Αράχωβα: Γνωστή και ως η «Μύκονος του χειμώνα» καλωσορίζει τους χειμερινούς της επισκέπτες

Γνωστή και ως η «Μύκονος του χειμώνα», η Αράχωβα, καλωσορίζει τους χειμερινούς της επισκέπτες, με μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις χειμερινού τουρισμού και νυχτερινούς αγώνες!

Η Αράχωβα, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 950 μ., ορεινή κωμόπολη στο νομό Βοιωτίας, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς.

Ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι του 18ου αιώνα, ο Εγκάρσιος – η μεγάλη σκάλα με τα 264 σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναό του Αγίου Γεωργίου-, ο Αγιος Γεώργιος πολιούχος της Αράχωβας με την πανοραμική θέα από το προαύλιο, το λαογραφικό μουσείο στο παλιό δημοτικό σχολείο της Αράχωβας το οποίο λειτουργεί Τετάρτη – Κυριακή 10.45 – 17.45 (τηλ. 22670 31630) συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Αράχωβας.

Εκεί, όπου στις πλατείες και στα δρομάκια της ορεινής κωμόπολης, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, θα εορταστεί για πέμπτη φορά η έναρξη της χειμερινής περιόδου, με μουσικές εκδηλώσεις, τοπικές γεύσεις αλλά και μια έκθεση χειμερινού τουρισμού και έναν νυχτερινό αγώνα!

«Μέσα από τον νυχτερινό αγώνα, του Σαββάτου 17/11, στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Αράχωβας» αναφέρει στο «ΕΤΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Χιονοδρόμων Ορειβατών Αράχωβας Νίκος Κόρμπος, ο οποίος σύλλογος μετράει περισσότερα από 150 μέλη.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόρμπος, ο αγώνας δεν έχει κόστος συμμετοχής και θα δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Αράχωβας. «Η διαδρομή θα περνάει από όλα, σχεδόν, τα σημεία ενδιαφέροντος της Αράχωβας, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το Ρολόι, τα δρομάκια κτλ.».

4023323.jpg

Έκθεση χειμερινού τουρισμού

Παράλληλα, από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Χιονοδρόμων Ορειβατών Αράχωβας διοργανώνει Εκθεση Χειμερινού Τουρισμού, στην πλατεία Ηρώων, γνωστή και ως πλατεία «Ξενία».

«Πρόκειται για ένα πιλοτικό ξεκίνημα, και μέσα από την έκθεση θα έχει την ευκαιρία ο κόσμος να μάθει για τις νέες τάσεις της χειμερινής περιόδου» αναφέρει στο «ΕΤΚ» ο κ. Κόρμπος, ενημερώνοντας ότι, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 20 εκθέτες.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και της Εκθεσης, θα στηθεί και μια τεχνητή πίστα, όπου θα μπορεί ο κόσμος να δοκιμάσει τις ικανότητές του στο χειμερινό σπορ.

*1ο ARACHOVA NIGHT RUN, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Χιονοδρόμων Ορειβατών Αράχωβας διοργανώνει τον 1ο νυχτερινό αγώνα, στο πλαίσιο της 5ης γιορτής για την έναρξη της χειμερινής περιόδου στην Αράχωβα. Ο νυχτερινός αγώνας δρόμου είναι 3 χιλιόμετρα και απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα θα διεξαχθεί αγώνας 600 μέτρων για τα παιδιά του Δημοτικού. Δηλώσεις συμμετοχών θα γίνονται στο χώρο διεξαγωγής της Εκθεσης Χειμερινού Τουρισμού πριν τη εκκίνηση του αγώνα. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 19:30 από τον χώρο διεξαγωγής της Εκθεσης και ο τερματισμός θα γίνει στην Πλατεία Παπαϊωάννου.

506704.jpg

Info

* Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε τη διαδρομή για Θήβα, Λειβαδιά, Αράχωβα (2 ώρες) διανύοντας 175 χλμ. μέχρι Αράχωβα. Από Θεσσαλονίκη, η χιλιομετρική απόσταση είναι στα 369 χλμ., ακολουθώντας την Εθνική οδό για Αθήνα, μετά τη Λαμία, έξοδος για Μπράλο (298 χλμ.) και συνεχίζετε για τον τελικό σας προορισμό (4 ώρες).

