωραιοκάστρου, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου υπογραμμίζει ότι: ΄΄Θεωρώ ότι συντελείται μια κατάφωρη αδικία, όταν η καθημερινή και αναγκαία διέλευση των δημοτών μας, ώστε να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους, ‘τιμωρείται’ με ακόμη έναν σταθμό διοδίων, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία η τόνωση της εργασίας, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και η αναπτυξιακή λογική θα πρέπει να διαπερνούν κάθε μας πολιτική απόφαση ”και συνεχίζει”. Mε την επισήμανση ότι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των πολιτών του δήμου Ωραιοκάστρου είναι για μας αδιαπραγμάτευτη, προσωπικά σας δηλώνω πως βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία ή συνάντηση, ώστε να διευθετήσουμε το ζήτημα κατά τρόπο λογικό κι ωφέλιμο με μόνο γνώμονα το κοινό καλό».

Απλώς εμείς εδώ να υπενθυμίσουμε ότι με πρόταση παλαιότερη του δημοτικού συμβούλου κ. Ανέστη Πολυχρονίδη το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του είχε προσφύγει στο ΣΤΕ για να μη λειτουργήσουν τα Διόδια Ωραιοκάστρου με την συμπόρευση και άλλων Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Και ακόμη ο κ. Δήμαρχος σε συνέντευξη του είχε ισχυριστεί ότι το μέτρο των διοδίων επηρεάζει περισσότερο τους κατοίκους των άλλων δήμων που πάνε στον τόπο της εργασίας τους και λιγότερο αυτούς του Ωραιοκάστρου που έχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Εντατικοποίησε τους ελέγχους παράνομων σταθμεύσεων από τις 15 Σεπτεμβρίου ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για παράνομες σταθμεύσεις ιδιαίτερα σε πεζοδρόμια, πλατείες και πεζοδρόμους όπως επίσης σε ράμπες και σε ειδικούς χώρους στάθμευσης ατόμων με αναπηρίες, όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του site του Δήμου.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων αυτών, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, εμπέδωση του αισθήματος τροχονομικής ασφάλειας των πολιτών, εξάλειψη των παράνομων σταθμεύσεων και απελευθέρωση των πεζοδρομίων, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών.
Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής η εξαφάνιση των έστω και ολίγων επισκεπτών των καταστημάτων στην αγορά του κέντρου του Ωραιοκάστρου, εφόσον αδυνατούσε η διοίκηση Τσακίρη να εξασφαλίσει ολίγες έστω νόμιμες θέσεις στάθμευσης.

9) Συναντήθηκε ακόμη ο Δήμαρχος κ. Παντελής Τσακίρης με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου, Αστυνόμο Α’ κ. Παύλο Παπαδόπουλο
Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά θέματα που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι δήμος και αστυνομία θα συνεργαστούν στενά σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων, που καλύπτει από τον τομέα της πολιτικής προστασίας και τη διαχείριση του ζητήματος με τα αδέσποτα μέχρι την υλοποίηση προγράμματος στα σχολεία για την ενημέρωση και την προφύλαξη των παιδιών αλλά και την οργάνωση εκστρατείας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Το Ωραιόκαστρο κόβει το κάπνισμα»,
είναι το στίγμα που έδωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, με τον διοικητή του Α.Τ. να επισημαίνει ότι στη σχετική εκστρατεία ενημέρωσης που πρόκειται να οργανωθεί ο δήμος θα έχει την αμέριστη υποστήριξη και των αστυνομικών υπηρεσιών.
Δεν θα αναφερθούμε για τα προβλήματα ασφάλειας που έτσι και αλλιώς πάντοτε θα υπάρχουν και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με διακηρύξεις. Δεν θα το κάνουμε και για τον τομέα της πολιτικής προστασίας μα ούτε και και τη διαχείριση του ζητήματος με τα αδέσποτα παρόλα τα τελευταία γεγονότα με τις ΄΄φόλες΄΄. Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε τη σπουδή του Δημάρχου για την πλήρη εφαρμογή των κυβερνητικών διακηρύξεων στο «Το Ωραιόκαστρο κόβει το κάπνισμα» και κλείνει θα λέγαμε εμείς τα ολίγα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου. Συζήτηση δηλαδή με την πολιτεία για την εφαρμογή του μέτρου και αγνόηση πλήρη της άποψης των καταστηματαρχών.

10) Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) κ.Γιώργο Σκόδρα όπως και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του φορέα κ. Γιώργο Σπανό. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ζήτησε ρητές διαβεβαιώσεις ότι οι πολίτες, που σήμερα ταλαιπωρούνται σημαντικά, καθώς πολλά δρομολόγια δεν εκτελούνται στην ώρα τους, θα μπορούν να μετακινούνται άνετα και αξιόπιστα, όπως αναγράφεται πάντα στο site του Δήμου. Κατέθεσε ακόμη ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου πρόταση για την καθιέρωση ενδοδημοτικής συγκοινωνίας, ώστε να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους οι περιοχές που εντάσσονται στις δημοτικές ενότητες που συναπαρτίζουν τον δήμο Ωραιοκάστρου.
Ο κ. Τσακίρης έθεσε και στη διοίκηση του ΟΑΣΘ το αίτημα για επανασχεδιασμό των δρομολογίων που εξυπηρετούν τη δημοτική ενότητα της Μυγδονίας, ώστε τα αστικά λεωφορεία της περιοχής να φτάνουν μέχρι και τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Τόσο για το ζήτημα της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας όσο και για αυτό του επανασχεδιασμού των δρομολογίων που εξυπηρετούν τη Μυγδονία ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης
Θέλετε το συμπέρασμα της συνάντησης; Όλες οι γραμμές εξυπηρέτησης του ενιαίου Δήμου Ωραιοκάστρου πέρασαν στα ΚΤΕΛ. Και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Τσακίρης αναζητείται ακόμη για κάποια, έστω δήλωση που να αμφισβητεί την παρούσα ΄΄λύση΄΄. Βλέπεται η καλύτερη άμυνα είναι η ΄΄επιθετική΄΄ προβολή της ανυπαρξίας του Δημάρχου αυτού, όπως τον συμβουλεύουν οι επίσης ανύπαρκτοι Δημοσιολόγοι – Διεθνολόγοι σύμβουλοι του.

11) Τέλος θα υπενθυμίσουμε την κοινή πρόταση για να ενταχθεί στο πρώτο στάδιο επεκτάσεων προς Δυσμάς του μετρό Θεσσαλονίκης και το Ωραιόκαστρο, την πρόταση κατέθεσαν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την επέκταση του έργου στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι δήμαρχοι ζητούσαν να κατασκευαστεί σταθμός στην οδό Θερμαϊκού, κοντά στο σταθμό του ΟΑΣΘ που υπάρχει στο σημείο, καθώς με αυτό θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι. Ο νέος όμως πρόεδρος της ΄΄ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ΄΄ Νίκος Ταχιάος, παρουσιάζοντας κάποια επιχειρήματα και καταγγέλλοντας τους προηγούμενους διοικούντες του οργανισμού αυτού, ορθά κοφτά είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχουν μελέτες και ότι δεν υπάρχει στον ορατό ορίζοντα η γραμμή της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Τα επιχειρήματά του κ. Ταχιάου όμως δεν αμφισβητίθηκαν παρά μόνο από τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών κ. Δανιηλίδη, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και οι συν αυτό σύμβουλοι τι έχουν να πουν για το ζωτικής σημασίας έργο αυτό. Έργο που θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη αυτού εδώ του Δήμου;

Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας τα έργα και οι 120 ημέρες του Δημάρχου κ. Παντελή Τσακίρη στη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου. Και αν πιστέψουμε τη λαϊκή ρήση ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται το μέλλον αυτού του τόπου διαγράφεται ζοφερό!

πηγή πληροφοριών:PoliteiaMeOrama.gr

Μοίρασε το άρθρο!