* Διαμονή: Στην περιοχή θα βρείτε πολυτελή ξενοδοχεία, ξενώνες, σαλέ, οικογενειακές επιχειρήσεις για όλα τα βαλάντια.

4023331.jpg

Tips

-5η Γιορτή Αράχωβας: Με τη στήριξη των Συλλόγων Αράχωβας, διοργανώνεται η 5η Γιορτή για την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Το Σάββατο 17/11 με ski for all στην τεχνητή πίστα, τον νυχτερινό αγώνα και μουσικές εκδηλώσεις στην Πλατεία Λάκκα. Και την Κυριακή 18/11 μουσική εκδήλωση με τον Πάνο Μουζουράκη.

-Εθνικός Δρυμός Παρνασσού: Εχει έκταση 36.000 στρέμματα, ιδρύθηκε το 1938, και μαζί με αυτόν του Ολύμπου, αποτελούν τους παλαιότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας. Αρμόδιος για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, με έδρα την Αμφίκλεια (τηλ. 22340 23529).

-Δελφοί: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο «Ομφαλός της γης», (10 χλμ.) με πλούσιες συλλογές στο μουσείο και βεβαίως ο αρχαιολογικός χώρος (τηλ. 22650 82312,3).

-Σπήλαιο του Πανός ή Κωρύκειο Άντρο: Σε υψόμετρο 1.360 μ. στη νοτιοδυτική πλευρά του Παρνασσού. Στο 7ο χλμ. Αράχωβας – Επταλόφου, στην τοποθεσία Καλύβια Λιβαδίου, υπάρχει σήμανση. Εναλλακτική προσέγγιση, πεζοπορώντας από το Λιβάδι, διαδρομή 3,5 χλμ.

-Μοναστήρια: Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή «Γερσαλή» (τηλ. 22610 52230) κοντά στο χωριό Δαύλεια Βοιωτίας (5 χλμ.). Βυζαντινή μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, στους δυτικούς πρόποδες του Ελικώνα, (24 χλμ.) μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (τηλ. 22670 22228, 21305).

-Διαδρομές: Από Αράχωβα παίρνοντας κατεύθυνση προς το Λιβάδι (8 χλμ.) φτάνετε στη διασταύρωση του Σκαμνού (15 χλμ.). Ευθεία πηγαίνει Επτάλοφο ή Αγόριανη (10 χλμ.), δεξιά ανηφορίζει προς τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού (15 χλμ.), Αμφίκλεια (37 χλμ.), Αθήνα (202 χλμ.). Αλλη διαδρομή, Χιονοδρομικά – Πολύδροσος (ή Σουβάλα) 20 περίπου χλμ. Υπάρχουν και διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές πάνω από 100 χλμ., που προσφέρονται για ορεινή ποδηλασία.

-Χιονοδρομικά κέντρα: Κελλάρια (24,5 χλμ. από Αράχωβα), Φτερόλακκα (30 χλμ.) και Γεροντόβραχος (25,5 χλμ.). Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μ. – 2.300 μ. και διαθέτει πίστες για έμπειρους αλλά και αρχάριους χιονοδρόμους (τηλ. 22340 22700, www.parnassos-ski.gr).

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Τυροκομικά με δημοφιλέστερη τη φορμαέλα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης αλλά και ανθότυρος, μυζήθρα, γραβιέρα, καπνιστό τυρί, οψιμοτύρι κ.ά., χυλοπίτες, τραχανάς, πίτες, γλυκά (καρυδάτο, ροζιές, γαλακτομπούρεκο, πούρο Αράχωβας κ.ά.), κρασιά, τσίπουρο, μέλι Παρνασσού, Αραχωβίτικα υφαντά, σούβλες, ψητά της ώρας, μαγειρευτά κ.ά.

Μοίρασε το άρθρο!